Potpisan Ugovor o sufinanciranju dodatnih timova medicinske pomoći u turističkim odredištima

Jučer su u Dubrovniku, nakon obilaska organiziranog cijepljenja turističkih djelatnika, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić potpisali Ugovor o sufinanciranju dodatnih timova medicinske...

Jučer su u Dubrovniku, nakon obilaska organiziranog cijepljenja turističkih djelatnika, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić potpisali Ugovor o sufinanciranju dodatnih timova medicinske pomoći u 2021. godini za Dubrovačko-neretvansku županiju.

Riječ je o dugogodišnjem projektu Ministarstva turizma kojem je cilj podići razinu medicinske usluge tijekom vršnih turističkih mjeseci u godini i osigurati potrebnu medicinsku skrb stranim turistima i građanima Hrvatske u turističkim odredištima u priobalju te posebno na otocima, kao i na području glavnih prometnih pravaca.

Tako će i ove godine Ministarstvo turizma sufinancirati potrebe sedam županija ( (Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska) za dodatne medicinske timove u turističkim odredištima iznosom od 1,5 milijuna kuna. No, ovaj put se sufinanciraju i dodatni punktovi za testiranje na koronavirus za goste.

„Ministarstvo turizma i sporta već godinama predano radi na svim aspektima sigurnosti turista. Ove godine nastavljamo jednu uistinu dobru tradiciju, a to je sufinanciranje dodatnih timova medicinske pomoći, koje je danas, u doba pandemije, posebno važno. Županijama s najvećim udjelom broja turista i noćenja dodjeljuju se sredstva za plaće liječnika, medicinske sestre ili tehničara, lijekova i sanitetskog materijala za razdoblje od lipnja do rujna. Ugovorima o sufinanciranju dodatnih timova medicinske pomoći turistima omogućavamo adekvatnu medicinsku pomoć i osiguravamo dodatne punktove za testiranja.Ovime želimo dodatno potaknuti povjerenje u Hrvatsku kao sigurnu i odgovornu destinaciju“, rekla je ministrica Nikolina Brnjac.

Sufinanciranje turističkih ambulatni je program koji se nastavlja iz godine u godinu, a u njemu sudjeluju i DNŽ, i JLS-ovi naši i domovi zdravlja te Ministarstvo turizma, naveo je župan Dobroslavić te dodao: “Važno nam je da nam turisti imaju dodatnu zdravstvenu uslugu kroz turističku sezonu. Ove godine uveli smo i stalnu helikoptersku hitnu medicinsku službu. Ove godine ćemo imati deset turističkih ambulanti diljem županije. Cijeli projekt je vrijedan 760 tisuća kuna

Cijene PCR testiranja 650 kuna, a za antigenski test 150 kuna

Dobroslavić je dodao je kako je dogovoreno sa zdravstvenim ustanovama koje vrše PCR testiranja da će cijena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji od ponedjeljka biti svuda jednaka i to 650 kuna, a za antigenski test cijena će biti 150 kuna.

Najvažnijij preduvjet za sezonu je da ”budemo zeleni”, da budemo sigurna destinacija i samim time pošaljemo poruku svima na emitivnim tržištima”, rekla je ministrica.

HGSS / http://www.hgss.hr/en/

Prije deset dana, ​Ministarstvo je osiguralo i 1,5 milijuna kuna Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja za aktivnosti potrebne za realizaciju projekata aktivnog turizma te provođenja sigurnosti i zaštite i spašavanja turista na prostorima izvan gradova i javnih prometnica. Početak suradnje Ministarstva turizma i sporta i HGSS-a seže u 2003. godinu kada je po prvi put i potpisan Sporazum o dugoročnoj suradnji.

HELIKOPTERSKA HITNA MEDICINSKA SLUŽBA ODSADA CIJELU GODINU U DUBROVAČKO-NERETVANSKOJ ŽUPANIJI

Važno je i za naglasiti kako je ove godine Dubrovačko-neretvanska županija dobila je cjelogodišnju Helikoptersku hitnu medicinsku službu (HHMS). Za razliku od proteklih pet godina kada je HHMS s bazom u Zračnoj luci Dubrovnik djelovao isključivo tijekom turističke sezone, od 15. travnja 2021. građanima i posjetiteljima ovog područja dostupan je tijekom cijele godine.

U službi radi ukupno 24 liječnika i 28 medicinskih sestara i tehničara koji će se izmjenjivati u tjednim dežurstvima, a putem helikoptera sada je moguće unutar 60 minuta pacijente prebaciti do medicinske ustanove u Dubrovniku i Splitu. Time je svim stanovnicima i posjetiteljima Dubrovačko-neretvanske županije omogućena dostupnost odgovarajuće hitne medicinske skrbi i pravovremeni pristup bolnicama, odnosno zbrinjavanje u okviru “zlatnog sata”.

To su važne informacije koje moramo iskomunicirati našim gostima, kako direktno, tako i preko društvenih mreža i drugih komunikacijskih kanala. 

Brnjac: Dodatno potičemo povjerenje u Hrvatsku kao sigurnu i odgovornu destinaciju

Brnjac ističe i kako je dogovoreno kako će Regionalni zavodi za javno zdravstvo biti nadležni za testiranja te će u suradnji sa svim ostalim javnim i privatnim subjektima osigurati obučene timove za uzimanje brisova.

Iz Dubrovnika smo poslali važnu poruku, poruku odgovornog turističkog sektora koji se priprema za što sigurniju i uspješniju turističku godinu. Započeli smo organizirano cijepljenje za turističke djelatnike, potpisali Ugovor o sufinanciranju dodatnih timova medicinske pomoći, osiguravamo punktove za testiranja turista s jasnim ciljem – smanjiti mogućnost nastajanja žarišta u turističkim destinacijama. Sve su to aktivnosti kojima dodatno potičemo povjerenje u Hrvatsku kao sigurnu i odgovornu destinaciju”dodala je Brnjac. 

Uz prioritetno cijepljenje za turističke djelatnike, u tijeku je postavljanje dodatnih punktova za testiranje gostiju u turističkim mjestima, osigurana su sredstva za sufinanciranje brzih antigenskih testova, od početka travnja je Hrvatska otvorena i za turiste iz trećih zemalja.

Tijekom drugog tjedna na stranici Safe Stay in Croatia trebali bi biti objavljene sve lokacije tj. punktovi za testiranje gostiju na Covid19 u svim destinacijama, kao i konačnu cijenu testova. Za tu namjenu je iz svojeg budžeta Ministarstvo izdvojilo oko 20 milijuna kuna.

Naslovna fotografija: Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM) 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN