Povijesna Bitka kod Stubice za vikend na zagorskim bregima

Jedanaestu godinu za redom na zagorskim brežuljcima organizira se rekonstrukcija Bitke kod Stubice. Ta bitka od velike je povijesne važnosti te ova manifestacija služi kao spomen ustanku malog čovjeka...

Jedanaestu godinu za redom na zagorskim brežuljcima organizira se rekonstrukcija Bitke kod Stubice. Ta bitka od velike je povijesne važnosti te ova manifestacija služi kao spomen ustanku malog čovjeka u borbi za „pravicu“.

O Seljačkoj buni iz 16. stoljeća uči se u svim hrvatskim školama, piše u raznim povijesnim knjigama, a svi prisutni sudionici ovog događaja mogu iskusiti veliku nepravdu koja je bila nanesena seljacima. Bitku rekonstruira Družba vitezova Zlatnog Kaleža, a njenu važnost za Gupčev kraj i cijelu Krapinsko-zagorsku županiju prepoznala je Hrvatska turistička zajednica koja ju je uvrstila u manifestaciju od nacionalnog karaktera. Prikaz bitke nije samo rekonstrukcija borbe, već je događaj edukativno-povijesnog karaktera.

Manifestacija je dobitnica nagrade Simply the Best za najbolji povijesni prikaz i turističko događanje 2015. godine, a ovogodišnje izdanje uključivat će i jednu novu lokaciju – dvorac Stubički Golubovec u Donjoj Stubici.

Također, spomenuta manifestacija je odličan primjer kako treba razvijati manifestacije kroz storytelling koncpet

„Bitka kod Stubice“ će se održati u subotu 9. veljače 2019. godine, na sam datum 446. obljetnice Seljačke bune. Manifestacija počinje u 11 sati s kulturno-umjetničkim programom i okupljanjem vojski prije same bitke koja počinje u 14 sati. Uz glavni program posjetitelji će imati priliku posjetiti sajam starih zanata i isprobati domaće specijalitete. Nakon bitke program će završiti bend Psihomodo pop.

U sklopu događanja bit će organiziran i besplatan prijevoz autobusima iz Zagreba. Sve informacije možete pronaći OVDJE.

Najpoznatiji simbol Seljačke bune je zasigurno Gupčeva lipa koju je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije nominirala za Europsko stablo godine. Pod krošnjom lipe Matija Gubec je, prema narodnoj predaji, okupljao svoje istomišljenike i poveo ih u borbu za pravicu. Lipa je 1957. godine proglašena zaštićenim spomenikom prirode.

Gupčeva lipa / European Tree of the Year

Svrha natjecanja Europsko stablo godine je istaknuti značaj starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini, a u njemu sudjeluje 15 država. Glasovanje traje od 1. do 28. veljače, a glasati možete na ovom LINKU.

Vijesti: