Otvorenje novog krila Specijalne bolnice Naftalan očekuje se tijekom proljeća

U Specijalnu bolnicu (SB) Naftalana upravo se završavaju radovi druge faze proširenja specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju. Riječ je o svjetski poznatom lječilištu koje primjenom terapije zemnim mineralnim uljem...

U Specijalnu bolnicu (SB) Naftalana upravo se završavaju radovi druge faze proširenja specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju.

Riječ je o svjetski poznatom lječilištu koje primjenom terapije zemnim mineralnim uljem – naftalanom – već trideset godina pomaže oboljelima od različitih kožnih i upalnih reumatskih bolesti.

Vrijedan gotovo 63,5 milijuna kuna, razvojni projekt „Naftalan 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima“ podrazumijeva izgradnju vanjskog i unutarnjih bazena, bolničke kuhinje i restorana, dvorane za kinezioterapiju, polivalentnu dvoranu i bolničko parkiralište. Njegov glavni cilj je povećanje standarda pružanja zdravstvenih usluga iz osnovnog zdravstvenog osiguranja, ali i dostupnosti kvalitete zdravstvenih usluga medicinske rehabilitacije, fizikalne terapije, dermatovenerologije i drugih zdravstvenih usluga koje pruža SB Naftalan.

Završetak kraja radova obišao je i ministar turizma Gari Cappelli u pratnji državnog tajnika Tončija Glavine i pomoćnice Monike Udovičić koji su boravili u službenom posjetu Zagrebačkoj županiji.

„Zdravstveni turizam jedan je od najprosperitetnijih posebnih oblika turizma zahvaljujući njegovom iznimnom potencijalu za daljnji razvoj i investicije kao i generatoru potrošnje turista koji konzumiraju usluge svih oblika zdravstvenog turizma. Zbog toga ćemo i u novoj Strategiji razvoja turizma poseban naglasak staviti na ovaj turistički segment kako bi omogućili da se iskoristi sav njegov potencijal. Specijalna bolnica Naftalan jedan je od primjera uspješnog spoja pružanja zdravstvenih i lječilišnih usluga i turističke djelatnosti, a uz prirodne ljepote te bogato kulturno naslijeđe koji se nalaze u njegovoj okolici u cijeloj Zagrebačkoj županiji, predstavlja savršen spoj svega što gosti traže prilikom ovakve vrste putovanja“, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli prilikom posjeta specijalnoj bolnici Naftalan.

Foto: MINT

“Željela bih ovim putem istaknuti kako je prema podacima sustava eVisitor Turističke zajednice Zagrebačke županije, u siječnju 2020.g. zabilježeno 5.375 dolazaka te skoro 10.000 (9.998) noćenja, što predstavlja porast od 24 posto u više dolazaka i 13 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Izdvojila bih danas i turističke rezultate Ivanić-Grada, 37% više dolazaka, 14% više noćenja, što pokazuje kako smo prepoznati kao destinacija koja sve kvalitetnije upravlja razvojem svojih proizvoda te na taj način koristi svoje potencijale i ističe svoje posebnosti”, izjavila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ivana Alilović.

Završetak svih radova te svečano otvorenje novog krila i popratnih sadržaja specijalne bolnice Naftalan predviđen je tijekom proljeća kad će puno više pacijenata iz zemlje i svijeta moći iskoristiti sve blagodati naftalanske terapije u liječenju kožnih bolesti, posebno psorijaze i neurodermitisa, ali i kod upalnih procesa u zglobovima poput artritisa te rehabilitaciji poslije raznih operativnih zahvata.

Inače, Specijalna bolnica Naftalan, u vlasništvu je Zagrebačke županije, a proteklih godina bilježi značajan rast prihoda i pozicionira se kao jedan od najznačajnijih lječilišnih kompleksa u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

Projekt je podržala Zagrebačka županija s 22,5 milijuna kuna, ali i jamstvima za kredit od 28 milijuna kuna koje je ustanova sama podigla kod Zagrebačke banke. Uz dodatna sredstava osigurana iz decentraliziranih te vlastitih izvora, ovo je ujedno najveća investicija u zdravstveni sektor u Zagrebačkoj županiji.

U svijetu su poznata dva izvorišta naftalana čija su ljekovita svojstva prepoznata kod ljudi s reumatološkim i kožnim oboljenjima, u Azerbajdžanu i u Ivanić-Gradu. Imajući u vidu da je zdravstveni turizam najbrže rastući turistički sektor s godišnjom stopom rasta od 15 do 20 posto, a da se upravo u Zagrebačkoj županiji nalazi hrvatski nacionalni adut lječilišnog turizma odlučili smo financijski te jamstvima podržati ovaj projekt. Uvjeren sam da će novim sadržajima doći do značajnijeg porasta broja pacijenta iz EU i drugih dijelova svijeta te da će ova investicija donijeti čitav niz pozitivnih efekata u gospodarstvu Zagrebačke županije“, izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Podsjećamo, u 2019. godini Zagrebačku županiju posjetilo je gotovo 140 tisuća turista koji su ostvarili gotovo 300 tisuća noćenja što predstavlja rast od 14 posto u dolascima te 12 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, Kine, Italije, Bosne i Hercegovine te Nizozemske dok su najposjećenije destinacije u Zagrebačkoj županiji u 2019. godini bile Velika Gorica, Samobor i Jastrebarsko.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN