Obsidio – novi inovativni gastro-vizualni koncept na tvđavi sv. Ivana

Šibenik se revitalizacijom svojih tvrđava preporodio te je dobio jak vjetar u leđa za razvoj kulturnog turizma i jednu novu turističku priču s kojom grad živi. No, pravi posao...

Šibenik se revitalizacijom svojih tvrđava preporodio te je dobio jak vjetar u leđa za razvoj kulturnog turizma i jednu novu turističku priču s kojom grad živi.

No, pravi posao je što revitalizirane tvrđave nisu samo objekti koji bespomoćno stoje, nego su tvrđave jedan “živi” organizam i okosnica šibenskog turizma. Tako su tvrđave kroz dodanu vrijednost mjesto susreta, koncerata, izložbi, raznih promocija, edukacija i kulisa za razna zabavno-kulturna događanja. Tvrđave su žive i pričaju priče. I to je smisao revitalizacija kulturne baštine, a ne da postanu samo spomenik.

Trenutno je u fazi revitalizacije i tvrđava sv. Ivana, očekuje se i uređenje tvrđave sv. Nikole koja je već otvorena za javnost, te će tako zaokružiti cijela priča o četiri šibenske tvrđave. A kao najstariji “brat” – tvrđava sv. Ivana gledat će na cijeli Šibenski kanal. Pogled od “milijun dolara”

Obsidio – inovativno gastro-vizualnom konceptu Obsidio

Tradicionalna večera Obsidio uskoro će biti novi inovativni gastro-vizualni koncept u kojem će uživati posjetitelji Tvrđave sv. Ivana nakon završetka projekta Revitalizacija područja Tvrđave sv. Ivana. 

Eno-gastro ponuda temelji se na gastronomskoj kulturi i običajima Šibenika te se sastoji od najznačajnih jela koja opisuju život grada u 17. stoljeću. Razvio ju je šibenski masterchef Rudi Štefan, vlasnik konobe Pelegrini, a osmišljavanje je financirano u sklopu projekta Revitalizacije područja Tvrđave sv. Ivana.

Jela prezentirana u jelovniku Obsidia pripremat će se isključivo od lokalnih, sezonskih namirnica koje posjetitelje vraćaju u doba prije više od tristo godina. Primjerice, ljeti će se tako spravljati marinirani inćuni, dagnje na buzaru, polpete u toću i fritule, dok se zimi priprema brudet od bakalara, tingul šuta, slana riba s orzom i kolač od pure.

Prilagodba suvremenim gastronomskim navikama rezultirala je i stvaranjem vegetarijanskih jela: juha od cikle, pašta šalša, pohane tikvice, a uz sve navedeno, specijalna ponuda predstavljat će i poznata dalmatinska tradicionalna jela: janjeće tripice, goveđi jezik i slično. Već su dva recepta gotova, slana riba s orzom i rizi bizi

Priča o bogatstvu gastronomije ovog kraja biti će ispričana kroz mirise i okuse uz pomoć tehnike 3D video mappinga. Tako će se na zidinama tvrđave prikazivati sadržaji, koji će stvarati optičke iluzije i dojam kretanja statičnih objekata. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se u konačnici ispričati priča tj. spojiti tradicija i moderna tehnologija ( koncept Obsidio ), a to ćemo uživo doživjeti u drugoj polovici 2021. godine, kada je planiran završetak revitalizacija tvrđave svetog Ivana ( ako ova izvanredna situacija ne poremeti planove obnove ).

No, osobno ne smuljam u novi spektakl, pošto su se Tvrđave Šibenik odavno pozicionirale upravo u sam vrh i kao predvodnice korištenje novih tehnologija kao dodanu vrijednost u pričanju priča, a to dokazuje i zadnji projekt gdje je povijest ispričana upravo kroz 3D mapping na tvrđavi sv. Mihovila.

/ / / REMEK-DJELO DIGITALNE TEHNOLOGIJE – POVIJEST ISPRIČANA U 3D MAPPINGU NA TVRĐAVI SV. MIHOVILA

Inače, revitalizacija područja tvrđave svetog Ivana najveći je projekt ikad dodijeljen Gradu Šibeniku iz fondova Europske unije, a vrijedan je ukupno 50.014.742,95 kuna.

Foto: Tvrđava kulture Šibenik

Povezane vijesti: