Otvorena javna rasprava procjene utjecaja na okoliš golf igrališta Matalda na otoku Cresu

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pokrenulo je postupak procjene utjecaja na okoliš golf igrališta Matalda na otoku Cresu. Radi se o dugoočekivanom projektu izrade golf igrališta, ukupne vrijednosti preko...

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pokrenulo je postupak procjene utjecaja na okoliš golf igrališta Matalda na otoku Cresu.

Radi se o dugoočekivanom projektu izrade golf igrališta, ukupne vrijednosti preko 100 milijuna eura, a čiji je investitor Jadranka d.d. iz Malog Lošinja

Kako se ističe u javnom pozivu, planirana je izgradnja kombiniranog golf igrališta u pet faza, kao i objekti za ugostiteljsko-turističke sadržaje i ostale sadržaje na oko 324 ha.

Tako se planiraju se dva golf igrališta s ukupno 36 rupa, kao i dva hotela, vinarija, 20 vila u dvije zone. U hotelu će biti ukupno 122 smještajne jedinice s 260 ležaja, dok su u drugom hotelu planirano 57 smještajnih jedinica sa 126 ležaja, a oba hotela imali bi unutarnji i vanjski bazeni.Vile u zoni A imat će ukupno 92 ležaja a u vilama u B zoni 80 ležajeva.

Također, uz popratne zgrade i objekte, planirana je i gradnja vinarije s kušaonicom za goste na tri etaže, a koja će nuditi autohtona vina. Također, osim gradnje prometnica i pristana za potrebe pomorskog prometa, gol igralište raspolagalo bi i s helidromom. Ono što je važno za naglasiti kako se navodnjavanje golf igrališta planira koristiti voda iz akumulacijskog jezera koje se planira izvesti na 3ha površine i kapaciteta 165 000m2.

U javnom pozivu ističe se kako će organizirati javna rasprava o studiji o utjecaju na okoliš golf igrališta Matalda na otoku Cresu, a koja ne smije biti kraća od 30 dana. Obavijest o mjestu i vremenu održavanja javne rasprave objavit će se na stranicama Ministarstva.

Cijela priprema projekta krenula je već davne, 2014. godine, dok je prosincu 2018. skupština Primorsko – goranske županije prihvatila je ciljane izmjene prostornog plana, a isti je projekt uvršten među ”Građevine i zahvati od županijskog i državnog interesa”.

U projekt golf igrališta Jadranka d.d. prema prijašnji najavama namjerava uložiti oko 100 milijuna eura, dok dizajn igrališta potpisuje Ernie Els, svjetsko ime koje privlači velike i poznate igrače na golf destinacije.

Foto: Jadranka d.d.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN