Napokon se donosi Urbanistički plan uređenja plaže Zrće. Ovo je pitanje budućnosti i vizije razvoja Novalje kao turističke destinacije

Odlukom gradonačelnika Grada Novalje 21. listopada ove godine za javnost je otvoren javni uvid u trajanju od 30 dana na Prijedlog Urbanističkog plana uređenja turističke zone Zrće. Izuzetno važan...

Odlukom gradonačelnika Grada Novalje 21. listopada ove godine za javnost je otvoren javni uvid u trajanju od 30 dana na Prijedlog Urbanističkog plana uređenja turističke zone Zrće.

Izuzetno važan dokument o kojem ovisi budućnost Zrća, pa tako i Novalje kao turističke destinacije. Također, ovim dokumentom napokon će se uvesti reda i stabilizirati situacija na Zrću, te time stvoriti preduvjeti za održivi rast, kako samog Zrća, tako i Novalje.

Kako i GUP, tako i UPU su ključni alati kojim gradovi tj. destinacije imaju u svojim rukama, a kojim jasno definiraju buduću plansku, stratešku i održivu viziju razvoja grada.

Tu se slobodno mogu referirati i na činjenicu, kako turizam ne razvijaju Ministarstvo turizma i sporta i HTZ, iako igraju važnu ulogu i stavljaju određene okvire, no razvojem turizma se ponajviše bavi sama destinacija.

Zbog epidemioloških mjera javno izlaganje UPU-a plaže Zrće bilo je ograničeno za mali broj ljudi, te se iz tog razloga izlaganje prenosilo uživo putem YouTube kanala TV Novalja, a koje je dostupno kako na digitalnim kanalima, tako i na stranicama grada Novalje.

Nakon pregledavanja javnog izlaganja više puta ( koji je i bio motiv za pisanje članka ) nisam mogao prenijeti informaciju o istom, a da ne sagledam širi kontekst i povijest Zrća te pokušam objektivno prenijeti cijelu priču. Tako je i nastao ovaj prilog, a nakon priopćenju gradonačelnika grada Novalje, Ante Dabe, kao osvrt na javno izlaganje, odlučio sam i kontaktirati gradonačelnika za izjavu. 

No, prije nego se osvrnemo na UPU, moramo se osvrnuti na cijelu priču oko Zrća. Priča oko Zrća je kompleksna i ima dugu povijest, no ono najvažnije radi se o pozitivnoj priči.

Zrće je svjetska priča, a festivali u klubovima na Zrću doveli su najpoznatije svjetske DJ-je i glazbenike. I to u Hrvatsku, otok Pag tj. na Zrće. Radi se o ogromnoj globalnoj promociji, ne samo Zrća i Novalje, nego i cijele Hrvatske. Budimo iskreni te se zapitajmo tko bi na europskom tržištu ikada čuo za otok Pag i grad Novalju, a da nije bilo Zrća. Zrće je veliki generator turističkog i gospodarskog razvoja grada Novalje. Da, bilo je i prije Zrća turizma, a bilo bi i bez Zrća, no sasvim je jasno kako je Zrće omogućilo jednu totalno drugačiju turističku priču, ubrzani razvoj i jednu novu perspektivu.

Naravno, kao i u svemu, sve ima svoje prednosti i mane, pa tako i festivalski turizam, no upravo zato, turizmom se moramo baviti, strateški i održivo, a ne da nam se on događa.

Kao što možemo vidjeti u Hrvatskoj, zbog stihijskog razvoja danas plaćamo velike račune. Puno je skuplje i teže ispraviti neke krive drine, a neke niti možemo više ispraviti jer smo uništili prostor kao naš najvrjedniji resurs. Tako je i Novalja imala, a i djelomično dalje ima, izazov kako regulirati negativne efekte festivalskog turizma koji je primarno namijenjen mladima, kao što su opijanja u centru grada, kršenja javnog reda, prevelike buke, uništavanja javne imovine i sve druge negativne strane koje dolaze prirodno s tom vrstom turizma. Pitanje je kako ih regulirati i staviti u jedan održivi okvir, da bude win-win za sve. Moguće? Apsolutno, no upravo je strateški i održivi razvoj rješenje.

