Osnovana Udruga digitalnih nomada Hrvatske

Nakon inicijative za uvođenje viza za digitalne nomade koja je urodila plodom, pokrenuta je Udruga digitialnih nomada Hrvatske iza koje stoje poznati ambasadori digitalnih nomada u Hrvatskoj – Jan...

Nakon inicijative za uvođenje viza za digitalne nomade koja je urodila plodom, pokrenuta je Udruga digitialnih nomada Hrvatske iza koje stoje poznati ambasadori digitalnih nomada u Hrvatskoj – Jan de Jong iz tvrke Webpower Adria i Tanja J. Polegubic iz Saltwater Workspace.

Zajedno ćemo se ujediniti i služiti digitalnim nomadima u Hrvatskoj, ističe Jan de Jong u objavi o osnivanju udruge na Linkedinu te dodaje “Čini se da će Hrvatska biti ne samo među prvim zemljama na svijetu koja je primila digitalne nomade – već ćemo imati i među najatraktivnijim viznim programima. Promjena zakona u Hrvatskoj u cilju dobrodošlice digitalnim nomadima bio je samo početak velikog i uzbudljivog putovanja. Hrvatska ima priliku pozicionirati se među vodeće svjetske destinacije. Puno je posla pred nama – i u privatnom i u javnom sektoru. To je razlog zašto smo se željeli organizirati u udrugu.” istaknuo je Jan de Jong koji je pokrenuo inicijativu oko pokretanja viza za digitalne nomade.

Kao što znamo, na inicijativu Jan de Jong-a da Hrvatska uvede vize za digitalne nomade, u kolovozu je održan sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem na kojem se razgovarao o zakonskoj regulativi koja bi do kraja ili početkom druge godine trebala omogućiti slobodan ulaz i rad digitalnim nomadima. Održana je i prva međunarodna konferencija za digitalne nomade u Hrvatskoj, točnije Dubrovnik. A sve to je dovelo do činjenice kako je krajem studenog u Hrvatskom saboru izglasan novi Zakon o strancima, prema kojem se reguliraju vize za digitalne nomade.

/ / / HRVATSKA UVELA VIZE ZA DIGITALNE NOMADE

Udruga će imati pet primanih ciljeva ističe Tanja J. Polegubic, a misija je biti podrška digitalnim nomadima koji žele doći tj. preseliti svoj ured u Hrvatsku. Također, žele stvarati zajednice, surađivati i pomagati s destinacijama kako privući digitalne nomade, spajati ih sa sveučilištima i tvrtkama.

Prvi cilj je dati digitalnim nomadima sve opće informacije o životu i radu u Hrvatskoj kao digitalnom Nomadu. Drugo je edukacija, od raznih radionica i program koje će izvoditi digitalni nomadi, do suradnje s raznim fakultetima, tvrtkama i dati pozitivan primjer da se i iz Hrvatske može raditi na globalnom tržištu. Također, želimo biti podrška i destinacijama na temu kako privući i zadržati digitalne nomade u svojim gradovima ili regijama. Jedan od glavnih ciljeva je stvarati i razvijati zajednicu digitalnih nomada u cijeloj Hrvatskoj, kao i program certificiranja partnera. I zadnji primarni cilj Udruge je biti legitimni predstavnik digitalnih nomada u Hrvatskoj. Što znači da ćemo imati informacije koji su problemi i izazovi u stvarnom životu digitalnih nomada u Hrvatskoj te iste komunicirati prema nadležnim Ministarstvima i gradovima kako bi poboljšali, nadogradili i riješili sve eventualne nedostatke i izazove koje imaju digitalni nomadi u Hrvatskoj.” istaknula je Polegubic.

Početkom 2021. godine bit će objavljena i web stranica s više informacija, a koja će otvoriti vrata svim digitalnim nomadima da presele ured na godinu dana u Hrvatsku.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN