Njemački sud pravde: Booking.com ne smije braniti da hoteli mimo platforme nude niže cijene

Njemački Savezni sud pravde donio je 19. svibnja presudu da njemačke hotelijere Booking.com više ne može spriječiti da oglašavaju niže cijene soba na vlastitim web stranicama. Njemački sud je...

Njemački Savezni sud pravde donio je 19. svibnja presudu da njemačke hotelijere Booking.com više ne može spriječiti da oglašavaju niže cijene soba na vlastitim web stranicama. Njemački sud je takvu praksu proglasio kao nepovoljnim uvjetima poslovanja.

Tako Booking.com više neće smjeti spriječiti hotele u Njemačkoj da oglašavaju niže cijene soba na vlastitim web stranicama. Hoteli u Njemačkoj sada će biti u mogućnosti ponuditi povoljnije cijene putem vlastitih web stranica na ili preko direktnog bookinga, ako to žele, u korist hotela i potrošača.

Presuda njemačkog suda govori kako klauzule o uskom paritetu cijena su nespojive s pravima tržišnog natjecanja. Ovo je dašak svježeg zraka za hotelijere u Njemačkoj, koji će imati prijeko potrebnu slobodu u određivanju vlastitih strategija određivanja cijena i ukidanju destimulativnog učinka na njihovu digitalizaciju. Nadamo se da će presuda stvoriti važan presedan za druga europska tržišta ”, rekla je glavna direktorica njemačka udruga hotelijera HOTREC-a Marie Audren te dodala kako HOTREC pozdravlja njemački savezni ured za suzbijanje kartela što je osigurao da se zakon o tržišnom natjecanju poštuje i razvija kroz dokaze koji pokazuju antikonkurentsku prirodu klauzula o paritetu cijena.

Naime, Hotelverband Deutschland (IHA) pokrenuo je postupak protiv Booking.com-a žalbom u jesen 2013, a u naredbi o prestanku i odricanju izdanoj 22. prosinca 2015., Federalni ured zabranio je portalu za rezervacije daljnju upotrebu najboljih klauzule o cijenama. No, Booking com se žalio na odluku te 2019. godine regionalni sud u Duseldorfu je odbacio tužbu IHA-e. Nakon toga je uslijedila žalba hotelijera, te je zadnjom odlukom donesena presuda u korist hotelijera te Booking.com više neće smjeti spriječiti hotele u Njemačkoj da oglašavaju niže cijene soba na vlastitim web stranicama.

/ / / AIRBNB, BOOKING.COM, EXPEDIA GROUP I TRIPADVISOR SURAĐUJU S EUROPSKOM UNIJOM

U Europi su zabrane klauzula “paritetnog režima određivanja cijene” zakonom zabranjene u Austriji, Belgiji, Francuskoj i Italiji, a sada i u Njemačkoj, a očekuje se da će Švicarska biti sljedeća europska zemlja koja će zabraniti takvu praksu.

Odluku možete pročitati OVDJE

Već sam prije pisao kako Booking.com i Airbnb, kao najveći globalni igrači na booking tržištu do sada su gledali samo sebe i kako moraju preuzeti odgovornost. Ugrožena je njihova reputacija, a samim time i dugoročni poslovni model. Dok Airbnb se polako mijenja, Booking com i dalje se drži uloge monopoliste bez ikakvog osjećaja za tržište tj. partnere. Također, ovo je još jedan korak naprijed za digitalizaciju turističke industrije, gdje hoteli u nazad više godina su počeli s jačanjem svojih digitalnih odjela, komunikacije i forsiranja direktnog bookinga.

Foto: Rachel Claire, Pexels.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN