Opatija bilježi najveći pad, a Šibenik najveći porast cijena stanova

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su tijekom lipnja cijene stanova pale upravo u gradovima gdje su „kvadrati“ najskuplji. Tako lipanjske cijene bilježe porast vrijednosti od 0,1 posto na mjesečnoj, te...

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su tijekom lipnja cijene stanova pale upravo u gradovima gdje su „kvadrati“ najskuplji. Tako lipanjske cijene bilježe porast vrijednosti od 0,1 posto na mjesečnoj, te 3,2 posto na godišnjoj razini, a pad cijena bilježe samo pojedini gradovi na moru.

Najveći mjesečni pad cijena stanova tijekom lipnja je zabilježen u Opatiji. Tamošnje su cijene pale za 2,2 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražio iznos od 2885 eura. Pad od 1,6 posto, prema podacima oglasnika Crozilla.com bilježi Dubrovnik u kojem su se cijene stanova spustile na 3875 eura po „kvadratu“. Stanovima na području Umaga cijena je na mjesečnoj razini pala za 1,3 posto, te je tijekom lipnja iznosila 1954 eura po četvornom metru. Mjesečni pad od 0,6 posto bilježe Poreč u kojem se za „kvadrat“ stana u prosjeku tražilo 1724 eura, te Senj u kojem je prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 1205 eura. U Splitu se lipanjska cijena spustila na 2275 eura, što je 0,4 posto niže nego mjesec ranije.

Najveći mjesečni porast cijena stanova tijekom lipnja je zabilježen u Šibeniku gdje su cijene metra kvadratnog porasle za 2,7 posto te su se popele na 1564 eura. U Puli su cijene stanova na mjesečnoj razini porasle za 1,7 posto, te su tijekom lipnja u prosjeku iznosile 1365 eura po „kvadratu“. Analiza podataka oglasnika Crozilla.com pokazala je kako mjesečni porast cijena stanova od 0,4 posto bilježe Rijeka – gdje je prosječna tražena cijena iznosila 1383 eura po četvornom metru, i Zadar u kojem se za „kvadrat“ u prosjeku tražilo 1879 eura.

Rural House Kod Slapa, Bogatić / Booking.com

Porasle cijene stanova u unutrašnjosti           

Podaci su pokazali kako je tijekom lipnja zabilježen mjesečni rast cijena stanova na kontinentalnom području, no unatoč tome su u većini tamošnjih gradova i dalje bile niže no u istom mjesecu lani.

Zagrebačkim i osječkim stanovima cijena „kvadrata“  je na mjesečnoj razini porasla za 0,2 posto, te je tijekom lipnja u Zagrebu iznosila 1675 eura, a u Osijeku 955 eura. Cijene stanova u Slavonskom Brodu porasle su za 1 posto, te su iznosile 873 eura po metru kvadratnom, dok Sisak bilježi porast od 1,3 posto i prosječnu cijenu „kvadrata“ od 751 euro. Najveći godišnji pad cijena tijekom lipnja je zabilježen u Bjelovaru u kojem su stanovi bili 5,8 posto jeftiniji no lani u istom mjesecu. Na mjesečnoj razini cijene tamošnjih stanova ipak bilježe porast vrijednosti, pa je cijena četvornog metra iznosila 796 eura što je 0,6 posto više no mjesec ranije.

Stanovi se najviše traže u Zagrebu, Zadru i Splitu

Analiza podataka oglasnika Crozilla.com pokazala je kako se tijekom lipnja najviše pretraživala ponuda stanova koji se prodaju na području Zagreba, Zadra, Splita, Pule i Osijeka. Kada je riječ o potencijalnim stranim kupcima, takvi su najveći interes pokazali za stanovima u Zagrebu, Splitu, Makarskoj, Poreču i Puli, a najčešće su dolazili iz BiH, Njemačke, Austrije, Švicarske i Slovenije.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN