Odlična inicijativa TZ Zagrebačke županije u promociji lokalnih vinara

Turistička zajednica Zagrebačke županije u suradnji s poznatom vinarijom GRIFFIN Sparkling Wines iz Plešivice, pokrenula je “nagradnu igru” na svojoj službenoj Facebook stranici u kojoj će sudionici dobiti priliku...

Turistička zajednica Zagrebačke županije u suradnji s poznatom vinarijom GRIFFIN Sparkling Wines iz Plešivice, pokrenula je “nagradnu igru” na svojoj službenoj Facebook stranici u kojoj će sudionici dobiti priliku osvojiti bocu Griffin Dark Side pjenušca za uskršnji stol.

Promocija traje do četvrtka ( 09.04. ), a više detalja potražite na službenoj FB stranici TZ Zagrebačke županije .

Narednih dana, ovoj promociji priključite će se još vinara s područja Zagrebačke vinarije, ističe Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije, kao što su vinari s područja Zelinske vinske ceste, Škrlet iz Moslavine, vina iz okolice Samobora itd…

Odličan potez TZ Zagrebačke županije, pošto se ovi potezom promoviraju lokalne vinarije tj. vinari s područja Zagrebačke županije.

U trenutku izvanredne situacije ili kriznoj komunikaciji, najgore je ne komunicirati. Dok većina turističkih subjekata reciklira stari sadržaj, svakako je pohvalno vidjeti ovakve inicijative i drugačiju komunikaciju.

Naravno, ova akcija neće prodati stotine vina, no svakako daje pozitivan primjer i drugačiji način komunikacije, a samim time i promocije lokalnih proizvoda.

Mogu li se i druge turističke zajednice priključiti ovoj akciji te na svom području napraviti istu ili sličnu promociju, te time barem malo pomoći lokalnim vinarima koji su također direktno pogođeni ovo situacijom?

Još stignete reagirati – potreban je jedan poziv i jedan post na društvenoj mreži.

Vinska regija – Bregovita Hrvatska

Inače, vinogradi Zagrebačke županije pripadaju vinskoj regiji Bregovita Hrvatska. Smješteni su na povišenim terenima, a to su obronci planina i nižeg gorja koji na svojim južnim padinama imaju izvrsne uvjete za proizvodnju visokokvalitetnog grožđa. 

Klimatske karakteristike područja Zagrebačke županije uvjetovale su razvoj tipičnog kontinentalnog sortimenta. To su iste sorte kao i u susjednim zemljama, a u ove krajeve introducirane prije stotinjak godina (većinom chardonnay, rajnski rizling, pinot bijeli, sivi, crni, sauvignon bijeli, zeleni silvanac, graševina), U mnogim vinogradima se uzgajaju se i stare plešivičke sorte (npr. žuti plavec), u zelinskom kraju izvorna sorta kraljevina, a prema Moslavini i autohtoni škrlet. Od međunarodnih crnih sorti važni su  portugizac, syrah, merlot, cabernet sauvignon.

Prema županijskim podatcima,  Zagrebačka je županija sa svojih 5 milijuna trsova posađenih na više od 900 hektara površine u samom vrhu Republike Hrvatske prema broju vinara, vinskih etiketa, vinskih cesta i općenito vinogradarsko-vinskih projekata. 

Među najuspješnijim projektima posebno se izdvajaju županijske robne marke – poput Kraljevine Zeline i Portugizca Plešivice. Tu su i tri vinske ceste – Samoborska, Plešivička i Zelinska, dok se u Ivanićgradskom kraju koji graniči s Moslavinom, nalazi “Zemlja škrleta”.

e-TRŽNICE #kupujmolokalno

Također, svakako treba istaknuti još jedna dobar potez TZ Zagrebačke županije. Kako su se pojavili odlične inicijative otvaranja FB grupa s popisom lokalnih OPG koji prodaju proizvode i rade dostavu kao i bum otvaranja web trgovina za iste, TZ Zagrebačke županije dala si je truda i sakupila sve e-tržnice na području Zagrebačke županije na jednom mjestu.

U mnoštvo informacija i komunikacijskom šumu, dobro je imati popis na jednom mjestu. Online tržnice na području Zagrebačke županije potražite ovdje

Mali, ali važni detalji koji čine razliku. Možda ovi potezi, kao i mnogi drugi neće napraviti neku značajnu razliku, jer realno u ovoj situaciji gdje je turizam kao i praktički cijelo gospodarstvo stalo, jednostavno nema te mjere ili akcije koja će napraviti neko “čudo”, no pokazuje znak pažnje i kako im je stalo, što je danas jako vrijedna valuta.


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN