Pag na meniju – nova je odlična turistička priča Paga. Uvode se oznake posebnog standarda tradicionalne kuhinje

Nakon Pag Outdoor projekta stiže nam novi odličan projekt u sinergiji svih turističkih zajednica otoka Paga.   Pag na meniju, nova je odlična turistička priča Paga. Radi se o posebnom standardu...

Nakon Pag Outdoor projekta stiže nam novi odličan projekt u sinergiji svih turističkih zajednica otoka Paga.  

Pag na meniju, nova je odlična turistička priča Paga. Radi se o posebnom standardu „Pag na meniju“ kojem je cilj brendiranje lokalne i regionalne eno te gastro ponude otoka Paga. Već ovog petka bit će dodijeljene prve oznake posebnog standarda tradicionalne kuhinje otoka Paga što će turistima i gostima jamčiti izvornost i kvalitetu gastronomske ponude.

Ca bi rekli Pažani, Ča Novaljci i Kolanjci a Što Povljanci, stanovnici dva grada, dvije općine, ali i dvije županije, jedinstvenog otoka Paga koji zajedno grade novu gastronomsku turističku priču. Pag na meniju temelji se na višegodišnjem projektu „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“ koji uspješno provodi Srednja škole Bartula Kašića iz Paga.

Srednja škola Bartula Kašića Pag u suradnji s partnerima Turističkom zajednicom Grada Paga, Turističkom zajednicom Grada Novalje, Turističkom zajednicom Općine Kolan,  Turističkom zajednicom Općine Povljana, Udruženjem obrtnika Pag i Udruženjem obrtnika Novalja, u petak, 26. ožujka 2021. godine u 11 sati, u Kneževom dvoru u Pagu svečano će dodijeliti certifikate posebnog standarda „Pag na meniju“ (tradicionalna kuhinja otoka Paga) ugostiteljskim objektima. Prve certifikate dobit će sedam ugostitelja sa otoka Paga koji su zadovoljili uvjete javnog poziva.

/// PAG OUTDOOR POSTAJE JEDNA OD NAJUZBUDLJIVIJIH HRVATSKIH OUTDOOR PLATFORM

Upravo ovakvi projekti podižu svijest o važnosti autohtone kuhinje i čuvanja od zaborava naših tradicijskih recepata koje je nužno prenijeti na nove generacije. Lokalne namirnice, lokalni recepti, tradicija i baština temelj su za razvoj turizma, a gastro ponuda temeljena na izvornim receptima apsolutni je hit u svakom pogledu. Dapače, imperativ.

Odlično je kada strukovne škole ulaze u ovakve projekte čime indirektno mijenjaju svijest lokalnog stanovništva i promoviraju značaj autohtone kuhinje u razvoju gastronomske turističke ponude. Kako promijeniti svijest lokalnog stanovništva i kako privući mlade da idu upravo za kuhare i ugostitelje!? Upravo ovako, kroz ove i slične projekte gdje učenici dobivaju na važnosti i uče o tradiciji i kulture i načinima kako je ukomponirati u novo vrijeme i kako ju valorizirati. Važnost ovakvih projekata na Pagu su prepoznale i Turističke zajednice otoka Paga koje na ovaj način dobivaju brend i podižu vrijednost destinacije.

Foto: TZ Novalje

Izvlačeći iz zaborava pomalo zanemarena stara otočna jela što im je u davna doba nudila škrta zemlja i spravljale vješte ruke njenih otočana, učenici Srednje škole Bartula Kašića iz Paga marljivo su skupljali recepte i savjete od čuvara baštine među članovima obitelji i poznanicima. Potom su jela pripremali i spravljali u školskom ugostiteljskom praktikumu i predstavljali javnosti jednom godišnje na degustacijskoj manifestaciji. Od 2014.godine većina prikupljenih jela može se naći i u istoimenoj knjizi recepata „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“.

Ubrzo je uslijedila prijava na Program „Promocija zanimanja – promocija i jačanje kompetencije strukovnih zanimanja za turizam, gdje Srednja škola Bartula Kašića Pag za projekt dobiva potporu od 48.746,25 kn od Ministarstva turizma i sporta.

“Cilj projekta je utvrditi poseban standard za ugostiteljske objekte, OPG-ove, male i obiteljske hotele, razne kušaonice i slične objekte na području otoka Paga, koji u svojoj ponudi imaju domaća i autohtona jela i pića te posebno promovirati one za koje se taj standard utvrdi. Izradom i provedbom posebnog standarda autohtone otočne gastronomije, poboljšali bismo i kvalitetnije pozicionirali turističku ponudu otoka Paga kroz proširenje gastronomske ponude otoka te je očuvali od zaborava. Šireći znanje o autohtonoj lokalnoj kuhinji potiče se njezina primjena u lokalnim restoranima, a kod turista  autentičnost doživljaja destinacije te nakon povratka kući nose knjižice recepata kao podsjetnik na mirise i okuse otoka Paga”, naglašava ravnateljica Srednje škole Bartula Kašića Pag Marija Pećirko .

Logotip projekta ukomponirao je poznate simbole Paga

Cilj projekta „Pag na meniju“ je utvrditi poseban standard za ugostiteljske objekte, OPG-ove, male i obiteljske hotele, razne kušaonice i slično, na području otoka Paga, koji u svojoj ponudi imaju domaća i autohtona jela i pića, poboljšati prezentaciju gastro kvalitete otoka u turističkom sektoru te promicati otok Pag kao idealno gastro-turističko odredište. 

Kako doznajemo od direktorice Turističke zajednice grada Novalje Marine Šćiran Rizner želja je nastaviti i korak dalje u ovom smjeru te osim certificiranja na ovaj način i kroz ovakve projekte razvijati brend otoka, a sredstva će se pokušati pronaći i u novom europskom proračunu.

“Turističke zajednice s partnerima ovim projektom svojim znanjima i podrškom imaju tendenciju brendiranja lokalne i regionalne gastronomske scene, a nakon prve faze dodjele certifikata, pripremaju širenje projekta na vikend programe i posebne manifestacije. Primarno je i postavljanje koncepta za dugoročnu održivost te kandidiranje na nadolazeće operativne programe za EU fondove”, naglasila je Šćiran Rizner.

Odličan primjer sinergije obrazovnih ustanova, struke i turizma je win-win situacija za sve i primjer kako se struka i znanje stavljaju na prvo mjesto. A kao što znamo, autentičnost je sama esencija turizma. Bravo za Pag!

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN