Općine Donjeg Međimurja se ujedinjuju i postaju jedinstveni turistički proizvod

Na sastanku u Sportsko rekreacijskoj zoni u Prelogu, čelnici donjomeđimurskih općina i grada Preloga zaključili su kako je krajnje vrijeme da se ozbiljnije krene u razvoj turističke ponude Donjeg...

Na sastanku u Sportsko rekreacijskoj zoni u Prelogu, čelnici donjomeđimurskih općina i grada Preloga zaključili su kako je krajnje vrijeme da se ozbiljnije krene u razvoj turističke ponude Donjeg Međimurja.

Sastanku su prisustvovali Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga, Đurđica Slamek, načelnice općine Sveta Marija, Josip Matulin, načelnik općine Donji Vidovec, Ljubomir Grgec, načelnik općine Kotoriba te Marijan Varga, načelnik općine Donja Dubrava.

Ljubomir Kolarek naglasio je kako je inicijativu pokrenuo Grad Prelog u suradnji s Turističkom zajednicom grada Preloga zbog želje da se brojni sadržaji i prirodne ljepote donjeg dijela Međimurja turistički razviju.

Za početak će svaka jedinica lokalne samouprave dati prijedloge i ponudu turističkih sadržaja i napravit ćemo zajednički projekt s ciljem privlačenja što većeg broja turista. Svi turistički potencijali vezani su uz udruge koje međusobno dobro surađuju. Dat ćemo im vjetar u leđa da još lakše djeluju, a suradnju ćemo širiti prema ministarstvima i europskim fondovima“, izjavio je Kolarek.

Lepeza sa svetomarskom čipkom / Međimurska županija

Svaka općina, kao i grad Prelog, ima svoju turističku specifičnost, a poznata svetomarska čipka je zaštitni znak Svete Marije. Načelnica Đurđica Slamek ističe kako već nekoliko godina općina pokušava podići turističku ponudu na višu razinu, što bi se postiglo projektom „Centar izletničkog turizma uz stari tok rijeke Drave“ koji obuhvaća izgradnju caffe bara, vidikovca s odmorištem za bicikliste te uređenje vanjskog prostora. „Imamo još planova za budućnost, a među njima je i park za ekstremne sportove s kampom“, zaključila je.

Želja nam je da svi zajedno damo obol međimurskom turizmu i da se taj razvoj proširi iz Čakovca i gornjeg Međimurja na naš kraj. Kotoriba ima prvu prugu u Hrvatskoj, kulturne spomenike, stari tok Mure koji želimo revitalizirati i aktivirati ribolovni turizam. Održavamo i manifestaciju „Dani šibe i ribe“ koja iz godine u godinu bilježi sve veću posjećenost. Kandidirali smo zgradu stare škole koja će postati kulturni turistički centar, a slavimo i godinu bijele rode. Planiramo povezati Muru i Dravu biciklističkim stazama i nadamo se da će se i to realizirati“, nastavio je Ljubomir Grgec iz općine Kotoribe.

Moja razmišljanja vode tome da potencijale trebamo ostvarivati kroz udruge, čuvare tradicije koji intenzivno surađuju i nadopunjuju se, no još uvijek djeluju na bazi entuzijazma i ljubavi prema Međimurju. Moramo stvoriti turistički proizvod koji naši ljudi mogu naplatiti – to mora biti dostupno, transparentno, kvalitetno, ali i isplativo“, nadovezao se Josip Matulin iz općine Donji Vidovec, koji je najponosniji tradicijom ispiranja zlata.

Sastanak čelnika donjomeđimurskih općina, grada Preloga i zamjenice župana / Međimurska županija

Mogli bismo napraviti iskorak u iskorištavanju prirodnih resursa rijeke Drave, no treba iskoristiti i sutok Mure u Dravu – to je velik potencijal koji bi nam mogao omogućiti otvaranje novih radnih mjesta. „Priločko jezero“ je najveće akumulacijsko jezero u Hrvatskoj, stari tok rijeke Drave nudi prekrasnu prirodu, bogatu životinjskim i biljnim vrstama,a imamo otvoren plovni put prema Osijeku i Dunavu“, svoje mišljenje je iznio Marijan Varga, načelnik općine Donja Dubrava.

Veseli me što je inicijativa došla s terena, od gradonačelnika Grada Preloga i načelnika donjomeđimurskih općina koji najbolje poznaju svoje potencijale i spremni su ih staviti u funkciju turizma. Dugi niz godina ulagali smo u stvaranje turističke ponude, proizvoda i infrastrukture u gornjem Međimurju, a sada je krajnje vrijeme da započnemo ozbiljno razvijati turističke potencijale Donjeg Međimurja“, izjavila je Sandra Herman, zamjenica župana, te nadodala kako svi potencijali donjomeđimurskog kraja moraju biti dostojno povezani i prezentirani. „Sport i rekreacija, kulturna baština, prirodni potencijali uz Dravu i Muru, lokalna enogastronomija, ribolovni i lovni turizam – turistima ćemo ponuditi jedan zajednički, kvalitetan turistički proizvod Donjeg Međimurja. Zajedno ćemo zaokružiti priču koja će dobiti snažnu podršku Turističke zajednice Međimurske županije“, zaključila je.

Čelnici donjomeđimurskih općina i grada Preloga / Međimurska županija

Načelnici Donjeg Međimurja već se dugo trude pronaći način za unaprjeđenje razvoja turizma, s obzirom na to da svaka općina, kao i grad Prelog, ima toliko toga za ponuditi. Nedovoljno iskorišten biser Donjeg Međimurja trebao bi postati jedinstven turistički proizvod koji će turistima biti jednako zanimljiv kao i turistički uspješnije Gornje Međimurje.

Foto: Grad Prelog / Facebook

Vijesti: