Otvorena javna rasprava o Zakonu o turističkim zajednicama, turističkoj članarini i turističkoj pristojbi

Ministarstvo turizma je 19.09.2018. na javnu raspravu uputilo tri važna nova Zakona – Zakon o turističkim zajednicama, Zakon o turističkoj članarini te Zakon o turističkoj pristojbi. Neke od izmjena...

Ministarstvo turizma je 19.09.2018. na javnu raspravu uputilo tri važna nova Zakona – Zakon o turističkim zajednicama, Zakon o turističkoj članarini te Zakon o turističkoj pristojbi.

Neke od izmjena je kako će lokalni uredi TZ imati zadaću na razvoju proizovda te se ukida obveza osnivanja TZ ureda u gradovima ili općinama u kojima je najmaje jedno naselje u A ili B turističkom razredu. Također, HTZ bi napokon trebao postati nacionalna marketinška organizacija kao i povećanje prihoda županijskim TZ uredima. 

Ukida se obaveza turističke članarine za određene djelatnosti kao što su izdavanje računalnih igara i softvera, računalno programiranje. savjetovanje i djelatnosti povezane s njima; 63 Informacijske uslužne djelatnosti, Računovodstvene i knjigovodstvene i revizijske djelatnosti; porezno savjetovanje, fotografske djelatnosti, umjetničko stvaralaštvo, pranje i kemijsko čišćenje tekstila i krznenih proizvoda, frizerski saloni i saloni za uljepšavanje, djelatnosti za njegu i održavanje tijela i drugi, dok će banke po novom Zakonu biti obavezne plaćati turistički članarinu.

Mijenja se i obračun članarina, raspodjela novaca iz pristojbe kao i proces nadzora nad radom TZ-a.

Uključite se u konstruktivnu raspravu jer se radi o vašoj budućnosti. Sada je prilika da argumentirano date svoje prijedloge, kritike, savjete i glasna razmišljanja.

PRILOG:

1.Prijedlog Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma

2. Prijedlog Zakona o turističkoj pristojbi

3. Prijedlog Zakona o članarinama u turističkim zajednicama

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN