Obilježena 70. obljetnica organiziranog turizma u Novalji

Konferencija o održivom turizmu, zelenoj i digitalnoj tranziciji #TURIZAM 2030 - "The future is now" okupila je brojne paneliste i goste

Autor:  HrTurizam Promo

26. listopada 2023.

Punih 70 godina u Novalji se organizirano bave turizmom. Bio je to povod za obilježavanje velike godišnjice koju su uveličali brojni visoki uzvanici. Proslava je započela izložbom "Mi i naši gosti" na kojoj je kroz brojne fotografije, tekstove i zanimljive izloške prikazano sve ono što je obilježilo turizam u Novalji u proteklih sedam desetljeća.

No središnji dio programa održan je jučer. Konferencija o održivom turizmu, zelenoj i digitalnoj tranziciji #TURIZAM 2030 - "The future is now" okupila je brojne paneliste i goste. konferenciju su organizirali Grad Novalja i Turistička zajednica grada Novalje, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ličko-senjske županije i Hrvatske turističke zajednice.

"Novalja je primjer uspjeha hrvatskog turizma", između ostaloga rekla je zastupnica u Europskom parlamentu, Sunčana Glavak, dok je ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac naglasila kako nije čudno da Novalja sa svojom prirodom i ponudom, bilježi svake godine sve veći broj dolazaka i noćenja.

70 godina turizma u novalji konferencija suncana glavak

70 godina turizma u novalji konferencija nikolina brnjac

"Veseli me što smo pokrenuli reformu turističkog sektora, a i vi ste ovo događanje odlučili obilježiti okrećući se održivom turizmu, jer shvaćate da se takvim turizmom upravlja te da on stoji na sva tri stupa održivosti – zadovoljstvu lokalne zajednice, razvoju lokalnog gospodarstva i ekologiji", rekal je ministrica Brnjac.

Gradonačelnik Novalje, Ivan Dabo podsjetio je kako prvih dvadesetak godina karijere bavio turizmom i podsjetio na početke turizma u Novalji, 1953. godine.

"Ako je tada to bio san, a danas to živimo. Nije bio lak put, od trnja do zvijezda, ali ako se to živi i predano radi, mogu se i ubirati plodovi tog rada i ostvariti rezultate na zadovoljstvo pojedinaca, kao i zajednice", rekao je Dabo.

Gradonačelnik je, kako navodi Novi list, naglasio i kako su osnovni preduvjeti za daljni razvoj turizma očuvanje prostora i prirode, infrastruktura i ulaganja, pri čemu je predstavio dugačak niz ulaganja koja se trenutno provode na području Grada Novalje, od izgradnje novih lučkih kapaciteta, prometnica, komunalne infrastrukture, do ulaganja u izgradnju, dogradnju ili preuređenje objekata javne namjene, uz ulaganja gospodarstva u turitičke kapacitete.

Ernest Petry, ličko-senjski župan, ukazao na vrlo dobru suradnju županije i Grada Novalje, kao i suradnju s državnim vlastima.

"U Novalji se odvijaju radovi na brojnim projektima planiranima kroz duže vremensko razdoblje. Ponajviše zahvaljujući trudu i radu gradonačelnika, a Novalja će se, zahvaljujući tome, se sve snažnije orijentirati ka održivom, perspektivnom turizmu i zelenoj tranziciji, što je glavni cilj turizma kako u našoj županiji, tako i u Hrvatskoj", rekao je Petry.

70 godina turizma u novalji konferencija panel 1

U sklopu konferencije #TURIZAM 2030 - "The future is now" održane su panel rasprave, a zaslužnim pojedincima, tvrtkama i institucijama u novaljskom turizmu dodijeljene su posebna priznanja “Cvet Arburože”, a proslava jubileja je nastavljena na Trgu Bazilike, uz glazbeni nastup Petra Dragojevića.

Autor:  HrTurizam Promo

26. listopada 2023.