Platforma Sigurna okupljanja odnosi se isključivo na kulturno-umjetnička događanja

Povodom jučerašnje odluke Stožera civilne zaštite RH o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja, posebno u pogledu organiziranih gledanja utakmica Europskog nogometnog prvenstva i povećanoga broja događanja, nositelji...

Povodom jučerašnje odluke Stožera civilne zaštite RH o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja, posebno u pogledu organiziranih gledanja utakmica Europskog nogometnog prvenstva i povećanoga broja događanja, nositelji platforme pozivaju organizatore događanja da obrate pozornost na aktualne uvjete korištenje platforme Sigurna okupljanja

Podsjetimo, platforma Sigurna okupljanja  ima za cilj pokrenuti event industiju čije je poslovanje pandemija bolesti COVID-19 gotovo u potpunosti paralizirala. Riječ je o alatu koji pomoću provjerenog algoritma procjenjuje rizik događanja i certificira njegovu sigurnost u smislu poštivanja važećih epidemioloških mjera. 

Naime, u ovome trenu platforma Sigurna okupljanja odnosi se isključivo na kulturno-umjetnička događanja (koncerte, festivale, kazališne predstave, izložbe), a obavezna prijava odnosi se na isključivo kulturno-umjetničkih događanja s više od 100 posjetitelja.

Reakcija je to na činjenicu kako se u platformu prijavljuju razna događanja, a koja nisu pod kategorijom kulturno-umjetničkih događanja.

/ / / Platformom za procjenu rizika događanja želi se pokrenuti event industija – Okupljanja.hr

Platforma je uključena u preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za održavanje profesionalnih i amaterskih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija, a organizatori isključivo ovakvih vrsta okupljanja koji očekuju dolazak više od 100 posjetitelja obvezni su od 1. lipnja dostaviti obavijest o održavanju okupljanja putem sustava okupljanja.hr.

Nositelji platforme su Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo kulture i medija, uz partnerstvo Stožera civilne zaštite RH i HZJZ-a, a prilikom njezine izrade i prilagodbe konzultirani su predstavnici kulturnih i kreativnih industrija.

Prilog:  Preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija

Digitalnia potvrda za ulaz na događanja

/ / / Jesmo li spremni za otvaranje masovnijem organiziranju festivala i manifestacija?

Jučer se raspravljano i o uvođenju digiralnih potvrda za ulazak na razna događanja. Kao što znamo, nedavno je održan pilot projekt: Većera i svadba, na kojem su svi sudionici dva probna događaja – poslovnog eventa i vjenčanja, testirani na covid-19 nakon održavanja te su negativni su na PCR testu, što je dokaz da je moguće organizirati velika događanja ako na njima sudjeluju cijepljeni, preboljeli ili testirani.

Kako je istaknuto na jučerašnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH planira se od 01. srpnja omogućiti ulazak na događanja uz prikazivanje digitalnih potvrda, kao što su koncerti, odlazak na utakmice, gledatelji u zatvorenim prostorima itd… Također novim odlukama, produžuje se radno vrijeme do 24 sata za javna događanja, okupljanja i manifestacije, kao i na ugostiteljske objekte, no unutrašnjost kafića i dalje je zatvorena za posjetitelje, osim za one ugostiteljske objekte koji poslužuju hranu.

/ / / Svi sudionici dva probna događaja – poslovnog eventa i vjenčanja, testirani su na covid-19 i negativni su na PCR testu

U četvrtak 10. lipnja 2021. utrošeno je 55.960 doza cjepiva od čega 16.250 prvih doza. Time je broj ukupno utrošenih doza cjepiva dosegao 2.04 milijuna, dok je 1.39 milijuna osoba cijepljeno najmanje jednom dozom.


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN