Održivi razvoj: HTP Korčula pokrenula program koji život znači za otok Korčulu

HTP Korčula d.d. nastavila je program stipendiranja učenika ugostiteljske struke konobar, kuhar i slastičar Srednje škole Petra Šegedina iz Korčule.  Program koji doslovno život znači za otok Korčulu, kao...

HTP Korčula d.d. nastavila je program stipendiranja učenika ugostiteljske struke konobar, kuhar i slastičar Srednje škole Petra Šegedina iz Korčule. 

Program koji doslovno život znači za otok Korčulu, kao i sve druge turističke destinacije. Domaća radna snaga mora biti imperativ, pogotovo na otocima, koji imaju dodatni problem izoliranosti i još veće ovisnosti o turizmu. Osim što se radi o kvalitetnoj radnoj snazi, ovakvim mjerama zadržavamo mlade osobe na otoku – zadržavamo lokalno stanovništvo što je krucijalno i što je imperativ.

Nakon uspješno provedenog pilot programa 2017. godine i ove godine HTP Korčula će stipendirati učenike do kraja njihovog školovanja. U startu su potpisani Ugovori o stipendiranju četiriju učenika iz ugostiteljske struke kuhara. 

Kako ističu iz HTP Korčula, mjesečna stipendija vrijednosti tisuću kuna dodjeljivat će se učenicima tijekom trajanja školske godine od rujna do lipnja, a po završetku školovanja učenicima se otvara mogućnost zaposlenja u objektima HTP Korčule te stručna edukacija u ugostiteljskoj struci sukladno njihovom željenom smjeru razvoja. 

Tijekom potpisivanja Ugovora, direktor Hotela Korčula De La Ville, Mladen Đeldum istaknuo je važnost ulaganja u buduće kadrove te je naglasio kako će se ovim projektom zasigurno doprinijeti razvoju kvalitete i usluge HTP Korčule. 

Foto: HTP Korčula

HTP Korčula najavila je i novi projekt

U suradnji sa Srednjom školom Petra Šegedina i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje od veljače 2020. kreće se u prezentaciju programa stipendiranja po osnovnim školama otoka Korčula.

Cilj cjelokupnog programa stipendiranja je privući i stvoriti kvalitetne kadrove ugostiteljske struke s otoka Korčule koji će postati predvodnici razvoja turističke ponude HTP-a i otoka Korčule. Kratko i jasno, onako kako je oduvijek trebalo biti.

Ovdje je ključno shvatiti da se tu ne radi o trošku, iako nažalost većina tako gleda, nego o investiciji. Ekonomija, a pogotovo turizam su puno više od excel tablice, te će ovim potezom i investicijom dugoročno HTP Korčula riješiti problem radne snage, a kao dodana vrijednost bit će kvaliteta i osoblje koje je prošlo njihovu internu edukaciju.

Također, ovo je tek prvi mali, ali veliki korak ( zamah krila leptira ) , a koji će nadam se, potaknuti i druge turističke tvrtke u cijelom lancu na otoku Korčuli da se pridruže ovoj inicijativi jer to je jedini način održivog razvoja.

Sinergija i strateški razvoj destinacij mora biti imperativ

Naglašavam, osim što će se svi osigurati kvalitetnu i domaću radnu snagu što je danas gorući problem, a koji su ambasadori našeg turizma te u konačnici poslodavci imaju manji trošak za poslodavce jer im ne trebaju osigurati smještaj, takvim načinom osiguravamo budućnost otoka i zaustavljamo iseljavanje. Održivi razvoj u pravom smislu riječi i win-win za sve. V


Povezane vijesti: