Osijek prvi u Hrvatskoj tehnologijom virtualne realnosti prezentirao turističku destinaciju

U Osijeku je predstavljen novi turistički proizvod – Povijesni turistički obilazak Osijeka uz tehnologiju Virtualne Realnosti U suradnji s Pointers Travel i Turističkom zajednicom grada Osijeka kazališa predstava u...

U Osijeku je predstavljen novi turistički proizvod – Povijesni turistički obilazak Osijeka uz tehnologiju Virtualne Realnosti

U suradnji s Pointers Travel i Turističkom zajednicom grada Osijeka kazališa predstava u produkciji Hrvatskog društva kulturnog turizma “Zaboravljena Tvrđa” postala je prva digitalizirana virtualna šetnja kroz ambijentalni i povijesni krajolik barokne osječke citadele.

Ova odličnna turistička priča nastala je kao rezultat suradnje TZ Osijeka, tvrtke Pointers d.o.o. i glumačkog postava Udruge CroCulTour-a i studenti osječke Umjetničke akademije. Inovacijom u digitalnoj tehnologiji, točnije snimanjem videa pomoću 360 kamere zabilježeni su kadrovi kazališne predstave “Zaboravljena Tvrđa” prema scenariju autora Siniše Kovača, u režiji Nikoline Baškarad.

Rezultat je virtualna šetnja koja će brojnim posjetiteljima, koji još nisu doživjeli scenarij uživo, omogućiti virtualnu šetnju kroz slojevitu povijest u ambijentalnom i povijesnom krajoliku osječke Tvrđe u društvu brojnih povijesnih ličnosti. U snimanju ovog materijala sudjelovala je ekipa glumaca i studenata s Umjetničke akademije u Osijeku, ali i brojni drugi suradnici koji svojom ponudom obogaćuju turistički sadržaj grada Osiijeka.

Inače, kazališna predstava Zaboravljena Tvrđa je prva u nizu predstava u produkciji koju vodi Jesenka Ricl, predsjednica Hrvatskog društva kulturnog turizma, a posebnost iste je šetnja kroz Tvrđu uz kostimirane glumce u ulozi pandura, krčmara, putujuće glumačke skupine te naravno, Pauline Hermann, dobrostojeće ljubiteljice mačaka. “Predstave se izvode za osječku publiku, ali i za teambuilding grupe posjetitelja koji su u Osijek doputovali u želji da nekoliko dana provedu u zelenoj wellness oazi Kopačkog rita u samom srcu baranjskog gastro raja” ističe Jesenka Ricl iz CroCulTour-a te dodaj ekako od sada predstavu gosti mogu doživjeti i kroz virtualnu stvarnost.

Prilikom digitalizacije ponude turističkog i gospodarskog sektora Grada Osijeka, Turistička zajednica grada Osijeka prva u hrvatskoj započinje s korištenjem VR360 tehnologije u suradnji s domaćom tvrtkom Pointers Travel s kojom je već razvijena mobilna aplikacija za turiste koji posjećuju Osijek. “Posebnost predstavljanja, te jedinstvenost ovog projekta, očituje se u tome što se uz pomoć kostimiranih glumaca, postavljene scene, korištenjem rekvizita, glazbom te posebnim efektima iz prošlosti izradio Virtual video 360 snimak koji gledateljima daje iskustvo života prošlosti Osijeka. Ovakvim pristupom predstavljanja turističkog sadržaja, vrijednosti i posebnosti lokacije kontinentalnog turizma i njezine povijesne i kulturne baštine, Osijek je krenuo u smjeru da se čim prije pozicionira kao naj atraktivnija turistička lokacija u kontinentu Hrvatske, a cilj je povećati broj posjetitelja, produljiti njihov boravak, istaknuti prednosti destinacije i nametnuti se kao destinacija bogate povijesti i nezaobilazna točka pri planiranju putovanja prema Hrvatskoj.” ističe Saša Uranjek, direktor TZ Osijeka.

Ono što je najvažnije naglasiti jest da će od jeseni ovaj oblik turističkog razgleda grada biti redovno dostupan svima, posebice turistima, u uredu Turističke zajednice grada Osijeka u Tvrđi. Također u organizaciji CroCulTour možete doživjeti  nezaboravno iskustvo kroz „living history“ program – turističke kazališne predstave gradskim ulicama, te tako virtualno kao i uživo kroz predstavu doživjeti ulice starog Osijeka kroz18. i 19. stoljeće.

Virtualni sadržaj sniman je na stvarnim lokacijama tvrđi, koriste se kostimirani glumci i autentične lokacije tako da na najbolji mogući način, po prvi puta u Hrvatskoj, kroz virtualnu stvarnost prezentiramo jednu turističku destinaciju.“ istaknuo je Krunoslav Weinpert, vlasnik tvrke Pointers d.o.o.

Povezana vijest: MOŽE LI VIRTUALNA STVARNOST UGROZITI TURIZAM?

 

 

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN