Okusi graničarskog kraja bogatiji za još dva restorana

“Okusi graničarskog kraja” projekt je Turističke zajednice Brodsko- posavske županije koji je usmjeren na razvoj ponude lokalnih i regionalnih kulinarskih prepoznatljivosti, brendiranje i umrežavanje ponude, promociju i propagandu sudionika...

“Okusi graničarskog kraja” projekt je Turističke zajednice Brodsko- posavske županije koji je usmjeren na razvoj ponude lokalnih i regionalnih kulinarskih prepoznatljivosti, brendiranje i umrežavanje ponude, promociju i propagandu sudionika nosioca standarda Okusi, te sustavni razvoj turističke ponude i novih turističkih proizvoda u području gastronomije.

Projekt se provodi od 2017. godine i u njega je s današnjim danom uključeno ukupno 15 ugostiteljskih objekata. A upravo posljednja dva člana projekta dobili su svoje oznake i tako službeno ušli u brendirani gastro klub “Okusi graničarskog kraja” Brodsko-posavske županije. Radi se o poznatoj Ribarskoj kući i restoranu Stupnički dvori, a koji dolaze iz općine Brodski Stupnik.

“Gastro ponuda sve je veći motiv dolaska turista u destinaciju ali i značajan motiv za ocjenu kvalitete i razloga dolaska u pojedinu destinaciju. U posljednje dvije godine puno radimo na brendiranju i ulaganju u što bolju prepoznatljivost, vidljivost i ponudu naše eno- gastro ponude. U projekt smo uključili 13 restorana, plus danas još dva nova. Cilj nam je povezati eno gastro, poljoprivredu i turizam, povećati broj gostiju koji će uživati u kulinarskim specijalitetima” kazala je Ružica Vidaković, direktorica Turističke zajednice Brodsko- posavske županije.

“Treća je godina projekta i pokriva deset hrvatskih županija i 132 ugostiteljska objekta, od Metkovića do Vukovara. Do kraja iduće godine u planu imamo pokriti cijelu Hrvatsku. Riječ je o objektima u kojima se može pojesti lokalna, tradicijska hrana, spravljena od domaćih tradicijskih namirnica, jer to je ono što brend nosi. Članovi i nositelji standarda do danas su pokazali veliko zadovoljstvo provedbom projekta i rezultat je to timskog rada turističkih zajednica, lokalnih i županijskih” kazao je danas Borislav Šimenc, voditelj projekta Okusi hrvatske tradicije.

Sunčica Nožinić iz restorana Stupnički dvori naglasila je danas da će im uključenost u projekt puno značiti obzirom da je riječ o malom obiteljskom restoranu. “Ovo nam je i potvrda našeg truda i rada angažiranih djelatnika. Kako bismo dobili certifikata na meniju smo ponudili predivnu vinsku juhu, pečenu patku, odnosno pačja prsa na posteljici od celera i tačke koje bi zapravo svi trebali doći i kušati

Ena Kokanović stručni je suradnik na projektu i radi na drugom ciklusu promocije cijelog projekta, odnosno restorana uključenih u projekt „Okusi graničarskog kraja“.”Sa svom blogom posjetila sam sve restorane i imala jako „težak“ posao i probati sva ta jela te ih ocijeniti. Jako mi se sviđa način na koji ljudi razmišljaju prezentirajući okuse našeg graničarskog kraja, jer Slavonija je puno više od kulina i šunke što se vrlo dobro može vidjeti u našim restoranima. Spajaju tradicionalne namirnice na suvremen način i to je nešto što može parirati bilo kojem modernom restoranu. Kvalitetna riba, divljač, meso, povrće koje imamo u svom okruženju nude mogućnost da razmišljamo izvan okvira“- kazala je Ena Kokanović, blogerica.

Blaženka Dikanović vodi Ribarsku kuću koja ove godine obilježava 25 godina rada” Od kada radimo pripremamo tradicionalna jela karakteristična za ovo područje. Ribnjaci su tu nekada bila pa je bilo logično da fiš bude naša prva ponuda. Naravno pripremamo čobanac, jela s roštilja, gulaš, grah, no riba je ono što se najviše traži. Upravo stranci koji navraćaju u restoran traže tu domaću hranu, pečenu i prženu ribu, soma, šarana i smuđa, domaći kulin, šunka i slanina i palačinke s orasima i medom. Veseli da su naši recepti prepoznati i da smo postali dijelom projekta „Okusi graničarskog kraja“ kazala je gospođa Dikanović i podsjetila da osim gastro ponude Ribarska kuća od prošle godine ima i prenoćište sa 16 ležajeva.

Izvor / Foto : TZ Brodsko-posavske županije

Vijesti: