Osnovano Hrvatsko udruženje zdravstvenog turizma

Prije dva dan, osnovana je nacionalna udruga zdravstvenog turizma pod nazivom – Hrvatsko udruženje zdravstvenog turizma.  Osnivači su razne zdravstvene institucije i organizacije te pojedinci u području zdravstva, turizma i...

Prije dva dan, osnovana je nacionalna udruga zdravstvenog turizma pod nazivom – Hrvatsko udruženje zdravstvenog turizma. 

Osnivači su razne zdravstvene institucije i organizacije te pojedinci u području zdravstva, turizma i održivog razvoja koji su do sada djelovali odvojeno kroz regionalne klastere i bez veće koordinacije i sinergije.

Za predsjednika HUZT izabran je dr. Miljenko Bura, a za prvog dopredsjednika dr. Denis Kovačić, inače obojica su bivši pomoćnici ministra zdravlja zaduženi za zdravstveni turizam u dvije različite vlade. Među osnivačima nacionalnog udruženja je i prim. dr. Vlasta Brozičević koja je više od 30 godina predvodnik zdravstvenog turizma u Hrvatskoj, a njezine Terme Selce postale su destinacija za brojne svjetske sportske veličine. Doktorica Brozičević će se posebno posvetiti edukaciji i prenošenju bogatog iskustva članicama i pojedincima koji tek ulaze u područje zdravstvenog turizma.

Već u narednim danima i mjesecima udruženje počinje s aktivnostima, posebno  u pripremi projekata za sufinanciranje iz EU fondova, što je do sada u području zdravstvenog turizma bilo zanemareno, a u sljedećem financijskom razdoblju od 2021. do 2027. bi trebalo postaviti kao jedan od strateških pravaca razvoja koji može apsorbirati značajna europska sredstva i potaknuti strane investicije u tom obliku turizma visokih dodanih vrijednosti i velikih mogućnosti za zapošljavanje radne snage visokih kvalifikacija. To je ujedno način kako brže zaustaviti odljev najkvalitetnijeg zdravstvenog kadra u inozemstvo“ – poručio je predsjednik HUZT dr. Miljenko Bura.

Ciljevi ovog udruženja su prije svega za ubrzaniji razvoj zdravstvenog turizma Republike Hrvatske kroz organizirano pristupanje novim tržištima sa ponudom najkvalitetnijih medicinskih usluga i tretmana , ali i kroz ukupnu ponudu destinacije zdravlja i termalnih resursa na kontinentu.

Povezujući razvoj zdravstvenog turizma sa  ruralnim  razvojem i proizvodnjom  organske hrane kroz uključivanje u HUZT  klastera koji su nosioci te proizvodnje, dugoročno bi se iskoristio resurs zdrave hrane i sinergijsko povezivanje s nosiocima usluga u zdravstvenom turizmu i usluga pružanja smještaja te pripreme i usluživanja zdrave hrane. Također, iz HUZT-a ističu udruženje će se zalagati za pozicioniranje i brendiranje članova HUZT na međunarodnom tržištu ujedinjenim marketinškim naporima i aktivnostima, uz suradnju sa srodnim organizacijama i institucijama koje podržavaju iste ciljeve.

Vijesti: