Potpisan Sporazum o udruživanju lokalnih Turističkih zajednica Riječkog prstena i Općine Klana

Dansa je u Vijećnici Grada Rijeke održano potpisivanje Sporazuma o udruživanju lokalnih Turističkih zajednica Riječkog prstena i Općine Klana. Sporazum su potpisali predsjednici Turističke zajednice grada Rijeke, Turističke zajednice Grada...

Dansa je u Vijećnici Grada Rijeke održano potpisivanje Sporazuma o udruživanju lokalnih Turističkih zajednica Riječkog prstena i Općine Klana.

Sporazum su potpisali predsjednici Turističke zajednice grada Rijeke, Turističke zajednice Grada Bakra, Turističke zajednice Grada Kastva, Turističke zajednice Grada Kraljevice, Turističke zajednice Općine Čavle, Turističke zajednice Općine Jelenje, Turističke zajednice Općine Kostrena, Turističke zajednice Općine Viškovo i načelnica Općine Klana.

Ovim Sporazumom o udruživanju Turističkih zajednica gradova i općina s područja Riječkog prstena i Općine Klana uređuje se način suradnje u cilju zajedničkog provođenja aktivnosti usmjerenih na projektno (marketinško) udruživanje Turističkih zajednica Riječkog prstena i Općine Klana.

Naime, zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, koji stupio na snagu 01.01.2020. godine, dana je mogućnost udruživanja turističkih zajednica i jedinica lokalne samouprave.

Gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel pozdravlja ovu inicijativu koja je zapravo nastavak suradnje gradova i općina u tzv. Riječkom prstenu. “Ovim zajedničkim djelovanjem predstavljamo se kao jedinstvena turistička destinacija, bogate kulturne i povijesne baštine. Istovremeno, ovako ujedinjene turističke zajednice moći će svoje resurse usmjeravati  i na dodatnom  podizanju kvalitete i na povezivanju turističkih proizvoda na području čitave turističke destinacije“ istaknuo je Obersnel.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa izjavio je da Turističke zajednice Riječkog prstena i Općina Klana  aktivno surađuju od 2009. godine te kako su u tom periodu već realizirani brojni projekti koji su objedinili i kvalitetno prezentirali turističku ponudu Riječkog prstena na izuzetno zahtjevnom turističkom tržištu.

Realizirana je zajednička mrežna stranica, opći prospekt koji je distribuiran na brojne sajmove i prezentacije, razni promotivni i informativni materijali, mobilne aplikacije i niz drugih materijala. Posebno valja istaknuti projekt Bike Rijeka za kojega smo dobili posebno priznanje  Svjetske turističke organizacije UNWTO-a” istaknuo je Škrapa te naglasio kako će današnjim Sporazumom dodatno ojačati suradnju svih turističkih zajednica u cilju jačanja turističkog sektora, redefinirati zajedničke aktivnosti i u sinergiji svih uključenih u turistički proizvod realizirati sve projekte koji nas očekuju  u „novom normalnom“.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je da će ova suradnja omogućiti efikasnije brendiranje i pozicioniranje na domaćoj i globalnoj turističkoj karti.

Ovime ćete jednostavnije moći izraditi svoj zajednički marketinški plan, strategiju zajedničkog razvoja proizvoda, provoditi zajedničko educiranje, zastupati zajedničke interese, ali i jednostavnije doći do novca iz Fondova za projekte i programe udruženih turističkih zajednica“, poručio je Staničić, pritom se osvrnuvši i na dosadašnje primjere sličnog udruživanja na otoku Krku i Gorskom kotaru.

Iako se radi samo o projektonom udruživanju, udruživanjem Turističkih zajednica Riječkog prstena i Općine Klana zasigurno će se postići bolja vidljivost i prepoznatljivost destinacije na turističkom tržištu.

Foto: TZ Rijeka, Ilustracija: HrTurizam.hr

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN