“Plavi svijet” održivo povezuje dobre dupine i dobre ljude

Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora osnovan je 1999. godine, kao neovisna i neprofitna organizacija koja je uspostavljena s ciljem provedbe znanstvenih istraživanja, aktivnosti zaštite morskog okoliša...

Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora osnovan je 1999. godine, kao neovisna i neprofitna organizacija koja je uspostavljena s ciljem provedbe znanstvenih istraživanja, aktivnosti zaštite morskog okoliša kao i edukacije javnosti s naglaskom na Jadransko more i širu mediteransku regiju. Ta tri programa – istraživanje, edukacija i zaštita – pružaju okvir za provedbu raznovrsnih projekata koji za cilj imaju unaprjeđenje saznanja o važnim vrstama i morskom okolišu kojeg te vrste nastanjuju, kao i uključivanje javnosti u njihovu zaštitu.

Plavi svijet d.o.o. Institut je osnovao 2013. godine što im je omogućilo bavljenje komercijalnim djelatnostima, a najzanimljivija od njih svakako je Dolphin watching. Radi se o izletničkim turama koje minimalno narušavaju mir promatranih životinja i provode se u kontroliranim uvjetima. Andrea Borić, direktorica d.o.o. i voditeljica Lošinjskog edukacijskog centra o moru, kaže: „Tijekom sezone, dnevno organiziramo po četiri ture. Liste čekanja su poduge – u jeku sezone potrebno je najaviti se i desetak dana ranije, a postotak opažanja dupina na izletu je visokih 93%. Prije samoga isplovljavanja sudionicima održimo kratko predavanje o našem radu i pravilima ponašanja na izletu i u blizini životinja. Iz dobiti financiramo projekte i ulažemo u daljnja istraživanja. Naši su istraživači na širu društvenu zajednicu prenijeli veliki interes za dupine i rad koji obavljaju, a posebno nam je drago vidjeti da domaći ljudi kroz godine našeg djelovanja usvajaju pravila ponašanja na moru, u blizini dupina. Držimo da su ti izleti vrlo značajan pomak kako u edukaciji lokalnog stanovništva tako i gostiju našega otoka.”

Istraživački rad Plavoga svijeta usmjeren je na velike morske kralješnjake budući je njihova uloga u ekosustavu od neprocjenjive važnosti. Istraživanje zaštićenih vrsta provodi se uz dozvolu državnih institucija i u skladu s nacionalnom legislativom zemalja u kojima se provodi terenski rad, a prema usvojenim standardima koji osiguravaju dobrobit životinja. U suradnji s partnerskim organizacijama Plavi svijet je pokrenuo istraživačke programe i u Crnoj Gori, Italiji, te Albaniji.

Edukacijski program je jedan od osnovnih alata kojima se dijele točne i znanstveno utemeljene informacije o stanju morskog okoliša, ugroženim vrstama i povezanim aktivnostima zaštite mora. Počeci edukacijskih aktivnosti vežu se uz organizaciju prvog Dana dupina u Velom Lošinju još u kolovozu 1993., a tijekom godina se program razvijao i prilagođavao raznim dobnim i interesnim skupinama. Znanje stečeno istraživanjem Plavi svijet prenosi specijaliziranim i posebno prilagođenim edukativnim aktivnostima. Program za vrtiće i školske skupine kontinuirano se osvježava, a odobrilo ga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i ocijenilo prikladnim za uključivanje u redovni školski kurikulum. „Provodili smo i edukacije za turističke djelatnike, u  cilju promicanja održivog turizma i povećanja znanja lokalnih turističkih djelatnika o morskom okolišu. U suradnji s lokalnom turističkom zajednicom i turističkim agencijama održano je nekoliko radionica za turističke djelatnike pod nazivom „Edukacijski programi o moru“. Ciljano smo radili i radionice i predavanja za djelatnike Lošinj Hotels and Villas, kao bi ih informirali i educirali o našem radu, jer držimo kako se pružanjem ispravne informacije gostu diže kredibilitet i tvrtke i destinacije”, pojašnjava Borić.

Institut Plavi svijet 2003. je godine otvorio Edukacijski centar o moru u središtu Velog Lošinja, kao prvi centar posvećen edukaciji o morskom okolišu na jadranskoj obali. U centru se održavaju trajne i povremene izložbe, kao i interaktivne prezentacije. Osim toga, u centru se organiziraju radionice i predavanja za stručnjake i posjetioce. Centar predstavlja jezgru za komunikaciju i interakciju s javnosti, a otvoren je tijekom cijele godine.

Što se planova i budućnosti Plavog svijeta d.o.o. i Instituta Plavi svijet tiče, Borić kaže: „Plan nam je nabaviti još jedan brod, tako proširiti djelatnost Dolphin Watchinga i još više naglasiti potrebu edukacije u smjeru održivosti.

S lokalnom zajednicom izvrsno surađujemo, no tu uvijek ima prostora za još bolju suradnju, pa nam je želja pokrenuti projekt certificiranja brodara koji bi samostalno organizirali promatračke izlete prema najvišim standardima. Uz podršku lokalne vlasti, u budućnosti se nadamo otvoriti Muzej znanosti o moru u luci u Malom Lošinju. Inicijativa je to koja je pokrenuta još 2009., a Muzej je zamišljen kao dinamičan, interdisciplinaran i privlačan prostor s brojnim sadržajima za širu javnost, što će svakako doprinijeti turističkoj ponudi Lošinja.

Sebe vidimo kao kariku koja, s obzirom na svoj rad i znanje, doprinosi boljitku i razvoju lokalne zajednice. Nepresušni smo izvor ideja i rado se upuštamo u projekte s kojima još više možemo „poletjeti“ i učiniti nas još bolje pozicioniranima na karti nezaobilaznih destinacija. Posao koji radimo nije posao, nego način života u koji vjerujemo.”

Foto: Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN