Potpisan memorandum o zaštiti zvjezdanog neba iznad Hvara i Brača

Općina Jelsa pred predajom kandidature za titulu prve Međunarodne zajednice tamnog neba u Hrvatskoj. U općinskoj vijećnici u Jelsi danas su lokalne samouprave na Hvaru odnosno Općina Jelsa, Općina Sućuraj,...

Općina Jelsa pred predajom kandidature za titulu prve Međunarodne zajednice tamnog neba u Hrvatskoj.

U općinskoj vijećnici u Jelsi danas su lokalne samouprave na Hvaru odnosno Općina Jelsa, Općina Sućuraj, Grad Stari Grad i Grad Hvar te Općina Bol sa Brača potpisale memorandum o suradnji za smanjenje svjetlosnog onečišćenja i očuvanje prirodnog zvjezdanog neba.

Tako su načelnici Općine Jelsa Nikša Peronja, Općine Sućuraj Ivan Slavić, Općine Bol Katarina Marčić i gradonačelnici Grada Starog Grada Antonio Škarpa i Grada Hvara Rikardo Novak svjesni štetnosti svjetlosnog onečišćenja za prirodni okoliš, ljudsko zdravlje i potrebe za očuvanjem prirodnog zvjezdanog neba za buduće generacije potpisali Memorandum o suradnji za smanjenje svjetlosnog onečišćenja i očuvanje prirodnog zvjezdanog neba.

Potpisivanjem ovog dokumenta spomenute lokalne samouprave izjavile su da će surađivati i savjetovati se sa Hrvatskim astronomskim savezom kao jamcem ovog sporazuma kod izgradnje i rekonstrukcije vanjske rasvjete te da će se truditi poštovati pet osnovnih načela dobre prakse za vanjsku rasvjetu: korisnost, usmjerenost, niska razina rasvijetljenosti i topla boja svjetla.

Prilikom potpisivanja sporazuma načelnik Općine Jelsa Nikša Peronja izrazio je zadovoljstvo što su susjedne lokalne samouprave pokazale spremnost na suradnju i želju za praćenjem dobrog primjera Općine Jelsa po pitanju ekološkog načina uređenja javne rasvjete budući se Općina Jelsa uskoro kandidira za titulu Međunarodna zajednica tamnog neba kod Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba (International Dark Sky Association) i trebala bi postati prva takva zajednica u Hrvatskoj.

Jelsa bi do kraja godine trebala steći status Međunarodne zajednice tamnog neba i postati prva općina/grad u Hrvatskoj koja s ponosom nosi taj naslov. Ova titula Jelsu potvrđuje kao destinaciju koja ima iznimnu kvalitetu noćnog neba i poštuje visoke ekološke standarde u pogledu svjetlosnog onečišćenja što sve zajedno čini jedan veliki iskorak prema stvaranju astroturističke ponude na području Jelse.

/// PARK TAMNOG NEBA NA OTOKU HVARU KAO TURISTIČKI PROIZVOD? APSOLUTNO

Park tamnog neba definira se po strogim kriterijima Međunarodne organizacije za zaštitu tamnog neba (International Dark-Sky Association – IDA), američke neprofitne organizacije, jedine takve na globalnoj razini, čija je zadaća očuvati i zaštititi noćni okoliš i baštinu noćnog neba putem kvalitetnih osvjetljenja eksterijera, s ciljem očuvanja prirodnog blaga i velikog potencijala nezagađenog noćnog krajolika i gotovo netaknute prirode.

Dorian Božičević, glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza koji vodi postupak prijave Općine Jelsa za titulu Međunarodna zajednica tamnog neba istaknuo je važnost pet osnovnih načela dobre prakse za vanjsku rasvjetu. “Ukoliko se ista poštuju, štedimo energiju i smanjujemo naš energetski otisak i samim time smanjujemo utjecaj na klimatske promjene, štedimo proračun, a uz sve to štitimo okoliš i ljudsko zdravlje te zvjezdano nebo kao baštinu koju je potrebno očuvati za buduće generacije kako bi se ljudi i u budućnosti mogli diviti ljepotama zvjezdanog neba i Mliječne staze. Baš se ta baštinska vrijednost noćnog neba našla u centru pozornosti obzirom da je očuvano prirodno zvjezdano nebo danas turistički proizvod i omogućuje dodatnu turističku ponudu u smjeru astroturizma jer trebamo biti svjesni činjenice da je u današnje vrijeme, radi velikog svjetlosnog onečišćenja, Mliječnu stazu mogao u životu vidjeti svega svaki deseti stanovnik planete Zemlje.” ističe Božičević.

Foto: Hrvatski astronomski savez

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN