Objavljeno TOMAS LJETO 2017 istraživanje za Dubrovačko-neretvansku županiju

Institut za turizam za potrebe Turističke zajednice Dubrovačko – neretvanske županije napravilo je TOMAS Ljeto 2017 istraživanje o stavovima i potrošnji turista za cijelu županiju. Istraživanje je provedeno u...

Institut za turizam za potrebe Turističke zajednice Dubrovačko – neretvanske županije napravilo je TOMAS Ljeto 2017 istraživanje o stavovima i potrošnji turista za cijelu županiju.

Istraživanje je provedeno u Dubrovniku, Cavtatu, Korčuli, Orebiću, Stonu i Mlini na 673 u periodu od srpnja do listopada 2017. Dobiveni podaci govore kako prosječna doba turista u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 42,5 godina te je u prosijeku jednu godinu stariji od 2014 godine kada je zadnji put provedeno istraživanje. Tako je 51 posto turista u dobi od 30 do 49 godina, 31% starijih od 50 godina a jedna petina ( 18% )su turisti do 30 godina. Podaci govore o porastu gostiju u skupini 50+.

S druge strane 18% gostiju je sa 2.000 Eura mjesečnih primanja, 45% između 2.000 i 3.000 eura te 37% iznad 3.000 eura mjesečno primanja dolazi u Dubrovačko – neretvansku županiju. Također, zabilježen je porast dolazaka samo s partnerom (s 41% na 54%), manje dolazaka u krugu obitelji (s 44% na 29%). Kao glavne razloge dolaska u Dubrovačko-neretvanssku županiju ističe se pasivni odmor i opuštanje, gastronomija te kulturne znamenitosti i događanja. Zrakoplov je logično glavno prijevozno sredstvo , a 45% turista koristi usluge niskotarifnih zračnih prijevoznika.

Zanimljiv je podatak kako je zabilježen veliki rast korištenja usluga turističke agencije pri rezervaciji smještaja (s 48% na 72%). S druge strane 66% gostiju odlazi na samostalno organizirane izlete, dok samo 19% gostiju odlazi na izlete organizirane posredstvom turističke. A ono najvažnije je turistička potrošnja, koje je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji veća za oko 35 Eura od prosjeka u Hrvatskoj te iznosi 113 eura. Od toga pola otpada na smještaj, pa na hranu i piće i kupnju. Najveću potrošnju generiraju turisti iz Amerike, Velike Britanije i Skandinavije.

Prošle godine Dubrovačko-neretvanska županija ostvarila rekordnu godinu te promijenila vizualni identitet

U 2017. godini u Dubrovačko-neretvanskoj županiji registrirano je 1.915.890 dolazaka s ostvarenih 8.328.181 noćenja.  U usporedbi s 2016. godinom dolasci su u porastu za 15%, a noćenja su u porastu za 12%. Od početka godine najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Poljske, Hrvatske, Francuske, Bosne i Hercegovine, te Sjedinjenih Američkih Država.

Cijelo TOMAS LJETO 2017 istraživanje o stavovima i potrošnji turista u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dobro proučite dolje u prilogu.

PRILOG: Tomas Ljeto 2017 Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj / Rezultati istraživanja za Dubrovačko-neretvansku županiju

Povezana vijest:

PREDSTAVLJEN NOVI VIZUALNI IDENTITET TZ DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE

REKORDNA TURISTIČKA GODINA U DUBROVNIKU I DUBROVAČKO-NERETVANSKOJ ŽUPANIJI

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN