PDV na hranu u ugostiteljstvu snižen na 13%: Turistička struka pozdravlja porezno rasterećenje

U sklopu četvrtog kruga porezne reforme, Vlada RH najavila je smanjenje PDV-a na pripremu i posluživanje hrane u ugostiteljstvu na 13%. Manja stopa PDV-a na hranu u ugostiteljstvu osigurat...

U sklopu četvrtog kruga porezne reforme, Vlada RH najavila je smanjenje PDV-a na pripremu i posluživanje hrane u ugostiteljstvu na 13%.

Manja stopa PDV-a na hranu u ugostiteljstvu osigurat će bolju konkurentsku poziciju Hrvatske na svjetskom turističkom tržištu, slaže se cijela turistička struka i pozdravlja odluku za smanjenje PDV-a u turizmu.

Utjecaj stope PDV-a ima značajan utjecaj na konkurentnost djelatnosti smještaja i ugostiteljstva pa velika većina zemalja EU koristi mogućnost sniženja stope PDV-a za pojedina dobra i usluge kao instrument za stimuliranje potrošnje pojedinih proizvoda i usluga, ostvarujući na taj način konkurentniji okvir za razvoj turizma.

Činjenica je da je turizam jedna od najperspektivnijih gospodarskih djelatnosti u Hrvatskoj, no turistička struka mora i dalje raditi na obogaćivanju postojeće ponude ulaganjem u razvoj novih, inovativnih i kvalitetnih turističkih proizvoda koji  prate svjetske trendove i potražnju, kao i povećanje plaća i radnih uvjeta za zaposlenike, ističe Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e, te dodaje: „Hrvatska Vlada prepoznala je važnost turizma, stoga pozdravljamo smanjenje stopa PDV-a u turizmu koja će nam omogućiti bolju poziciju za poslovanje, samim time i za nove investicije i bolji status djelatnika u turizmu

No kako bi se hrvatska turistička ponuda i dalje uspješno pozicionirala na konkurentnom međunarodnom tržištu ključno je smanjene stope PDV-a. „Stoga nastojanja Ministarstva turizma i Vlade Republike Hrvatske toplo pozdravljamo, a upravo smanjenje PDV-a u turizmu smatramo neophodnim za svjetlu budućnost hrvatskog turizma“ zaključuje Fain.

HUT pozdravlja Vladinu odluku o smanjenju PDV-a u turizmu

Hrvatska udruga turizma (HUT), krovna udruga hrvatskog turističkog sektora koja objedinjuje najveće turističke kompanije te strukovne udruge Udrugu poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i Kamping udruženje Hrvatske (KUH), također pozdravlja odluku Vlade o poreznom rasterećenju turističkog sektora koje je predstavljeno u sklopu četvrtog paketa poreznih izmjena. 

Smanjenje stope PDV-a na pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljskim objektima, oslobađanje od oporezivanja troškova smještaja i prehrane za sve zaposlenike i uvođenje tzv. CRO kartice, predstavljaju značajan korak naprijed u nužnom podizanju konkurentnosti hrvatskog turizma. Konkurentno poslovno okruženje u sve složenijoj tržišnoj utakmici na Mediteranu postaje ključna odrednica uspjeha narednih turističkih sezona, ističe Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma te dodaje:

Zadovoljni smo što je Vlada prepoznala važnost turizma za hrvatsko gospodarstvo i nužnost reagiranja s obzirom da većina zemalja u okruženju dodatno potiče konkurentnost svojih turističkih sektora. Potpuno izjednačavanje visine stope PDV-a sa onom u nama konkurentnim zemljama naš je srednjoročni cilj te se nadamo njegovu ostvarenju u suradnji sa Vladom RH. Najveći dio sredstava oslobođenih ovim potezima Vlade usmjerit će se u investicije u podizanje kvalitete objekata i ukupne ponude te u povećanje plaća zaposlenika koje jedino može stabilizirati ponudu radne snage u turizmu. U sve složenijoj tržišnoj utakmici na Mediteranu turistički sektor mora pojačati investicije u kvalitetu turističke ponude jer zemljama u okruženju možemo konkurirati jedino kvalitetom. S obzirom da je konsolidirana neto dobit turističkog sektora u Hrvatskoj ispod 6 posto ukupno ostvarenog prihoda jedino porezno rasterećenje može osloboditi potrebna sredstva za povećanje investicija i podizanje plaća” zaključuje Ostojić.

U HUT-u smo uvjereni da će ovo smanjenje poreznog opterećenja na turizam rezultirati povećanjem investicija, zaposlenosti i plaća, te posljedično i prihoda državnog proračuna te lokalne i regionalne samouprave.

Luka Burilović, HGK: smanjenje PDV-a vjetar u jedra cijelom turističkom sektoru

Hrvatska gospodarska komora podupire odluku Vlade da se ugostiteljima smanji stopa PDV-a s 25 na 13 posto jer će to otvoriti prostor za podizanje plaća radnicima i učiniti cjelokupni turistički sektor konkurentnijim.  

Pozdravljamo ovu odluku jer je Hrvatska do sada imala najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Mediteranu i jednu od najviših stopa u EU. Povratkom konkurenata poput Grčke i Turske sve više smo gubili korak i situacija je postala neodrživa, zato je dobro je da je Vlada reagirala. Ovo je vjetar u jedra ne samo ugostiteljima, već i cijelom turističkom sektoru“istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, dodavši kako je uvjeren da će smanjenje stope PDV-a otvoriti prostor gospodarstvenicima za podizanje plaća i nove investicije. 

To će djelomično smanjiti pritisak nedostatka radne snage, ali u konačnici dovesti i do boljeg punjenja državnog proračuna. Nadam se da će dio ovog financijskog rasterećenja biti usmjeren i na jačanje suradnje ugostitelja s domaćim proizvođačima, kako bi dobili dodatni multiplikativni efekt i ojačali gospodarstvo“, naglasio je Burilović.

Da je ova mjera Vlade korak u pravom smjeru smatra i predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba. „Zadovoljni smo tim potezom, prvenstveno jer ide u pravcu dizanja konkurentnosti turističkog sektora u odnosu na konkurenciju, no to je tek prvi korak i još je puno posla pred nama“, poručio je Žgomba. 

Predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Ivan Bogović naglašava kako je smanjenje PDV-a veliko rasterećenje branše koje će imati višestruko dobre učinke. 

Ovo je znak da Vlada ipak sluša glas gospodarstva i shvaća koliko nam je teško poslovati. Porezno rasterećenje će dati prostora da ugostiteljstvo i turizam ponovno postanu poželjni za investicije. Samim time će doći i do boljih uvjeta za radnike, a to će olakšati pronalazak radne snage“, zaključuje Bogović.  

HUP –  Udruge ugostiteljstva i turizma:Ovo je porezno rasterećenje dodatno važno za hrvatski turizam uslijed jačanja konkurenata i sve zahtjevnijih tržišnih izazova. 

I iz HUP- Udruga ugostiteljstva i turizma, pozdravljaju odluku Vlade RH da se u aktualne porezne izmjene uključi smanjenje stope PDV-a na ugostiteljske usluge pripreme i usluživanja hrane.

Smanjenje PDV-a za turistički sektor predstavlja najefikasniju mjeru u funkciji povećanja plaća i novih investicija u višu kvalitetu turističkih sadržaja i usluga, a posljedično će se povećati i prihodi državnog proračuna, ističu iz HUP-a te ističu: “No, za nas i nadalje ostaje cilj ujednačiti stopu PDV-a na sve ugostiteljske usluge i definirati za turizam PDV u visini 10 % kako je to u nama konkurentnim mediteranskim zemljama čime bi se postigli još veći efekti na povećanje investicija, zaposlenosti i plaća turističkim radnicima.U funkciji poboljšanja uvjeta rada i zadržavanja radnika za poslodavce u turizmu također je važna mjera uvođenja neoporezivog toplog obroka za sve radnike, za koju smo se zalagali zajedno sa sindikatima kako bi se ujednačio tretman prehrane sezonskih i stalnih radnika. Nastavak je to mjera Vlade RH kojima se kroz povećanje neoporezivih naknada radnicama postižu konkurentniji uvjeti rada te veća sigurnost i zadovoljstvo radnika. Pokazalo se to već kod efekata uvođenja novog neoporezivog iznosa od 5 tisuća, a jednako je za očekivati i prema analizi financijskih učinaka koju je HUP proveo za uvođenje neoporezivog toplog obroka za sve radnike i koja je pokazala da će samo na uzorku tvrtki članica HUP-a iz sektora turizma ista mjera rezultirati s 16,5 milijuna kuna mogućih ušteda odnosno mogućih izravnih ulaganja u povećanje plaća turističkih radnika” zaključuju iz HUP-a.

Nova stopa PDV-a u ugostiteljstvu trebala bi stupiti na snagu od 1. siječnja 2020., iako se na konferenciji za medije najavilo kako bi neke mjere mogle nastupiti i ranije.

Za kraj, treba znati kako manja stopa PDV-a u ugostiteljstvu neće automatski značiti i manje cijene, nego isključivo rasterećenje za poduzetnike koji bi se trebalo naviše osjetiti na boljim radnim uvjetima i plaćama za zaposlenike kao i povećanje investicija.


Povezane vijesti: