Počinje nastavak gradnje Arheološkog parka Vučedol

Foto: Muzej vučedolske kulture

Prije tri godine otvoren je impresivan Muzeja vučedolske kulture koji priča priču o temeljima europske civilizacije, a koji je do dans posjetilo preko 190.000 posjetitelja iz cijelog svijeta.

Ovaj atraktivni položaj prvi je put naseljen već oko 6000 godina pr. Kr. u vrijeme prvih europskih zemljoradnika, a više je ili manje intenzivno živio kroz čitavu prapovijest. Vrijeme između 3350.- 2300. godine pr. Kr. najintenzivnije je razdoblje njegove egzistencije i u tom je periodu svakako najznačajnije europsko središte i kolijevku europske civilizacije.

Od otvorenja vučedolskog muzeja bilo je najavljeno i nastavak gradnje cijelog projekta Arheološki park Vučedol prema prvotnom projektu, no kako nisu bila osigurana financijska sredstva kao i neriješeni imovinsko-pravni odnosi, tek su se danas stvorili uvjeti za danji razvoj Arheološkog parka. Tako je prije manje od mjesec dana s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije potpisan Ugovor o realizaciji cijelog projekta Arheološkog parka Vučedol čija je ukupna vrijednost 117.229.998,51 kn, od čega je 99.704.988,73 kn bespovratna potpora kroz Europski fond za obnovu i razvoj.

Cilj projekta „Arheološki park Vučedol” je značajno doprinijeti gospodarskoj revitalizaciji i razvoju grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije izgradnjom i uređenjem Arheološkog parka kroz unapređenje kulturne, turističke, komunalne infrastrukture, promociju turizma, razvoj poduzetništva i ruralnog prostora, korištenjem novih tehnologija i kreativnih ideja pri obrazovanju, prezentaciji i promociji jedinstvene kulture i povijesne baštine na prostoru parka.

U Arheološkom parku, tako će se naći planetarij, info pult, izletište, Vučedolska farma sa životinjama iz vremena Vučedolske kulture, poučne staze, izletnička zona, vidikovac, radionice starih zanat, pristan za turističke brodove kao i smještajni kapaciteti od 24 bungalova.

Cijeli projekt Arheološkog parka trebao bi zaživjeti punim kapacitetom do 2022. godine, što će uvelike obogatiti turističku, ali i kulturnu ponudu Vukovara i Hrvatske. Inače, od prvog istraživanja 1938. godine do danas lokalitet vučedola je istražen samo oko 15 posto, tako da blago i tajne koje krije Vučedol tek će se otkriti u budućnosti, ali nadam se puno bržim tempom.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN