Krk educira iznajmljivače o pristupu osobama s invaliditetom

Pristupačni turizam kao prekretnica u globalnoj industriji putovanja i turizma.

Autor:  HrTurizam.hr

25. travnja 2024.

Hrvatski savez udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI, u suradnji s Gradom Krkom, poziva na radionicu čiji je cilj educirati male privatne iznajmljivače o pristupu i pristupačnosti osoba s različitim vrstama invaliditeta.

Radionica se održava u četvrtak, 25. travnja 2024. godine, s početkom u 17:00 sati u Maloj vijećnici Grada Krka. Voditelji i edukatori su predstavnici Saveza SUMSI, odnosno osobe s invaliditetom koje imaju dugogodišnje iskustvo u sličnim edukacijama.

U programu radionice sudjeluju također predstavnici struke te institucija. Edukacija se - u sklopu projekta Odmori OSI - provodi uz financijsku podršku Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, priopćili su iz Grada Krka.

Posljednjih godina industrija putovanja i turizma doživjela je značajnu prekretnicu na putu prema inkluzivnosti i pristupačnosti.

/// Program za povećanje pristupačnosti i promicanje odredišta prilagođenih osobama s invaliditetom

Pristupačni turizam - čiji je cilj osigurati da destinacije, proizvodi i usluge budu dostupni svim ljudima, bez obzira na njihova fizička ograničenja, invaliditet ili dob - dobija zamah diljem svijeta.

Ovaj transformativni pokret ne samo da preoblikuje način na koji osobe s invaliditetom doživljavaju putovanja, već također otvara nove tržišne prilike za industriju u cjelini.

Uspon pristupačnog turizma

Pristupačni turizam postao je središnja točka za dionike u industriji koji prepoznaju važnost ovog sektora ne samo iz društvene perspektive, već i kao značajnu gospodarsku priliku.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da oko 15 posto svjetske populacije živi s nekim oblikom invaliditeta. Uzimajući u obzir starije putnike koji bi se mogli suočiti sa sličnim izazovima, potencijalno tržište pristupačnog turizma je golemo.

/// Stanovništvo stari, a starije osobe putuju bliže kući i van glavne sezone

Pomak prema pristupačnijim iskustvima putovanja potaknut je kombinacijom zagovaranja, zakonodavstva i rastućih očekivanja putnika.

Zakonodavstvo poput Europskog zakona o pristupačnosti u EU i Zakona o Amerikancima s invaliditetom (ADA) u SAD-u, postavilo je temelje za inkluzivniji pristup u sektoru turizma.

Postoji nekoliko ključnih elemenata za poticanje napretka pristupačnog turizma:

Pristupačan smještaj

Hoteli i odmarališta diljem svijeta sve više prepoznaju potrebu da ponude sobe i sadržaje prilagođene gostima s invaliditetom.

Značajke poput soba pristupačnih osobama u invalidskim kolicima, obavijesti i oznaka na brajevom pismu te uređaja za slušnu pomoć, postaju standard s ciljem da budu istinski inkluzivni.

/// Kampanja 'Odmor bez barijera za osobe u invalidskim kolicima'

Poboljšani prijevoz

Ostvaren je veliki napredak u pristupačnijem prijevozu. To uključuje projektiranje zračnih luka, željezničkih kolodvora i sustava javnog prijevoza koji prihvaćaju invalidska kolica i druga pomagala za kretanje.

Zrakoplovne tvrtke također su počele nuditi više usluga za pomoć putnicima s invaliditetom, osiguravajući ugodnije iskustvo putovanja od početka do kraja.

/// IATA: Putnici s invaliditetom trebali bi putovati dostojanstveno

Tehnologija i inovacija

Tehnologija igra ključnu ulogu u poboljšanju iskustva putovanja za osobe s invaliditetom.

Od aplikacija koje pružaju navigacijsku pomoć u stvarnom vremenu do web-mjesta dizajniranih imajući na umu pristupačnost, digitalne inovacije pomažu u rušenju prepreka koje su nekoć mnogima činile putovanje zastrašujućim.

Inkluzivne turističke atrakcije

Turističke atrakcije također prolaze kroz promjene kako bi postale pristupačnije. Muzeji, parkovi i povijesna mjesta implementiraju značajke kao što su taktilni izlošci, pristup rampi i obilasci na znakovnom jeziku kako bi osigurali da svi posjetitelji mogu uživati u njihovoj ponudi.

Foto: Steve Buissinne / Pixabay
Foto: Steve Buissinne / Pixabay

Tržišni potencijal

Gospodarski učinak pristupačnog turizma ne može se precijeniti. Prema Organizaciji otvorenih vrata, putnici s invaliditetom troše milijarde godišnje, naglašavajući značajno tržište koje pristupačni turizam otvara.

/// Najboljom destinacijom za pristupačna putovanja proglašena portugalska prijestolnica

Ulaganjem u pristupačnost, odredišta i tvrtke ne samo da povećavaju svoju privlačnost, već se također uključuju u rastući segment tržišta koji cijeni takva razmatranja.

Studije slučaja

Nekoliko destinacija postavilo je mjerila u pristupačnom turizmu. Primjer su gradovi poput Berlina i Londona, hvaljeni zbog pristupačnih sustava i objekata vezanih uz javni prijevoz.

U Australiji su inicijative poput programa Beach Access u Victoriji učinile plaže dostupnijima korištenjem invalidskih kolica i prostirača.

/// Španjolska subvencionira odmor starijim osobama, program žele proširiti na ostatak EU

Izazovi

Unatoč napretku, izazovi ostaju. To uključuje nedostatak standardiziranih globalnih propisa što osobama s invaliditetom može međunarodna putovanja učiniti nepredvidivima, te potrebu za većom sviješću i obukom u sektorima ugostiteljstva i turizma.

Budućnost pristupačnog turizma leži u stalnim inovacijama, većoj suradnji između vlada, poduzeća i skupina osoba s invaliditetom te u kontinuiranom zagovaranju kako bi se pristupačnost zadržala na čelu razvojne agende turističke industrije.

/// Wheel the World ruši barijere inovativnim tehnološkim rješenjem

Pristupačni turizam doživljava ključnu transformaciju, označavajući veliku prekretnicu u inkluzivnosti globalne industrije putovanja i turizma.

Kako se ovaj sektor nastavlja razvijati, on obećava otvaranje svijeta milijunima putnika koji su do sada bili nedovoljno opsluženi glavnom turističkom ponudom. 

Kontinuirana ekspanzija pristupačnog turizma ne samo da obogaćuje iskustvo putovanja za osobe s invaliditetom, već također značajno pridonosi širem gospodarskom krajoliku turističke industrije, dokazujući da inkluzivnost doista može potaknuti uspjeh.

/// Kolika je pristupačnosti turističkog smještaja osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti?

Hrvatska - projekt MOSI

Hrvatska je prva država članica Europske unije koja istodobno uvodi Europsku iskaznicu i Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom.

U sklopu projekta MOSI 'Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti' u manje od mjesec dana na adrese više od 105 tisuća osoba s invaliditetom isporučene su Europske i Nacionalne iskaznice.

Onim osobama s invaliditetom (OSI) koje ostvaruju to pravo isporučene su i Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom, temeljem novog Zakona o povlasticama u prometu i uspostavljenog kompleksnog IT sustava.

Projekt MOSI (Mobilnost osoba s invaliditetom) financiran je u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

/// Hrvatska prva u EU istodobno uvodi Europsku iskaznicu i Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom

Ravnopravan pristup

U potpunosti digitaliziran sustav dodjele povlastica u okviru ovog projekta znači da se odsad prava na izdavanje isprava dodjeljuju automatski, sukladno zakonskim kriterijima. Isprave se izravno šalju na adresu prebivališta korisnika u Hrvatskoj.

Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja - željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta.

Svi koji ostvaruju prava na Nacionalnu iskaznicu dobivaju i Europsku, kojom se omogućava ravnopravan pristup pogodnostima u svim državama članicama koje su ponajprije usmjerene na područje turizma, kulture (muzeji, kazališta, koncerti) i sporta. 

/// Postavljena dizala za osobe s invaliditetom na četiri dubrovačke plaže

Pogodnosti u turizmu i kulturi

Hrvatska je pritom prva država članica EU koja istodobno uvodi Europsku iskaznicu i Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom. 

Nositelji Europske iskaznice za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj tako ostvaruju pogodnosti za nacionalne parkove Kornati, Krka i Brijuni, parkove prirode Lonjsko polje, Papuk i Žumberak - Samoborsko gorje, Arheološki muzej u Splitu, Centar za kulturu Histrionski dom, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Tehnički muzej Nikola Tesla.

Europskom parkirališnom kartom ostvaruje se pravo na parkiranje diljem Europske unije na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti. Važeći dokumenti, rješenja i parkirališne karte vrijede do 15. svibnja 2024.

/// Kako je nastala prva web stranica turističke zajednice koja je prilagođena osobama s invaliditetom

Naslovna fotografija: Pixabay

Autor:  HrTurizam.hr

25. travnja 2024.