Naravno puno je teže ispravljati greške ili loše navike, nego kada ih u startu jasno postavimo, ali svakako je moguće. Izazov u kojem kao i u svemu moramo pristupiti s više strana, te je potrebno vrijeme i kontinuiran rad te komunikacija.

S jedne strane najveći problem Zrća je bio brzi rast popularnosti i veličina uspjeha, a koji nije bio strateški. Tako su se brzo pojavili mnogi problemi jer destinacija nije bila spremna za isti. Od infrastrukture, ponašanja mladih u centru Novalje, buke i nereda, nezadovoljstva lokalnog stanovništva do pitanja percepcije turističkog proizvoda.

Urbanistički plan – Plaža Zrće

Također, iz tog razloga vrlo brzo se pokazalo kako je veliki problem što u startu nisu bili jasno postavljena “pravila igre”, te sam koncept razvoja kako plaže Zrća, pa tako i Novalje kao destinacije. Zrće je godinama izazvalo velike raspore u Novalji, s jedne strane donijelo je ogromnu popularnost, a time i puno veće prihode lokalnom stanovništvu, pa time i puno veći proračun gradu, dok s druge strane veliko nezadovoljstvo ponašanjem mladih turista u Novalji. Nije to ništa što se nije dogodilo mnogim destinacijama koje su naglo ostvarile uspjeh i odjednom počele privlačiti veliki broj turista.

Bez obzira na to što se godinama sa Zrća šalju negativne medijske slike, ipak je Zrće pozitivna priča. Priča koja je donijelo svjetsku slavu Novalji, no došlo je do trenutka pucanja i upitne budućnosti, upravo zato što nije bilo reda, jasne vizije razvoja i sasvim sam siguran kako bi se uskoro cijela priča oko Zrća urušila. Jednostavno situacija nije bila održiva.

Svim partnerima na plaži Zrće pa tako i gradu Novalji i lokalnom stanovništvu, mora biti jasno, kako jedino sinergijom i strateškim pristupom mogu dovesti situaciju u dugoročnu isplativu za sve. Kao što je i Dubrovnik krenuo u jednu novu održivu strategiju razvoja, tako mora i Novalja i Zrće, jer bi se u protivnom cijela kuća od karata urušila. A to nikom nije u interesu.

A prvi korak ka tome je svakako donošenje Urbanističkog plana uređenja plaže Zrće te nove vizije razvoja turizma Novalje.

No, da se vratimo na plažu Zrće i koncesiju na pomorsko dobro, oko kojeg se već dugo vode sukobi između više strana. Po važećem Zakonu o pomorskom dobru plaže su dane na upravljanje županijama, te tako županije raspisuju natječaj za koncesije na pomorskim dobrima.  

Iako je opći konsenzus struke, gospodarstvenika i lokalne samouprave da se postojeći Zakon o pomorskom dobru mora mijenjati, jer upravljanje pomorskim dobrom treba prepusti lokalnoj samoupravi, a ne županijama, što je trenutno slučaj. No, to je jedna druga rasprava.
Tako je Ličko-sinjska županija prema Odluci stručnog povjerenstva za koncesije na pomorskom dobru, kojeg je potvrdila i Skupština Ličko-senjske županije još 2017. godine, među četiri ponude, koncesiju nad plažom Zrće dodijelila konzorciju “Cocomo” na 20 godina. Inače, riječ je o konzorciju šest tvrtki. Nositelj ponude je tvrtka Cocomo d.o.o. u vlasništvu ugostitelja iz Novalje, te tvrtke Telur, ugostiteljski obrt Arkada, Vodeni sport Fero-Term , Kamgrad i Klemm Sigurnost.

Također, tu moramo spomenuti i kako osim grada Novalje ( koji predstavlja javni interes lokalnog stanovništva kao i viziju razvoja grada ) , koncesionara plaže Zrće ( konzorcij Cocomo ) imamo i konzorcij vlasnika postojećih klubova na Zrću. Dakle, možemo reći kako se radi o tri strane, koje svaka za sebe ima svoj interes. Poslovni subjekti ( koncesionari ) naravno imaju poslovni interes ostvariti financijsku zaradu, što je apsolutno legitimno niti je sporno ( to je i smisao poduzetništva, ostvariti zaradu ) , dok grad Novalja ima interes da se Zrće kvalitetno razvija u kontekstu vizije turističke destinacije, kao i javni interes da plaža kao pomorsko dobro ostane plaža otvorena za sve.

Plaža Zrće / TZ Novalja

No, u ovoj priči ime konzorcija nije važno. Glavni problem je nastao jer je Ličko – senjska županija pokrenula natječaj za davanje koncesije, a da na istoj plaži nije definiran UPU ili Urbanistički plana uređenja plaže Zrće. U gradskoj upravi Novalje su se žalili na odluku o pokretanju natječaja za koncesiju i naveli argumente kako je Županija u propozicijama natječaja prejudicirala namjenu i ostale uvjete prostornog uređenja za navedeno područje, iako UPU Zrća tek treba donijeti.

Kao što znamo, urbanistički plan jasno definira uređenje i sadržaje na plaži. Pa se stoga postavlja logično pitanje: Zašto se išlo u davanje koncesije za plažu Zrće, a da na istoj nije definiran urbanistički plan? Te kako je bilo koji ponuđač, pa tako i trenutni koncesionar mogao išta dugoročno planirati, a radi se o velikim investicijama kao i obavezama prema Ugovoru o koncesiji ( 65,5 milijuna kuna – fiksni i varijabilni dio ), ako ne zna kako će prema budućem UPU biti definirana plaža? Parametar koji upravo sve definira. Također, zašto se pokrenuo cijeli proces, ako je grad Novalja bila protiv istog, upravo zbog činjenice jer još nije definiran UPU čija je izrada bila u tijeku temeljem odluke iz srpnja 2016. godine?

To su ključna pitanja, a koja se nisu odgovorila na početku priče i koja su dovela do sukoba između tri strane, ili ponajviše koncesionara plaže i grada Novalje. Pokrenuti su upravni i sudski sporovi, komunikacija preko odvjetnika, a kao što se vidi na javnom izlaganju, od suradnje, sinergije i kompromisa nema nažalost nema niti govora iako je Grad u dogovoru s koncesionarima u listopadu 2017. povukao sudsku tužbu i sklopio Sporazum s koncesionarima. Kao i uvijek, za tango je potrebno dvoje, a u ovom slučaju tri strane.

Kao što je već spomenuto, Grad Novalja je 2016. godine krenuo u izradu UPU-a, koji je zbog zakonske procedure i prethodnog usklađivanja Prostornog plana Grada, tek sad doživio svjetlo dana i predstavljen kroz javno izlaganje ( video gore )

Tijekom burne rasprave, jasno je kako nedostaje konstruktivnog dijaloga, te kako sve tri strane moraju naći kompromis, a sve s ciljem da cijela priča oko Zrća bude održiva, što mora biti imperativ. Ono što je jasno naglašeno od strane grada, kako kroz UPU tako i kroz javno izlaganje, je interes grad da plaža ostane plaža, te da tijekom dana ima primarnu kupališnu funkciju, bez ikakvih fiksnih ili montažnih objekata, a da se za gospodarsku djelatnost koncesionara osigura građevinsko područje na rubu plaže u površini od cca. 5500 m2 s mogućnošću izgradnje 2700 m2 bruto tlocrtne površine čvrstih poslovnih objekata.

Ante Dabo, gradonačelnik grada Novalje: Želimo da plaža Zrće bude isključivo u funkciji kupališta, a ne nikakvih klupskih sadržaja 

Radi se o jako važnom i strateškom dokumentu koji će jasno definirati kako će plaža Zrće izgledati u budućnosti te ono najvažnije to je prvi korak ka održivom razvoju cijele priče oko Zrča, ističe Ante Dabo gradonačelnik grada Novalje te dodaje kako već par godina pregovara sa svim akterima na plaži Zrće ( klubovima i koncesionarima plaže ) u nadi kako će kroz kompromis pronaći najbolje rješenje za sve. 

Koncept je takav da tim vrlo važnim punktom koji bitno utječe na turizam i turističko gospodarstvo grada Novalje moramo jasno napraviti ingerenciju što je plaža, a što je sadržaj na plaži. Gledali smo da zadovoljimo sve gospodarske zahtjeve, no ono najvažnije naš koncept je da plažu potpuno očistimo od svih sadržaja, jednostavnih i pokretnih građevina te da plaža bude isključivo u funkciji kupališta, a ne nikakvih klupskih sadržaja” govori Dabo te dodaje kako nakon gotovo tri godine razgovora, pregovora, izmjene prostornog plana Grada i traženja prihvatljivog rješenja koje može zadovoljiti ponajprije javni interes Grada, a onda i pomiriti interese klubova i koncesionara, nažalost konstatira da s koncesionarima plaže nisu uspjeli pronaći zajednički jezik oko ključnih odredbi plana.

Mi smo poviše šetnice na rubu plaže predvidjeli jedan dio građevinski zone, gdje se mogu razvijati čvrsti objekti, sadržaji, čak i jedan klub kao čvrsti objekt. S time se koncesionari plaže nikako ne mogu primiriti. Mi ponajviše smatramo kako je napravljena nepravda prema gradu Novalji, kada je 2016. godine donesena odluka da idemo u izradu i provedbu UPU-a, a Ličko-senjska županija je 2017.godine provela postupka koncesioniranja dok je izrada UPU-a bila u tijeku. Koncesionari koji su dobili Ugovor o koncesiji, imaju svoj koncept koji se bazira uglavnom na jednostavnim građevinama, a koji se kosi s trenutnim prijedlogom UPU-a i budućim turističkim razvojem Novalje i Zrća” govori Dabo.

Javno izlaganje o prijedlogu UPU-a plaže Zrće na YouTube kanalu u tri djela, dok cijelu dokumentaciju o UPU pročitajte u prilogu.

Ono što je jasno iz javne rasprave je stav Grada kako plažu žele sačuvati, smiriti situaciju tijekom dana na Zrću te povezati je s novim turističkim razvojem i proizvodima Novalje.

Nažalost koncept koncesionara se vrti oko ponude, bazirane na fast foodovima, jednostavnim montažnim građevinama i raznim objektima na plaži. Mi to ne želimo dozvoliti. Plaža mora ostati plaža. Svi klubovi koji su iznad pomorskog dobra su legalizirani još 2011. godine i oni nisu ništa radili van gabarita koji su legalni i što je prema Zakonu. S druge strane, koncesionari plaže smatraju da je plaža potpuno njihovo vlasništvo, da mogu raditi što god se njima sviđa ili što god im je najisplativije. Mi smatram kako je to veliki problem, a koji se direktno kosi s trenutnim prijedlogom UPU-a.U konačnici, radi se o kapitalu koji se u ovom slučaju sukobljava s javnim interesom i interesom destinacije u kontaktu strateškog upravljanja destinacijom i što mi kao Grad želimo od Zrća. Na javnom izlaganju sam najavio još jedan važan dokument koji ćemo do kraja ove godine predstaviti na Gradskom vijeću, a to je Opći akt kojim će se definirati plažni red u zoni Zrće. Sve s ciljem kako bi na javnom dijelu zone još preciznije definirali odredbe i okvira kada je u pitanju buka i program” istaknuo je Dabo.

Foto: FB TZ Novalja

Napokon govorimo o toliko važnom strateškom i održivom razvoju kao i jasnoj viziji turizma, a sve s ciljem da cijela priča oko Zrća bude održiva i ponajviše financijski održiva za sve. Da je u startu ili barem puno ranije postavljen ovakav okvir, sigurno kako bi Zrće pa time i Novalja danas izgledali puno drugačije.

Sasvim je sigurno kako i jedno i drugo mogu i moraju zajedno. Dapače, to je imperativ i pitanje budućnosti razvoja destinacije. Naravno da je svakom poduzetniku u interesu ostvariti što je veću zaradu, što je apsolutno legitimno niti nije sporno, no kako se radi o javnom dobru, moraju se zadovoljiti i drugi kriteriji od samog profita, te priča mora biti održiva za sve strane, a ponajviše za destinaciju.

Na pitanje koja je koncepcija grada Novalje oko Zrća, Dabo ističe kako oni žele smiriti Zrće po danu. “Mi želimo da se na Zrću ne događaju dnevni partiji s glasnom glazbom, a koji tu plažu tada preko dana čine sasvim drugačijom nešto bi ona trebala biti. Jedno je noćni život, a drugo je funkcioniranje plaže tijekom dana. Želimo da mladi turisti tijekom dana relaksiraju, da upoznaju našu destinaciju, gastronomiju, da plaža bude za sve dostupna u atmosferi kupanja, a ne da imaju 24 sata party bez prestanka. Također, želimo da se party brodovi preimenuju u izletničke brodove, da tim mladim ljudima predstavimo jedan koncept upoznavanja otoka, gastronomije, da imaju kvalitetu ponudu i informaciju što otok nudi. Nažalost često u istraživanja, osim paškog sira, mladi turisti nisu opće upoznati s našom gastro ponudom. Mi smirivanjem Zrća želimo omogućiti, da se zadovolji sadržaj za mlade, da svi mogu uživati u turističkoj ponudi, a da se po danu cijela destinacija i grad smiri po danu i da nema partyja da traje noć i dan. Želimo pomiriti kvalitetu sadržaja kao i interes kapitala te interes destinacije kroz održivi i kvalitetni razvoj.” ističe Dabo te naglašava kako su prvo trebalo donijeti UPU, a tek onda raditi na natječaju za koncesionara pomorskog dobra tj. plaže Zrće.

Što je sasvim logično, kao što sam gore već naveo. Kada se jasno postave pravila i vizija razvoja, tada dolaze investitori koji u okvirima koji su zadani, slažu svoj razvojni koncept i poslovni model.

Plaža Zrća je bila jedna od najljepših prirodnih plaža na Jadranu. Mi želimo da plaža bude čista od svih sadržaja. Na plaži Zrće, neće se dozvoliti nikakvi sadržaji, niti jednostavne niti čvrste građevine. Plažu želimo sačuvati što je jasno definirano i u prijedlogu UPU.  Po trenutnom planu UPU, a koji se odnosi na prostor iznad plaže, prema bilo kakvih analizama je dovoljno prostora da svi mogu jako dobro zaraditi. Imamo 5.500 kvadrata građevinskog područja poviše plaže, tako da itekako ima prostora da se zadovoljni interes kapitala i gospodarskih ambicija koncesionara. No sama plaža mora ostati javna i čista – želimo sačuvati plažu za buduće generacije i to je naš jedini cilj” dodaje Dabo te zaključuje kako prijedlog UPU-a štiti plažu od nekontrolirane izgradnje pratećih objekata i sadržaja te omogućuje dugoročno održiv koncept razvoja turističke zone Zrće.

Destinacije je puno širi pojam od samog Zrća, koliko god Zrće bilo značajno.

Zaključno, sasvim je jasno kako je svima u interesu održivi, planski i kvalitetni razvoj te da se Zrće i dalje razvija. Ali da se zna u kojem smjeru. Donošenjem UPU-a napravit će upravo taj korak, staviti Zrće u jedan održivi okvir s jasnim pravilima te usklađen s novim razvojem turističkim proizvoda usmjeren na aktivni odmor i gastronomiju. Dvije stvari koje su apsolutno spojive, dapače, to je jedini pravi smjer razvoja destinacije.

Za kraj, u cijeloj priči je najvažnije lokalno stanovništvo. Upravo u javnoj raspravi u više navrata predstavnik građana naglasio je u svojm apelu: Sačuvajte plažu i u interesu svih – dogovorite se.

FB TZ Novalja

Jasna poruka za kraj za sve. Kao i Paški most, most koji spaja.

To bi trebao biti glavni interes, jer u drugom slučaju koji je smisao razvoja, ako isti nije u skladu očekivanjima lokalne zajednice. Ovakvim prijedlogom u najvećoj mogućoj mjeri želi se očuvati plaža Zrće, zaštititi interesi zajednice te samim time postaviti temelje da Zrće pa tako i Novalja kao cjelokupna turistička destinacija bude održiva u svakom pogledu. 

Također, ne smijemo zaboraviti da ako izgubimo najvrjedniji resurs – a to je prostor kao najvredniji resurs, nema više povratka. Smisao turizma nije da bude sam sebi svrha, nego da primarno podigne kvalitetu života lokalnoj zajednici.

Donošenja UPU-a je pitanje budućnosti i vizije razvoja Novalje. Ključan dokument koji je prva pretpostavka za svjetliju i održivu budućnost Novalje kao turističke destinacije.

PRILOG:

1. Urbanistički plan – plaža Zrće

2. Javno izlaganje prijedloga UPU-a turističke zone Zrće – YouTube kanal

Naslovna fotografija: FB TZ Novalja / Ilustracija: HrTurizam

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN