Poduzetnici nezadovoljni sastankom i prijedlozima

U ponedjeljak je održan još jedan sastanak nekolicine ministara s predstavnicima poduzetnika i ugostitelja kako bi se dogovorili o obeštećenju ili kompenzacijskim ekonomskim mjerama, onih koji su najpogođeniji posljednjim...

U ponedjeljak je održan još jedan sastanak nekolicine ministara s predstavnicima poduzetnika i ugostitelja kako bi se dogovorili o obeštećenju ili kompenzacijskim ekonomskim mjerama, onih koji su najpogođeniji posljednjim mjerama za suzbijanje širenja epidemije.

Kako prenosi N1 televizija, ministar Zdravko Marić je nakon sastanka s poduzetnicima rekao da će dodatno problematizirati tzv. COVID kredite te da će učiniti sve da se ubrzaju procedure. Trenutno, kazao je, raspolažu s 1,3 milijarde kuna za te kredite.

“S jedne strane su one već poznate mjere za očuvanje radnih mjesta, a to je 4000 kuna po zaposleniku. S druge strane jedna tema koja je otvorena u doba proljeća, to su tzv. covid-krediti. Treći dio je da bismo išli u kompenzaciju i pokrivanje ili dijela ili u potpunosti fiksnih troškova – komunalija. Uključujući i neke dodatne – plaća se HRT pristojba, spomenička renta, plaća se ZAMP-u“, istaknuo je Marić te dodao kako će se fokusirati na prosinac. “Gledat će se pad prihoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Svi oni koji ostvare pad prihoda veći od 70 posto da se kvalificiraju. Nakon 60 posto pada ići će određeno stupnjevanje koliki postotak fiksnih troškova će se pokrivati. Taj dio će se komunicirati putem porezne uprave, putem sustava e-porezna. Plaćanje će ići po dokazanima fakutrama za fiksne troškove putem Zavoda za zapošljavanje”, rekao je Marić.  

Sa sastanka poduzetnici su izašli nezadovoljni

Više smo potreseni nego zadovoljni današnjim razgovorom, istaknuo je Vedran Jakominić iz Odbora za ugostiteljstvo Udruga Glas poduzetnika, te dodao kako iako epidemiološka situacija možda nije jasna, ekonomska je vrlo jasna. “Postoji razlog zašto smo na dnu EU, tamo ćemo i ostaviti. Mjere koje su donesene su minimum minimuma da se ugasi medijski požar, ali bojim se da su one rezultata PR akcije. Vjera u bolje sutra nije postignuta. Mjere idu isključivo za radna mjesta koja su ugrožena zatvaranjem, a ne za ona koja su ugrožena nedostatkom ekonomske aktivnosti. Kao ugostitelj i poduzetnik mogu reći da se bojim“, rekao je Jakominić.

Foto: UGP

Oni ne znaju što će biti dalje, nisu pripremljeni. Jako mi je teško. Ne vidim baš svjetlo na kraju tunela i ne vidim da ćemo dugoročno moći opstati s najvećim porezima“, rekao je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak i dodao da su druge države smanjile poreze. “Ministar Marić o tome ne želi razgovarati i apeliram na premijera da presudi u našu korist”, dodao je Medak i poručio da trenutne mjere nisu dovoljne.

Ispred Ministarstva financija u Zagrebu danas se održao i mirni prosvjed mnogih poduzetnika, koji su ispred ministartva upalili lampaše kao simboličnu poruku da se mnoge tvrke gase i od Vlade traže konkretnu pomoć.

Prijedlozi koje je Vlada Republike Hrvatske ponudila možda imaju smisla za njih, međutim, u stvarnosti ne rješavanju probleme poduzetnika. Smatram da nije u redu da su ponudili mjere samo za one koji su zatvoreni. Moj stav je da su trebali predložiti rješenje za sve poduzetnike i obrtnike koji su pogođeni pandemijom virusa COVID-19. Osim toga, moram istaknuti da ni ovi prijedlozi ne rješavaju probleme kao što je primjerice nakupljena roba u skladištu, a ističem i da se veći dio naših troškova odnosi baš na državu. Moram reći da je ponuđen minimum te da Vlada nije dubinski sagledala problem” dodao je Jakominić.

UGP: VLADA REPUBLIKE HRVATSKE MORA U MJERE UKLJUČITI SVE POGOĐENE DJELATNOSTI

Ako se ne pomogne svim poduzetnicima s velikim padom mnoge tvrtke će propasti, a nezaposleni će se uskoro brojati vjerojatno u desecima tisuća, ističu iz Udruge Glas poduzetnika te naglašavaju kako su mjere za očuvanje ranih mjesta – mjere za radnike te kako su troškovi poslovanju daleko veći.

Kratkoročne mjere nisu adekvatne, a plan dugoročnih reformi uopće ne postoji, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika i dodao kako su nezadovoljni i kako su dali jasne i argumentirane prijedloge, koji su u interesu Hrvatske.

Nije riječ samo o ugostiteljima, zatvorene su i druge djelatnosti poput teretana, tu su i djelatnosti koje nisu zatvorene, ali imaju značajan pad prometa. Nužno ih je obeštetiti. Naš prijedlog je da svi poduzetnici koji imaju pad prometa veći do 50 posto u odnosu na prošlu godinu dobiju naknadu u visini 80 posto prošlogodišnjeg prometa”, rekla je Maruša Stamać iz Udruge Glas poduzetnika za N1.

Iz UGP-a ističu kako pozdravljaju neke dijelove prijedloga koje su iznijeli ministri kao što su novi Covid zajmovi HAMAG-BICRO-a za poduzetnike, no kako od sastanka s Vladom imali veća očekivanja.

“Jedan od prijedloga je i obeštećenje fiksnih troškova, ali samo za zatvorene djelatnosti. Smatramo kako se obeštetiti moraju sve pogođene djelatnosti s velikim padom prometa, bez obzir na to jesu li formalno zatvorene ili zbog cijele situacije imaju velik pad. Što je s event industrijom, povremenim prijevoznicima, putničkim agencijama i svim djelatnostima povezanima s onima koji su zatvoreni? Hoćemo li njih pustiti da propadnu? Oni su također odgovornost Vlade, koja ponovno nije donijela rješenje za sve pogođene poduzetnike” ističu iz UGP-a te naglašavaju kako je jedan od njihovih prijedloga bio i privremeno smanjenje PDV-a na pogođene djelatnosti. “Smatramo kako je nužno smanjiti PDV na 13%, kako bi se potaknula potrošnja. Ističemo da bi ovaj potez olakšao poslovanje svih poduzetnika u pogođenim djelatnostima kao što su ugostiteljstvo te ostale uslužne djelatnosti. To su učinile gotovo pa sve zemlje Europske unije, a očekujemo od Hrvatske da napravi isto” zaključuju iz UGP-a.

Izvor / Foto: N1 Televizija screenshot ,Udruga Glas poduzetnika

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN