Osječko-baranjska županija isplatila milijun kuna potpora OPG-ovima i seoskim domaćinstvima

Osječko – baranjska županija dodjelila je potpore predstavnicima 29 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i seoskih domaćinstava koji pružaju uslugu smještaja na području Osječko-baranjske županije. Riječ je o kategoriji poslovnih subjekata...

Osječko – baranjska županija dodjelila je potpore predstavnicima 29 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i seoskih domaćinstava koji pružaju uslugu smještaja na području Osječko-baranjske županije.

Riječ je o kategoriji poslovnih subjekata koji nisu obuhvaćeni mjerama pomoći iz državnog proračuna za prevladavanje posljedica epidemije koronavirusa, a kako je turistički sektor među najugroženijih djelatnostima, Osječko-baranjska županija odobrila im je financijsku potporu iz svog proračuna.

Potpora za pojedino obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i seosko domaćinstvo po smještajnom kapacitetu odnosno krevetu iznosi do 5.000,00 kuna, a ukupna vrijednost danas potpisanih ugovora iznosi 1,06 milijuna kuna.

Djelatnosti korisnika potpore su ugostiteljska usluga pripremanja i usluživanja jela, pića i napitaka iz poljoprivrednih proizvoda pretežito vlastite proizvodnje, usluge smještaja te ostale usluge u funkciji turističke potrošnje.

Osječko-baranjska županija se počela pripremati za potpore još početkom godine kada se vidjelo da će pandemija napraviti ogromne probleme u gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu, rekao je župan Ivan Anušić te dodao: “Čekali smo državne potpore kako bismo vidjeli tko će ih dobiti te da se ne bi poduplavali i da potpore dođu na pravu adresu. Ukupan iznos svih potpora koje smo dali poduzetnicima, obrtnicima, poljoprivrednicima i onima koji rade u turizmu je 17 milijuna kuna, od čega je za gospodarstvo namijenjeno 11,2 milijuna. Trenutne dodjeljenje potpore, u ukupnom iznosu od 1,06 milijuna kuna korisnicima koji se bave turizmom i smještajnim kapacitetima, drže živim kontinentalni turizam na području naše županije. Potpore su kvalitetne i predstavljaju konkretnu pomoć kako bi korisnici prevladali ovo krizno razdoblje te da se nastavi razvoj kontinentalnog turizma na našem području. S potporama ćemo nastaviti i iduće godine, i to ne samo financijskim nego i kroz infrastrukturu jer želimo da turizam u Osječko-baranjskoj županiji bude jedna od kvalitetnijih gospodarskih grana” rekao je župan Anušić.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Roth istaknula je kako za ovu vrstu potpora osigurano 1,7 milijuna kuna, a OPG-ovi i domaćinstva iskazali su potrebu za sada ugovorenih 1,06 milijuna kuna.

Naime, uvjet za potporu je bio smanjeni prihod od 30 posto u lipnju ove u odnosu na lipanj prošle godine, a to ujedno znači da je dio OPG-ova ipak relativno dobro poslovao. Trenutno se ostvaruje 55 % noćenja i dolazaka turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Foto: Baranjska Kuća

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN