Potpisan Sporazum o udruživanju lokalnih turističkih zajednica u Turističku zajednicu Gorskog kotara

Danas je u Fužinama potpisan Sporazuma o udruživanju lokalnih turističkih zajednica u Turističku zajednicu Gorskog kotara Turističke zajednice gradova Vrbovsko, Čabar i Delnice te općina Fužine, Lokve, Mrkopalj, Brod...

Danas je u Fužinama potpisan Sporazuma o udruživanju lokalnih turističkih zajednica u Turističku zajednicu Gorskog kotara

Turističke zajednice gradova Vrbovsko, Čabar i Delnice te općina Fužine, Lokve, Mrkopalj, Brod Moravice, Skrad i Ravna Gora tako su se i formalno udružile u Turističku zajednicu Gorskog kotara, tvoreći time turističku zajednicu područja slične prostorne cjeline. Sjedište nove TZ Gorskog kotara biti će u Delnicama, a direktor će biti odabran na javnom natječaju.

Naime, kako bi turističke zajednice bolje zajednički upravljale razvojem svojih turističkih proizvoda i promovirale destinacije, temeljem Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, potiče se njihovo udruživanje i osnivanje za područje više jedinica lokalne, odnosno regionalne samouprave.

Uz dodjelu financijskih sredstava iz, za tu svrhu osnovanog, Fonda za udružene turističke zajednice u koji se slijevaju sredstva iz uplaćenih turističkih pristojba i članarina, turističke zajednice imaju na raspolaganju projektno (sporazumno) ili formalno udruživanje.

Unosom u Upisnik turističkih zajednica koji vodi Ministarstvo turizma i sporta, Turistička zajednica Gorskog kotara, kao i druge udružene prema formalnom modelu, stječe pravnu osobnost.

Sudjelujući na svečanom potpisivanju Sporazuma o udruživanju lokalnih turističkih zajednica u Turističku zajednicu Gorskog kotara, ministrica Brnjac izrazila je zadovoljstvo što su potencijale i prednosti udruživanja prepoznale brojne turističke zajednice koje će zajedničkim snagama moći još kvalitetnije raditi na razvoju turističkih proizvoda i promotivnim aktivnostima. „Za sada ih je u Upisnik turističkih zajednica upisano 18, dok su se projektno udružile njih šest; cilj udruživanja je racionalizacija sustava, podizanje kvalitete rada i zajedničko predstavljanje i razvoj destinacija“, kazala ministrica.

U kontekstu turizma u Gorskom kotaru, ministrica Brnjac istaknula je kako je samo u posljednje četiri godine u javnu turističku infrastrukturu Gorskog kotara uloženo je skoro 2 milijuna kuna. “Pred nama je u sljedećih sedam godina iz EU fondova dvostruko više sredstava u odnosu na prošlo proračunsko razdoblje: sveukupno najmanje 24 milijarde eura – od čega iz proračuna Europske unije (VFO) 12,9 milijardi eura, dok iz Fonda EU Sljedeće generacije Hrvatska može računati na 10,6 milijardi eura” istaknula je ministrica Brnjac te naglasila kak je Vlada Republike Hrvatske napravila zaokret u nacionalnoj politici prema području Gorskog kotara, prepoznavši njegov značaj kroz Zakon o brdsko-planinskom području i Zakon o potpomognutim područjima kojima se nastoje potaknuti investicije u to područje kako bi se stvarala nova radna mjesta, poticalo gospodarstvo te ravnomjerni regionalni razvoj.

Predstavljen Master plan razvoja turizma Gorskog kotara

Ova prigoda iskorištena je i kako bi se predstavio strateški plan razvoja turizma Gorskog kotara (Master plan – kojeg je izradio Horwath HTL Hrvatska ), nastao temeljem sporazuma iz ožujka 2019. godine o suradnji između Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice, jedinica lokalne samouprave i turističkih zajednica s područja Gorskog kotara i Turističke zajednice Primorsko-goranske županije. 

Strateški plan razvoja turizma Gorskog kotara definira operativne strategije razvoja, destinacijsku menadžment organizaciju Gorskog kotara te marketinšku strategiju i plan brandiranja. Također sadrži opću i gospodarsku analizu područja te turističkog tržišta, zatim analizu proračuna turističkih zajednica, atrakcijske strukture, identifikaciju elemenata interesa za destinacijom, te uz primjere dobre prakse, i analizu trenutne marketinške strategije. 

Cilj nam je regiju Gorskog kotara podići na karti vidljivosti turističkih destinacija“, zaključno je rekla ministrica Nikolina Brnjac.

Foto: Visit Gorski kotar

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN