plenković turistički sektor

Plenković: na današnji dan prešli smo broj ukupnog broja turista u Hrvatskoj u 2020. godini

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, zajedno s članovima Vlade, sastao se danas u Opatiji s predstavnicima turističkog sektora, županima priobalnih županija i gospodarstvenicima kako bi razgovarali o dosadašnjim rezultatima ovogodišnje...

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, zajedno s članovima Vlade, sastao se danas u Opatiji s predstavnicima turističkog sektora, županima priobalnih županija i gospodarstvenicima kako bi razgovarali o dosadašnjim rezultatima ovogodišnje turističke sezone i njenom daljnjem tijeku, epidemiološkoj situaciji te mjerama koje se poduzimaju za stabilnost gospodarstva, tržišta rada i turističkog sektora.

Cijeli turistički sektor je u okvirima pandemije Covida-19 doživio velike šokove u odnosu na 2019. godinu, a u toj je godini turizam na razini Europske unije generirao 9,5% ukupnog BDP-a i 22,6 milijuna radnih mjesta u 3,2 milijuna poduzeća, moglo se čuti na sastanku.

“To je snaga turističkog sektora na razini EU-a. Doprinos turizma i za njega vezanih industrija u hrvatskom BDP-u zna doći i do 20%. Stoga nam je to izrazito važno. U ovoj turističkoj godini Hrvatska je, ukupno gledajući, do sada primila 7.769.179 turista i baš na današnji dan prešli smo broj ukupnog broja turista u Hrvatskoj u 2020. godini”, iznio je najnovije podatke predsjednik Vlade, te poručio da Vlada vodi računa o tome koliko je turizam bitan za hrvatsko gospodarstvo, za hrvatsko društvo i koliko zajedno moramo učiniti u idućim godinama da se vratimo na one brojeve koji su bili prije dvije ili tri godine, a da pritom kvaliteta usluga i ponuda, konzistentnost onoga što nudimo u Hrvatskoj, bude magnet za dolazak brojnih turista na jadransku obalu, ali i na kontinentalni turizam.

Osvrnuo se i na temu povezivanja “zelene” i “plave” Hrvatske istaknuvši da su hrvatska poljoprivreda i hrvatski proizvođači vrlo bitni su za održivost turističke sezone. Uz veliki doprinos brojnih ministarstava RH izdvojio je i Nacionalni stožer koji je pametno dirigirao i upravljao ovom krizom suprotno od raznih populista i demagoga.

“Da smo njih slušali, danas bi imali krizni sastanak o tome kako smo promašili turističku sezonu, a mi se ne vodimo ni demagogijom ni populizmom već vrlo pažljivo kalibriranim mjerama osiguravamo da Hrvatska balansira između zdravstvene zaštite, gospodarskog razvitka i uspješne turističke sezone u ovim okolnostima”, zaključio je predsjednik Vlade.

Izvor i foto: Vlada RH

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN