Norbert Fiebig, DRV: Trebamo pozitivan signal da je putovanje opet moguće

Do prošlog tjedna vodeći su njemački turoperatori otkazali samo pakete i pojedinačne rezervacije za praznike do kraja travnja u nadi da će sljedeći mjesec ponovo biti moguće neko putovanje....

Do prošlog tjedna vodeći su njemački turoperatori otkazali samo pakete i pojedinačne rezervacije za praznike do kraja travnja u nadi da će sljedeći mjesec ponovo biti moguće neko putovanje.

No, sada su počeli otkazivati rezervacije i za svibanj kako je sve manje nade za godišnjim odmorom ovog ljeta uslijed kontinuirane svjetske pandemije koronavirusa.

Njemački ministar vanjskih poslova, Heiko Maas jasno je naglasio kako očekuje da će zabrana putovanja, koja se primjenjuje do 3. svibnja, biti nastavljena na duže razdoblje. “Trenutno nitko ne može predvidjeti koliko dugo će se održavati zabrana putovanja“, rekao je prošlog petka te dodao kao sve dok su druge države u samoizolacijama i karantenama ( lockdown ) u tim država neće biti moguće putovati.

Rezervacije za svibanj su otkazane

Kao odgovor, Njemačka najveća grupa turoperatora – DER Touristik objavila je u srijedu (22. travnja) da otkazuju rezervacije za svih svojih šest marki za polaske do 15. svibnja.

Pored toga, kupci koji na godišnji odmor idu između 16. i 30. lipnja mogu bez naknade otkazati rezervacije. Oni će dobiti vaučer u vrijednosti izvorne cijene odmora, zajedno s popustom od 50 € za sljedeću rezervaciju.

FTI je također u srijedu rekao kako obustavlja cijeli program putovanja do 3. svibnja. Ranije ovog tjedna Schauinsland-Reisen i Anex Tour također su otkazali sve rezervacije do 3. svibnja.

Pored toga, Schauinsland je rekao kako će osoblje nastaviti s smanjenim radom od početka svibnja, radeći samo 50% svog uobičajenog radnog vremena, kako bi zaštitili oko 500 radnih mjesta u tvrtki. Ipak, vlasnik Gerald Kassner naglasio je da je osoblje trenutno fokusirano organizacijom otkazanih rezervacija za oko 130.000 kupaca kao i pripremom brošura za zimu 2020/21, koje bi trebale biti objavljene krajem svibnja.

DRV poziva “fazni kraj” na upozorenje o putovanju

U međuvremenu, njemačko udruženje putničkih agencija i turoperatora DRV, koje predstavlja većinu njemačkih turoperatora i putničkih agencija, pozvalo je vladu da razmotri “postupni kraj” svog globalnog upozorenja o putovanjima kako bi spasila nešto od ljetne sezone 2020. godine.

Poziv je uslijedio uslijed sve žešće rasprave njemačkih političara o ljetnim praznicima s obzirom na potencijalne zdravstvene rizike i ograničenja putovanja. Neki su čak predložili odgađanje školskih praznika s ljeta na jesen.

DRV: Trebamo pozitivan signal da je putovanje opet moguće

Otvaranje mora biti postupno i oprezno, ako se broj novooboljelih nastavi smanjivati, putovanja u određene dijelove Njemačke prva će biti moguća, ističe predsjednik DRV-a Norbert Fiebig te dodaje kako će tada uslijediti korak po korak buđenje turističkih aktivnosti, prvo kroz putovanja u europske zemlje koje su se dobro borile s pandemijom, odnosno gdje je puno manji broj oboljelih, naravno uz posebne mjere opreza. “Putničke tvrtke već razvijaju razne higijenske i organizacijske mjere zajedno s avioprijevoznicima i hotelima kako bi putovanja postala sigurnija u ovo vrijeme. Čim će doći do popuštanja mjera i otvaranja granica, mi smo spremni i u niskom smo startu. Turistička industrija samo čeka da se pokrene što je brže moguće” istaknuo je Fiebig i dodao kako se čeka neki pozitivan signal da je putovanje opet moguće – naravno uz poštivanje odgovarajućih higijenskih i sigurnosnih mjera

Nakon što stopa zaraze Covid-19 dodatno padne, moglo bi biti moguće “sigurno i pametno” putovanje prvo u Njemačku, a potom u druge europske zemlje, smatra Fiebig

Austrijska ministrica turizma Elisabeth Köstinger već je sugerirala da bi ovisno o razvoju Austrije i Njemačke mogli postići bilateralni sporazum kojim bi Nijemci mogli ljetovati u alpskoj zemlji ovog ljeta.

Međutim, neki stručnjaci vjeruju da će, ako se ublaže ograničenja putovanja u narednim mjesecima, mnogi Nijemci vjerojatnije putovati u obalne regije poput Mecklenburg-Vorpommern i Schleswig-Holstein, umjesto da riskiraju putovanje u inozemstvo.

Bruxelles “odgađa” odluku o vaučerima

Europska komisija još nije dala svoj odgovor vezano uz uvođenje turističkih vaučera, a koji bi se mogli koristiti za rezerviranje novih praznika ove godine ili 2021. godine.

Stoga, Fiebig poziva i njemačku vladu da reagira i da sami uvedu vaučere za otkazane rezervacije. “Ako Bruxelles nastavi odgađati donošenje odluke oko vaučera, Njemačka vlada će morati ponovno poduzeti mjere i vrlo brzo uvesti korake na nacionalnoj razini u zaštiti putničke industrije“, izjavio je Fiebig.

Prema procjenama DRV-a, njemačka turistička industrija ostala je bez prihoda od oko 4,8 milijardi eura samo u razdoblju između sredine ožujka i kraja travnja.

Izvor: DRV , fvw / Foto: DRV

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN