Ponuda za digitalne nomade sve bogatija - gotovo polovica globalnih odredišta nudi digitalne nomadske vize

Autor:  HrTurizam.hr

16. studenoga 2023.

Broj destinacija koja nude vize za digitalne nomade značajno je porastao tijekom posljednjih godina, a gotovo polovica sada nudi vize na najmanje godinu dana.

Prema novoj analizi Svjetske turističke organizacije koja pokriva 54 odredišta, porast digitalnih nomadskih viza (DNV) išao je ruku pod ruku s porastom digitalnih nomada, pri čemu odredišta u svim regijama rade na ispunjavanju tržišnih trendova.

Odredišta koja pozdravljaju digitalne nomade

UNWTO sažetak ispituje DNV programe u sedam područja: proces prijave, trajanje vize, oporezivanje, osiguranje, smještaj, zahtjevi za minimalni prihod i provjera kaznene evidencije. Ukratko se osvrće na pozadinu i trenutno stanje trendova digitalnog nomadizma i daje analizu postojećih DNV-ova diljem svijeta u pet regija. Ključni nalazi uključuju:

  • 47% odredišta nudi vize do jedne godine,
  • 39% destinacija oslobađa digitalne nomade od plaćanja poreza,
  • 17% destinacija nema uvjete minimalnog prihoda,
  • 76% destinacija ima online prijave za DNV programe,
  • 80% destinacija obrađuje zahtjeve u roku od mjesec dana,
  • samo 6% odredišta ne naplaćaje pristojbe za podnošenje zahtjeva za vizu.

Prihvaćanje budućnosti rada

Digitalna nomadska viza omogućuje pojedincima da žive i rade u stranoj zemlji, a da istovremeno zadrže zaposlenje ili obavljaju samostalni rad za poslodavce ili klijente u svojoj zemlji ili drugoj zemlji. Uz ovu vizu, digitalni nomadi mogu nastaviti svoje profesionalno zanimanje, istovremeno prihvaćajući priliku uroniti u jedinstveni životni stil odredišta domaćina u skladu s većinom trendova budućnosti rada. Nadalje, destinacije koriste DNV kako bi privukle profesionalce iz kreativnih i tehnoloških područja, a kako bi stimulirale ta područja na nacionalnoj razini.

Fleksibilnost i digitalni pristupni ključ

U isto vrijeme, UNWTO sažetak naglašava ključna razmatranja za destinacije kada nude ili proširuju svoje DNV programe:

Digitalizacija odredišta: zbog važnosti dobre povezanosti i produktivnosti, odredišta domaćina obično ulažu u digitalnu infrastrukturu. Brzi internet, co-working prostori i udoban smještaj dostupni su kako bi se omogućili optimalni uvjeti rada na daljinu.

Usklađivanje rada i životnog stila: Nudeći fleksibilan okvir za vize, odredišta domaćina osnažuju digitalne nomade da stvaraju radna okruženja dok istovremeno uranjaju u lokalnu kulturu i stil života.

Buduća procjena učinka: sažetak naglašava važnost uspostave procjene učinka za DNV programe kao novog mehanizma.

Autor:  HrTurizam.hr

16. studenoga 2023.