Najbolja turistička sezona u Parku prirode Papuk, čak 30% više turista ove godine

Papuk, najljepša planina Slavonije, da i “ravna” Slavonija ima planinu, omiljeno je izletište planinara, izletnika i turista te iz godine u godinu raste broj turista. Jedan od motiva dolaska...

Papuk, najljepša planina Slavonije, da i “ravna” Slavonija ima planinu, omiljeno je izletište planinara, izletnika i turista te iz godine u godinu raste broj turista. Jedan od motiva dolaska je svakako geološka i biološka raznolikost te bogata kulturno-povijesna baština, kao I činjenica da je Park prirode Papuk prvi hrvatski geopark pod zaštitom UNESCO-a od iznimne geološke važnosti.

U prilog tome govori i činjenica da Park  prirode Papuk na kraju turističke godine bilježi rekordan rast od 31%  više posjetitelja u odnosu na 2016. godinu. Usporedbom statističkih podataka prethodnih godina, s 5.685 posjetitelja u 2016. godine, na kraju 2017. godine napravljen je značajni porast na 7.470 posjetitelja.

Najjači turistički adut Parka svakako je Park šuma Jankovac koja i ove godine privlači najveći broj posjetitelja od kojih je najveći udio domaćih gostiju i većinom se radi o školskim ekskurzijama. Povećanju broja posjetitelja doprinijelo i potpisivanje sporazuma o suradnji s osnivačima osnovnih i srednjih škola u Požeško-slavonskoj i Virovitičko podravskoj županiji, a u narednom razdoblju planira se  slična suradnja  i sa školama iz svih pet slavonskih županija kako bi i ti učenici po prihvatljivijim uvjetima uživali u ljepotama Papuka.

Ovi rezultati uključuju samo organizirane grupe, odnosno posjetitelje koji su platili ulaznicu u Park, dok je ukupan broj posjetitelja Parka prirode Papuk višestruko veći. Pretpostavka je da se radi oko 150.000 posjetitelja. “Ponosni smo na trud koji ulažemo u to da svim posjetiteljima omogućimo što ugodniji i kvalitetniji boravak u netaknutoj prirodi, svim ljepotama i blagodatima koje nam ona pruža. Vjerujemo da će naši posjetitelji i u budućnosti prepoznati potencijal Parka prirode Papuk, da ćemo zajedno jačati i rasti, a sukladno tome nastaviti  konstantno ostvarivati pozitivan trend rasta broja posjetiteljaistaknuo je Alen Jurenac ravnatelj Parka prirode Papuk.

Od ove sezone turistička ponuda Parka prirode Papuk obogaćena je i s prvim Kamp odmorištem u regiji koje na kraju 2017. godine bilježi 185 posjeta, te 248 noćenja. Struktura gostiju kampa ide u korist stranih gostiju i to gosti iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Slovenije, Poljske i Bosne i Hercegovine. Kamp odmorište Duboka uvršteno je na popis 38 najboljih malih kampova Hrvatske u sklopu projekta OK Mini Camps. “Jedan od faktora povećanja broja posjetitelja između ostalog je i kontinuirani rad na poboljšanju turističke infrastrukture koji je rezultirao povećanjem interesa i većim brojem posjetitelja. Ove godine čuvarska služba Parka prirode Papuk pojačano se bavila upravo poslovima edukacije i stručnih vođenja kako bi svi zainteresirani posjetitelji imali što kvalitetniji doživljaj zaštićenog područja” ističe Gordana Kukić glavna čuvarica Parka.

Iz PP Papku ističu kako je u tijeku nekoliko projekata sufinanciranih od strane europskih fondova od kojih je svakako najznačajniji projekt Geopriče UNESCO geoparka. Ovim projektom namjera je doprinijeti ubrzanju društveno – gospodarskog razvoja općina i gradova na području Parka,  što će se odraziti na cjelokupni razvoj Virovitičko – podravske te Požeško – slavonske županije i ojačati njihov razvojni potencijal. “Park prirode Papuk ove je godine postao punoljetan, a prošlo je i 10 godina otkako je Papuk postao prvi geopark u Hrvatskoj. Zahvaljujući činjenici da je Papuk prvi hrvatski Geopark i da je dio UNESCOve svjetske mreže geoparkova zasigurno i zbog toga privlači sve veći broj gostiju. Osim benefita brendiranja prostora i dovođenja gostiju u Geopark Papuk, posebnu vrijednost predstavlja i umrežavanje geoparkova i definiranje zajedničkih projekata. Tako je u fazi implementacije projekt Danube Geo Tour u kojem sudjeluje 8 geoparkova dunavske regije iz Austrije, Slovenije, Češke, Mađarske i Slovačke. Sredinom siječnja pripremamo novi zajednički projekt sa kolegama geoparkova koji se planira finanicrati iz EU sredstava – INTERREG CENTRAL EUROPE” rekao je Goran Radonić stručni voditelj Parka prirode Papuk.

Projekt obuhvaća ulaganje na nekoliko lokacija koje su tematski povezane u jednu cjelinu. Planirana je izgradnja i opremanje Geo – info centra Voćin, adaptacija i opremanje dvorana u Kući Panonskog mora u Velikoj, montiranje elemenata Adrenalinskog parka Duboka, rekonstrukcija ceste Slatinski Drenovac – Jankovac – Granica županije te izrada, nadogradnja i opremanje ukupno 6 vidikovaca. Uz to, planirana je i izrada studije upravljanja posjetiteljima te izgradnja kapaciteta vezanih uz sigurnost posjetitelja.

Povezana vijest: PP PAPUK NOVCEM IZ EU FONDOVA KREĆE U NOVE INVESTICIJE

 

Povezane vijesti: