Opatija ugostila izaslanstvo kineskih gospodarstvenika iz Shanghaia

Izaslanstvo kineskih gospodarstvenika iz grada Shanghaia boravi u službenom posjetu Opatiji gdje su ih primili gradonačelnik Ivo Dujmić, predsjednik Gradskoga vijeća Fernando Kirigin i Goran Pavlović u ime TZ...

Izaslanstvo kineskih gospodarstvenika iz grada Shanghaia boravi u službenom posjetu Opatiji gdje su ih primili gradonačelnik Ivo Dujmić, predsjednik Gradskoga vijeća Fernando Kirigin i Goran Pavlović u ime TZ grada Opatija. Šesteročlano izaslanstvo grupacije Shendi, koja se bavi projektima u kulturi i turizmu Opatiju je posjetilo na inicijativu predstavništva HTZ-a u Kini.

Shendi grupacija je državna tvrtka koja osmišljava i realizira turističke projekte i manifestacije. Najpoznatiji ostvareni projekt je šangajski Disneyland, a trenutno rade na razvoju područja u dolini velikih rijeka Huangpua i Yangtzea.

Opatiju su posjetili u sklopu europskog studijskog putovanja kako bi se informirali o zanimljivim projektima vezanima uz kulturu i turizam, kao i zaštitu okoliša te u cilju međusobne suradnje i razmjene znanja i iskustava. Kako ističu iz grada Opatije, Grupacija Shendi za svoje projekte ima ogromne financijske i prostorne resurse, no u nedostatku su kulturne baštine koja se, primjerice, može prenamijeniti u različite objekte namijenjene kulturnim i turističkim manifestacijama. Posebno ih zanimaju naše tradicionalne manifestacije poput karnevala i adventa. Na ovom putovanju posjetit će još i Milano i Sankt Petersburg.

Iznimno smo zainteresirani upoznati ponudu Opatije i cijele rivijere. Kulturni turizam i cijela turistička industrija su za nas nešto novo te su nam vaša iskustva neprocjenjivo važna“, naglasila je voditeljica izaslanstva Xiaoyun Shao, zamjenica predsjednika Shendi grupacije.

Kineske je goste s dugogodišnjim prijateljskim vezama s brojnim kineskim gradovima upoznao gradonačelnik Ivo Dujmić te je naglasio kako se prošle godine Opatijska rivijera predstavila na kineskim turističkim sajmovima u Shanghaiu i Shenzhenu.

Sve je to rezultiralo i konkretnim rezultatima pa je tako u prvih osam mjeseci ove godine broj kineskih gostiju u Opatiji porastao za čak 78 posto u odnosu na lani, dok se broj noćenja koja ostvaruju povećao s prosječnih jedan na tri dana“, istaknuo je Goran Pavlović.

Predsjednik Gradskoga vijeća Fernando Kirigin je kineske goste upoznao s ulogom Gradskog vijeća te naglasio da se i na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu podučava kineski jezik za sve zainteresirane te kako je upravo ove godine počasna građanka Grada Opatije postala jedna Kineskinja Liu Pilato Lying – Lily.

Foto: Grad Opatija; Pixabay

Povezane vijesti: