Napokon sinergija iznajmljivača! Osniva se Hrvatska udruga obiteljskog smještaja

Ono što je do jučer bilo nezamislivo, te nakon mnogo godina isticanja o važnosti istoga, napokon se dogodilo. Uspostavljena je sinergija domaćina u obiteljskom smještaju te se osniva nacionalna...

Ono što je do jučer bilo nezamislivo, te nakon mnogo godina isticanja o važnosti istoga, napokon se dogodilo. Uspostavljena je sinergija domaćina u obiteljskom smještaju te se osniva nacionalna udruga privatnih iznajmljivača – Hrvatska udruga obiteljskog smještaja.

Ovo je game changer! Napokon sinergija.

Formula uspjeha je jednostavna.

Udruga koja mora okupiti barem 10.000 i više iznajmljivača iz cijele Hrvatske, kako bi bila relevantni sugovornik i predstavnik obiteljskog smještaja u Hrvatskoj. Također, Udruga u kojoj moraju biti zaposleni profesionalci na plaći, što znači da svi članovi moraju plaćati određenu mjesečnu naknadu. Jer jedino tako Udruga može biti održiva i ispuniti svoje višestruke ciljeve. Jedino tako Udruga može aplicirati i razvijati razne projekte, standarde, inicijative… Ako sve ostane na dobrovoljnoj bazi, od istoga neće biti ništa.

I zato je od krucijalne važnost da se što više iznajmljivača priključi i podrži Hrvatsku udrugu obiteljskog smještaja. Radi se o vašoj budućnosti, kao i budućnosti kvalitetnog razvoja našeg turizma.

Do sada se tema iznajmljivača dosta ružno i pogrdno isticala u medijskom prostoru, a s istima se “igra” kako tko hoće i kada god mu odgovara. Naravno, treba jasno reći kako u segmentu privatnih iznajmljivača ima jako puno nereda, problema i raznih izazova, ali isto tako sve ima svoje uzroke i razloge. Također, po pitanju razvoja obiteljskog smještaja do sada se nitko realno nije bavio, a kamoli strateški i ciljano. Privatni smještaj je bio prepušten sam sebi, rastu po inerciji bez ikakvog plana i cilja, bez pravog predstavnika koji bi branio i argumentirao njihove interese te bez toliko važne sinergije među iznajmljivačima. Pa kada nema reda, onda je nered i kaos. Isto tako, ništa nije crno – bijelo kako se često želi prikazati. No, kada nema predstavnika i sugovornika s druge strane da argumentira stavove i izazove iznajmljivača, onda samo drugi pričaju o tebi. Onako kako im odgovara.

Goran Prskalo: Mi najbolje znamo potrebe naših gostiju i zaslužujemo puno veću zastupljenost i značaj po pitanju odluka u turizmu

Zadnjih nekoliko godina privatni iznajmljivači su se osjećali izopćeno iz svih tokova u turizmu, ističe Goran Prskalo, jedan od inicijatora osnutka nacionalne udruge, te dodaje kako deseci malih udruga nisu imali snagu pokrenuti tu veliku skupinu naših građana koji su itekako važni za gospodarstvo i demografiju naše domovine.

“Konačno unatrag pola godine okupila se grupa vrijednih iznajmljivača iz raznih krajeva RH s ciljem da se homogeniziraju i zajednički zastupaju svoje ciljeve. Neki od tih ciljeva su očuvanje 60 godina duge tradicije, razvijanje održive budućnosti, a sve u suživotu čovjeka i našeg čistog okoliša koji je nas glavni adut” – ističe Prskalo.

Turističkim zajednicama, ministarstvu turizma i ostalim segmentima turizma žele biti ozbiljan partner s ciljem da se o pitanjima vezanim za poslovanje privatnih iznajmljivača više ne zaobilazi njihovo mišljenje i iskustvo s terena. “Mi najbolje znamo potrebe naših gostiju i zaslužujemo puno veću zastupljenost i značaj po pitanju odluka u turizmu” naglašava Prskalo.

Osnivačka skupština biti će 25. veljače 2021., a na njoj će prisustvovati predstavnici županijskih odbora koji su ujedno i članovi skupštine udruge. Svaka županija koja formira minimalno tri člana odbora kao članove udruge, može delegirati svoga predstavnika u skupštinu, pojašnjava Prskalo. Za sada odmah u startu i prije službene objave namjeru za sudjelovanjem pokazali su iznajmljivači iz cijele Hrvatske, od Grada Zagreba, Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke, Međimurske, Osječko-baranjske, Varaždinske županije i mnogih drugih gradova i županija.

“Radujemo se zajedničkoj suradnji i sigurni smo da ćemo svojim djelovanjem uvelike doprinijeti postkovidnom razvoju turizma. Čak i u vrijeme glavne korona krize naše kolege su ostvarili zavidan broj noćenja, jer je naš pristup gostu individualan. To je moderni turizam u kojem se turist ne osjeća kao broj, već u naš smještaj dolazi bez straha kao u svoj drugi dom. Naša raznolikost je naša prednost, naše zajedništvo neka bude naša snaga. Zdravlja i blagoslova svima u ova teška vremena” – zaključuje Prskalo.

Na kraju krajeva, stvar je jako jednostavna. Jedno je sigurno, sve je na nama tj. na iznajmljivačima samima. Ili igrate igru i stalo vam je, ili ne. No, budite svjesni, kako je ovo jedinstvena prilika za sinergiju, prilika koju ne smijete propustiti. Poslije nema kukanja.

Privatni smještaj, kao što sam naveo ima određene negativne strane, ali itekako i svoje velike pozitivne strane i ogroman potencijal za rast i razvoj. To su domaćini, ambasadori našeg turizma, nosioci našeg turizma, najveći investitori, poslodavci, promotori, brend našeg turizma jer hrvatski domaćini su godinama proglašeni kao najbolji domaćini u Europi prema svim booking platformama… – obiteljski smještaj je puno više od najma kreveta.

Dvije glave su uvijek pametnije od jedne. I zato zajedno možete sve, a pojedinačno ništa. Izbor je jednostavan: ili rast i razvoj ili status quo i stagnacija.

1+1= 3

Završit ću s izjavom Nede Pinezića koji je na najbolji način objasnio što je turizam: “Jedan marketinški stručnjak je usporedio turističku destinaciju s dobrom kazališnom predstavom. U kazalištu možete zakupiti mjesto u skupoj loži uz poslugu hrane i pića, manje atraktivne, ali dobro tapecirane fotelje na balkonu, sjedeća mjesta u parteru, a Bečka opera ima čak i stajaća mjesta s naslonom za laktove. Cijene ovih mjesta su različite i ovise o komforu, međutim sa svih se pozicija prati ista, jednako kvalitetna predstava.”

Turistička destinacija smo svi mi. Kao i uvijek, sve počinje i zasniva se na ljudima. I zato još jednom naglašavam, za održivi rast privatnih iznajmljivača i svjetliju budućnost, od krucijalne je važnosti da se svi ili što više iznajmljivača priključi Hrvatskoj udruzi obiteljskog smještaja.

Foto: Pixabay.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN