Otvoren Adria Hotel Forum – više od 250 sudionika u diskusiji o novim investicijskim prilikama

Vodeća međunarodna hotelsko-investicijska konferencija u regiji, Adria Hotel Forum (AHF), otvorena je u zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn. Nakon stanke od više od godinu i pol dana, ponovno su...

Vodeća međunarodna hotelsko-investicijska konferencija u regiji, Adria Hotel Forum (AHF), otvorena je u zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn. Nakon stanke od više od godinu i pol dana, ponovno su se na jednom mjestu uživo okupili međunarodni i regionalni investitori zainteresirani za ulaganja u regiju jugoistočne Europe kao i predstavnici hotelskih brendova, financijskih institucija, hotelijeri, konzultanti, arhitekti i odvjetnici.

Na početku konferencije, gostima i sudionicima je dobrodošlicu poželjela direktorica i osnivačica Adria Hotel Foruma te direktorica Bench Eventsa za Centralnu i Istočnu Europu, Marina Franolić, koja je istaknula kako je, unatoč nešto manjem broju sudionika nego prijašnjih godina, odličan odaziv kvalitetnih, uistinu zainteresiranih, međunarodnih investitora. Pozdravima se virtualnim putem pridružio i Jonathan Worsley, predsjednik Bench Eventsa, koji je poželjevši svima dobrodošlicu i uspješnu konferenciju, istaknuo kako je AHF 2020. godine bio posljednji, a ovogodišnji AHF je prvi event Bench Eventa održan uživo.

Prisutnima se u ime Turističke zajednice grada Zagreba obratio i Zlatan Muftić, voditelj Kongresnog odjela TZGZ-a, koji je naglasio kako je AHF odlična platforma za kreiranje i razvijanje konkretnih planova za investicije te da se nada kako će ovogodišnje izdanje konferencije iznjedriti nova rješenja i ideje za prevladavanje krize uzrokovane pandemijom.

Središnja tema ovogodišnjeg devetog izdanja AHF-a, “Let’s reimagine our future“, osmišljena je kako bi potakla dijalog o utjecaju klimatskih promjena na industriju, novim investicijskim prilikama i predviđanjima za 2022./ 2023. godinu, inovacijama koje mogu učiniti ulaganja održivim i profitabilnim, što pojedine zemlje u regiji poduzimaju kako bi potaknule ponovno pokretanje turizma i investicija te tko će financirati razvoj hotelijerstva u budućnosti.

Konferencija je započela izlaganjem Dunje Mazzocco Drvar, ravnateljice Uprave za klimatske aktivnosti u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, koja je iznijela pomalo šokantne podatke o klimatskim promjenama kojima smo danas izloženi. Globalno zatopljenje je u mediteranskim zemljama 20% izraženije nego drugdje na svijetu, a toplinski udari, suše, poplave i porast razine mora sve su češće pojave.

Nastavno na tu temu održao se i prvi panel “Koliko smo ozbiljni po pitanju budućnosti? Planiramo li budućnost samo za sutra ili dugoročno?” uz moderiranje novinara Mislava Togonala, a uz Dunju Mazzocco Drvar, razgovoru su se pridružili i Gregor Famira, partner u međunarodnoj pravnoj tvrtki CMS Reich-Rohrwig Hainz te Theodor Kubak, partner u investitorskoj tvrtki Arbireo Hospitality and Value One Hotel Operations. Panelisti su istaknuli kako danas dvije trećine gostiju bira hotele koji polažu pažnju na održivost poslovanja, a čak jedna trećina je spremna platiti više za „zeleni“ hotel. Osim investiranja u nove projekte, nužne su i investicije u postojeću imovinu, a tu je važna i suradnja s državnim institucijama. No, osim same infrastrukture, 50% održivosti odnosi se i na hotelske operacije, istaknuo je Gregor Famira, a Theodor Kubek je naglasio da je za buduće investicije održivost nužan preduvjet i ako želimo privući investitore moramo poštivati ESG standarde koji se odnose na zaštitu okoliša, socijalna pitanja i upravljanje.

Perspektivu budućnosti s ekonomskog aspekta u svom je izlaganju dao ekonomist Vuk Vuković, suosnivač i izvršni direktor tvrtke Oraclum Intelligence Systems.

O tome je li danas sve okrenuto naopačke i trebamo li od sada konstantno biti spremni za moguće promjene i prekide uobičajenog poslovanja, novinarka Marija Crnjak je razgovarala s Camilom Yazbeckom, višim potpredsjednikom i voditeljem razvoja u Accor Northern Europe koji se pridružio virtualnim putem. On je istaknuo da su hoteli još uvijek odlična investicija te da vidi svijetlu budućnost za Hrvatsku, a dokaz tome je i skoro otvaranje prvog Accorovog Mövenpick hotela u Hrvatskoj, točnije u Splitu.

Slične povoljne prilike za ulaganja u Hrvatsku istaknuli su i investitori na panelu na temu toka kapitala, kojim je moderirao Tonći Korunić, partner u tvrtki InterCapital, a sugovornici su mu bili Johannes Boeck, član uprave Liburnia Riviera Hotela, Ludovit Cernak, partner u SHRE Sitno Holding Real Estate i Kurt Werth, viši savjetnik u Revetas Capital.

Tema održivog turizma protezala se i kroz intervju novinara Petera Greenberga, urednika u CBS News koji se virtualnim putem priključio iz Portugala, s Megan Epler Wood, izvršnom direktoricom programa za upravljanje održivim turizmom Sveučilišta Cornell, koja se javila iz SAD-a. Ona je istaknula da je budućnost turizma, a tako i budućnost investicija u planiranju održivog poslovanja. Jedini cilj više ne smije biti broj soba hotela, već i njegov utjecaj na okoliš i lokalnu zajednicu te se prilikom investicija i izgradnje, u suradnji s destinacijom, mora provesti analiza utjecaja. Brojne ekonomije ovise o turizmu u omjeru od gotovo 50%, a tada bi i održivost tog turizma morala biti barem u tom omjeru. Sve to zahtijeva brojne promjene, a one se prvenstveno moraju dogoditi i prilikom financiranja odnosno u očekivanjima investitora.

Na panelu o ponovnom pokretanju turizma i destinacija sudjelovali su Ljubica Knežević Cvelbar, profesorica na Poslovno-ekonomskoj školi Sveučilišta u Ljubljani kao moderatorica te Aris Ikkos, direktor istraživanja u Institutu SETE (INSETE) i Leslie Vella, zamjenik izvršnog direktora i glavni direktor za strateški razvoj turističke zajednice Malte, koji su na primjerima Grčke i Malte predstavili neke nove strategije razvoja održivog turizma.

Regionalni direktor Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (World Travel & Tourism Council – WTTC), George Tziallas, predstavio je globalne inicijative ove svjetske organizacije kao i perspektive za regiju jugoistočne Europe. U svom je izlaganju naglasio kako put ka oporavku hotelske industrije i turizma leži u tehnologiji, inovacijama i održivosti. Uslijedilo je izlaganje Thomasa Emanuela, direktora tvrtke STR, koji je dao retrospektivu na turističku 2020. i pogled na predstojeću 2022. godinu. Istaknuo je kako će se domaći odmorišni turizam oporaviti do 2022., međunarodni odmorišni turizam do 2023., domaći poslovni turizam do 2024. dok je za međunarodni poslovni turizam teško predvidjeti tijek oporavka, ali svakako neće biti prije 2024. godine.

Panel diskusija na temu otpornosti i svijetlih točaka regije okupila je paneliste Nikolu Avrama, direktora Alpha Hotel Managementa, Christiana Michela, potpredsjednika razvoja za Europu u Wyndham Hotels & Resorts, Željka Staševića, generalnog direktora hotela Kempinski Adriatic i Hylka Versteega, voditelja razvoja za južnu Europu u IHG Hotels & Resorts. Diskusiju je vodila moderatorica Ružica Herceg, partnerica u Hotel & Destination Consulting. Kao “svijetle točke” regije i pobjednike u borbi protiv krize Christian Michel je istaknuo odmorišne destinacije dostupne automobilom, Hylko Versteeg luksuzne boutique hotele južne Europe, a Željko Stašević je istaknuo odličan povrat ulaganja u vile u Istri i Kvarneru. Panelisti su se složili kako u Europi ima puno likvidnosti i prostora za ulaganje u regiju, ali Hrvatska mora biti malo otvorenija i fleksibilnija za nove investicije. Nikola Avram je istaknuo kako interesa za ulaganja u Hrvatsku ima puno, ali nema adekvatnih projekata.

O budućnosti tržišta gradskih hotela razgovarali su Nicolas Horky, direktor Velvet hotel pod-fonda i Živorad Vasić, generalni direktor za regiju u InterContinental Hotels Group, uz moderiranje Vedrane Likan, partnerice u Colliers Croatia, Slovenia & BiH. Živorad Vasić je istaknuo kako se ne slaže s dosadašnjim pozitivnim predviđanjima oporavka i kako su gradske hotele u krizi obilježili turbulentni odnosi vlasnika i operatora, gubitak zaposlenika i teškoće u vraćanju i pronalasku kvalitetne radne snage. Iz perspektive vlasnika, Nicolas se složio da su odnosi između vlasnika i operatora najvažniji, ali i kako je kriza iznjedrila neke nove trendove i proizvode u hotelskoj ponudi poput ureda na daljinu, odnosno u hotelu.

Kako tehnologija može pospješiti procese i rezultate te doprinijeti većoj profitabilnosti hotela govorili su Robert Kempton, globalni direktor za hotele u tvrtki Schneider Electric, Stefan Schlachter, voditelj prodaje za istočnu Europu u IDeaS i Alessandro Tedesco, glavni operativni direktor u FEBC International pod moderatorskom palicom Tobiasa Browna, generalnog direktora u B2H Scout (Business 2 Hospitality). Stefan Schlachter je objasnio kako AI (umjetna inteligencija) danas uvelike olakšava poslovanje te da jedan sustav može upravljati planiranjem budžeta i prihoda, marketingom, prodajom, rezervacijskim sustavom, prodajom i marketingom pa čak i F&B ponudom odnosno nabavom. Važno je znati pravilno iskoristiti sve podatke koje nam kvalitetan sustav može dati. Robert Kempton govorio je o fenomenu IOT-a (Internet Of Things) koji hotelima donosi uštede po pitanju IT infrastrukture, daje uvid u sve podatke na jednom mjestu te doprinosi poboljšanju uštede energije i održivosti poslovanja. Alessandro Tedesco je objasnio kako tehnologija može pospješiti hotelski projekt u ranoj fazi razvoja odnosno prilikom gradnje hotela.

Posljednji panel prvoga dana AHF-a na temu financijskog restrukturiranja hotelskog poslovanja i financiranja daljnjih ulaganja u hotelijerstvu vodila je Monika Zec, voditeljica investicijskog bankarstva u InterCapital Securities Ltd. Njeni sugovornici bili su Alina Cazachevici, voditeljica procjena hotelskog poslovanja u regiji CEE & SEE u tvrtki Kushman & Wakefield, koja je istaknula smanjenje prosječne tržišne vrijednosti u prosjeku od 10 do 20%. Goran Kralj, član Uprave u PBZ Croatia Osiguranje, istaknuo je kako se za buduća ulaganja oslanjaju ponajprije na podatke poslovanja iz 2019. godine, a zatim ovogodišnje te da vidi pozitivne trendove općenito po pitanju daljnjih investicija. Filip Močibob, financijski direktor Liburnia Riviera Hotela, govorio je o povećanju cijena hotelskih usluga koje se u njihovim hotelima kreće do 20% i koje nisu održive, ali da očekuju rekordne rezultate već sljedeće godine. Jelena Nushol Fijacko, partnerica u Odvjetničkom društvu Bardek, Lisac, Mušec, Skoko i partneri, osvrnula se na potrebe i najvažnije pravne aspekte financijskog restrukturiranja hotelskog poslovanja.

Fotografije: Adria Hotel Forum (AHF)


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN