Neće biti zabrane otvaranja novih apartmana, očekuje se proces rekategorizacije

Izjava ministar turizma od prošlog tjedna kako Ministarstvo turizma razmišlja o privremenoj zabrani ili ograničenju otvaranja novih apartmana na način koji će omogućiti gradovima i županijama ograničavanje otvaranja novih apartmana,...

Izjava ministar turizma od prošlog tjedna kako Ministarstvo turizma razmišlja o privremenoj zabrani ili ograničenju otvaranja novih apartmana na način koji će omogućiti gradovima i županijama ograničavanje otvaranja novih apartmana, podigla je puno prašine među privatnim iznajmljivačima.

Rekacije su stizale sa svih strana, a društvene mreže su se “zažarile” od raznih komentara. No, zabrane ili ograničavanja otvaranja novih apartmana ipak neće biti.

Naime, na održanom sastanku predstavnika Zajednice obiteljskog turizma pri HGK s ministrom Garijem Cappellijem zaključeno je kako privatni iznajmljivači smještaja i oni koji to namjeravaju biti ne moraju se brinuti niti bojati zabrane rada jer toga neće biti, ali će se iduće tri-četiri godine provesti rekategorizacija koja će sve obuhvatiti, prenosi N1.

Ne radi se ni o kakvoj inicijativi zabrane niti se o tome razmišlja i planira, nego je riječ o tome da treba raditi kvalitetno. O tome smo govorili i na sastanku s predstavnicima Zajednice obiteljskog turizma pri HGK na čelu s predsjednicom Martinom Nimac Kalcina, uz poruku da svi u destinaciji, pa i obiteljski smještaj moraju sudjelovati i pridonositi stvaranju kvalitetnih proizvoda“, objasnio je ministar.

Dodao je i kako je na sastanku zaključeno da će najbolje podatke o svemu imati nakon rekategorizacije u iduće tri do četiri godine, kojom neće biti obuhvaćeni samo svi iz obiteljskog smještaja, nego i druge vrste smještaja u turizmu.

Cappelli je najavio kako i zbog toga treba pričekati izradu i prihvaćanje nove strategije razvoja turizma, koja će biti i nacionalni plan za održivost turizma kojim će se, među ostalim, definirati daljnje i postupci i za obiteljski smještaj. Dovršetak strategije u planu je ove godine.

Nimac Kalcina: Zadovoljni smo što nema zabrane i podražavamo održiv razvoj

Predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Nimac Kalcina smatra da bi lokalne jedinice trebale same donositi odluku u kojem smjeru razvijati svoje destinacije te se brinuti o ravnomjernom omjeru svih ugostiteljskih objekata, tako i obiteljskog smještaja.

Istaknula je kako se u Zajednici apsolutno slažu da radi održivog razvoja treba nastojati da ponuda u destinaciji bude raznovrsna u odnosu na sve vrste smještajnih i ugostiteljskih objekata te se lokalnim vlastima trebaju prenijeti ovlasti da donose odluke koje bi utjecale na destinaciju u tom smjeru, ali ne zabranama i ograničavanjima, nego drugim odlukama i alatom.

S obzirom na to, zadovoljni smo što je rečeno da zabrana ni ograničenja neće biti“, rekla je Nimac Kalcina i dodala kako je većina privatnog smještaja, otprilike 70 posto, kategorizirana s tri zvjezdice.

Izvor: N1

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN