Potvrđen koronavirus u Hrvatskoj

Koronavirus glavna je vijest svih portala, pa i našeg turističkog jer posljedice će svakako osjetiti cijeli turistički sektor. Francuska već sada bilježi pad broja turista 30 do 40 posto...

Koronavirus glavna je vijest svih portala, pa i našeg turističkog jer posljedice će svakako osjetiti cijeli turistički sektor. Francuska već sada bilježi pad broja turista 30 do 40 posto u odnosu na očekivanja. Velike hotelske kuće već zbrajaju posljedice na Azijskom tržištu. Kruzerske kompanije ukidaju plovidbe.

Domaći news portali iz naših najvećih morskih destinacija već upozoravaju na otkazivanje turističkih dolazaka najviše onih rezerviranih za ožujak i travanj odnosno uskrsne blagdane, no navode se i otkazivanja gostiju iz Europe i Azije i za lipanj. Azijsko tržište je u velikom smanjivanju rezervacija što je očekivano. Podizanje panike sada nikome nije u interesu, no ozbiljnost nalaže praćenje situacije.

Što će se događati u Hrvatskoj ostaje za vidjeti, a danas kreće test ozbiljnosti i spremnosti na ovakve izazove nakon potvrde koronavirusa u Zagrebu.

Koronavirus u Zagrebu potvrđen je kod mlađeg čovjeka. “Radi se o blažem obliku bolesti, on je izoliran i zasad je dobro” istaknuo je premijer Andrej Plenković.  Ministar zdravstva Vili Beroš pak pojasnio je kako je mladić boravio u Milanu od 19. do 21. veljače te kako će se sada koncentrirati na ljude s kojima je mladić bio u kontaktu.

“Riječ je o bolesti sličnoj gripi i ne očekuju se veće komplikacije od onih koje imamo u slučajevima gripe. Zdravstveni sustav je spreman” poručuje ministar Beroš.

Mislim kako smo na vrijeme podignuli razinu pripravnosti, bili angažirani” zaključno je poručio premijer Plenković dodajući kako od svih očekuje maksimalni angažman.

Inače prema podacima iz Croatia Airlinesa i dalje se redovito leti u Rim odnosno za sada nema promjena zbog koronavirusa u Italiji, što se tiče pak letova za Milano i inače se radi o sezonskoj liniji koja ne prometuje zimi.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Zadru je danas rekao kako će kruzerskim lukama dostaviti posebne upute koje se odnose na situaciju s koronavirusom.

“Što se tiče kruzerskih luka, još nema posebnih uputa, ali će im biti upućene. Kada prvi brod dođe u Gaženicu, lučke uprave dobit će određene mjere koje će provoditi” izjavio je ministar Butković u Zadru na upit novinara tijekom potpisivanja ugovora o sufinanciranju luka i sanacije pomorskog dobra u Zadarskoj županiji, a budući da je jedno od žarišta u Veneciji iz koje u Zadar dolazi najviše gostiju s kruzera, prenose 24 sata.

Koronavirus potvrđen je kod dvoje ljudi i u susjednoj Austriji. Također se radi o osobama koje su boravile u Italiji.

Na kraju današnje sjednice turističkog vijeća ministar turizma Gari Cappelli osvrnuo se na potvrđeni slučaj koronavirusa u Zagrebu Nema mjesta panici, Vladin stožer u realnom vremenu upravlja situacijom i puna je pripravnost svih službi, poručuje Cappelli.

Za vecernji.hr vlasnik agencije ID Riva Selimir Ognjenović komentirao je utjecaj koronavirusa na turizam.

“Strah je loš suputnik, neki se boje jesti u kineskim restoranima i ovdje u Münchenu. Nama bi psihoza oko koronavirusa mogla uzeti nešto predsezonskih gostiju, za Uskrs i u svibnju. Nijemci koji ovih dana bukiraju odmor, ako biraju između predsezone i posezone, biraju posezonu. Oni, pak, koji će na odmor ljeti, nerijetko odgađaju konačnu odluku” rekao je Ognjenović, koji ipak drži kako će Hrvatska, kako se god stvari budu razvijale, proći bolje od većine konkurenata.

Naslovna fotografija: Pixabay.com,

Izvor: 24 sata, vecernji.hr,

Povezane vijesti: