Općina Nijemci se uspješno razvija u ozbiljnu turističku destinaciju

Općina Nijemci postavila je šest solarnih klupa na dvije lokacije na turističkoj cesti prema Centru za promatranje ptica Nijemci u sklopu nadogradnje turističke infrastrukture.

Na relaciji Nijemci – Sopotac postavljena su dva odmorišta za pješake i bicikliste na kojima se nalazi ukupno 6 pametnih klupa. Na klupama posjetitelji mogu odmoriti, poslušati glazbu po vlastitom izboru, napuniti mobitel, poslušati cvrkut najčešćih vrsta ptica te očitati trenutnu temperaturu i ostale podatke o vremenskim prilikama. Također, u sklopu projekta postavljena su i dva stupa sa solarnom rasvjetom i mogućnosti reprodukcije pjeva 10 ptica karakterističnih za lokalno područje. Ukupna vrijednost projekta je 156.000,00 kn od čega je Ministarstvo turizma projekt sufinanciralo za 106.000,00kn a ostatak vrijednosti je financiran iz općinskog proračuna.

nijmciopcina3

Inače, kako područje Općine Nijemci obiluje šumama, rijekama, poljima, pašnjacima i netaknutim dijelovima prirode nastanilo se je i preko 100 različitih vrsta ptica, od kojih su neke izuzetno rijetke, te je prepoznat veliki interes i potencijal za promatranje ptica kao specifični dio turističkih aktivnosti. Upravo iz tog razloga, prošle godine izgrađen je Centar za promatranje ptica u Nijemcima, a cijeli projekt vrijednosti od 1.222.904,95 EUR, sufinanciranim je 81,75 posto iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013.

Također, iz projekta E.R.S.P.A. koji je također sufinanciran sredstvima Europske unije povućena su sredstva i sufinanciran je turistički brod Sveta Katarina. Sam brod je puno utjecao na očuvanje rijeka Bosuta i Spačve te razvoju ruralnog turizma na području i usmjerio Općinu Nijemci u daljnji razvoj istoga ističe Marina Valentić, voditeljica Centra za promatranje ptica Nijemci te dodaje kako je na izletištu uz ostale sadržaje izgrađena promatračnica za promatranje ptica, tematsko dječje igralište osvjetljeno rasvjetom koja se proizvodi solarno, Arboretum Nijemci na obali rijeke Bosut kao i velika investicija turističke ceste koja povezuje centar Nijemaca i izletište Sopotac.

nijemci2

Tko kaže da se ne može? Općina Nijemci su upravo dokaz kako je moguće. Može se uspjeti usprkos svim preprekama, naravno samo ako to želimo. Lako je „kukati“ kako nema novaca i tražiti svakakva opravdanja, to može svatko. Potrebno se je pokrenuti, imati volju i jasnu viziju. Treba „isprovocirati“ ulaganja i potpore, a to se samo može ako imaš gotove projekte i ako si proaktivan.  „Svi ti projekti su utjecali na promociju i razvoj destinacije. Danas možemo reći da smo zadovoljni sa rezultatima svih tih projekata te da smo zaista napravili velike korake u razvoju naše destinacije. Centar za promatranje ptica Nijemci je u prvim mjesecima funkcioniranja zabilježio zadovoljavajući broj turista. Za sada su to uglavnom grupe turista koje dolaze ciljano zbog ruta promatranja ptica te edukativnih ruta koje nudimo za škole u prirodi i ostale skupine. „ zaključuje Valentić.

Svakako kako je proces pretvaranja turizma u glavnu gospodarsku granu Općine Nijemci dalek put i dugoročna proces, no svakako kako su na odličnom putu. U tišini grade svoju novu budućnost, razvijaju se korak po korak i svakako zaslužuju podršku svih institucija i turističkih djelatnika.

Čestitam Općini Nijemci na kontinuiranom turističkom razvoju i odličnoj turističkoj priči.

 

Povezane vijesti: