PP Papuk novcem iz EU fondova kreće u nove investicije

U Parku prirode Papuk nastavlja se s pripremom novog projektnog prijedloga za nadolezeći program prekogranične suradnje Interreg V-A Mađarska- Hrvatska. U organizaciji generalne konzulice RH u Pečuhu, gđe Vesne...

U Parku prirode Papuk nastavlja se s pripremom novog projektnog prijedloga za nadolezeći program prekogranične suradnje Interreg V-A Mađarska- Hrvatska. U organizaciji generalne konzulice RH u Pečuhu, gđe Vesne Haluge, održao se sastanak predstavnika dvaju parkova s ciljem nastavka partnerske suradnje započete uspješno provedenim projektom “Dvije rijeke i jedna gora”.

Ravnatelj Parka prirode Papuk, Alen Jurenac i Goran Radonić, stručni voditelj Javne ustanove razgovarali su s predstavnicima Nacionalnog parka Dunav Drava na čelu s ravnateljem g. Szabolcem Závoczkyjem o unaprijeđenju turističke infrastrukture suradnjom u prekograničnom području.

Projektni prijedlog u kojemu će vodeći partner biti Park prirode Papuk uključiti će nekoliko infrastrukturnih ulaganja u hrvatskom i mađarskom pograničnom području.
Najfrekventnija točka Parka koji je 2015. godine stekao status geoparka pod zaštitom UNESCO-a, izletište Jankovac, na kojemu je smještena i Eko točka Javne ustanove zbog iznimne popularnosti i atraktivnosti sadržaja ove godine bilježi višestruko povećanje posjetitelja naspram proteklih, posebice onih koji dolaze organiziranim prijevozom i osobnim automobilima. Do Jankovca iz smjera Virovitičko- podravske županije vodi samo jedna prometnica koja će se tijekom projekta Geopriče UNESCO geoparka, nedavno odobrenog za financiranje, rekonstruirati tijekom razdoblja od 14 mjeseci, počevši u 2018. godini, ističu iz PP Papuk te dodaju kako će se u tom razdoblju promet odvijati redovno uz povremene prilagodbe vožnje, o čemu će posjetitelji biti obaviješteni na vrijeme.

Također, Javna ustanova utvrdila je u području Parka šume Jankovac relativno opterećenje prometa i stvaranje gužve pri parkiranju, te se dostupni parkirališni prostor trenutno uređuje s ciljem bolje organizacije prihvata vozila na izletištu, no stvara se potreba za strateškim i održivim upravljanjem broja posjetitelja koji dolaze osobnim vozilima. “Sve veća zainteresiranost posjetitelja da zaštićeno područje istražuju neposrednim kretanjem u prostoru motivira djelatnike Ustanove na planiranje trasiranja i obilježavanja ruta kroz šumsko područje od Slatinskog Drenovca do Jankovca. Uređenjem površine za prihvat većeg broja vozila izvan Park šume Jankovac, točnije u Slatinskom Drenovcu, rasteretit će se parkirni prostor izletišta.” ističe ravnatelj Parka prirode Papuk, Alen Jurenac.

 

Zbog tendencije proširivanja sadržaja za posjetitelje osjeća se potreba za uspostavljanjem dodatnog višenamjenskog objekta u Slatinskom Drenovcu u neposrednoj blizini pristupne ceste za spomenuto izletište. Ovaj objekt, koji je od nedavno u vlasništvu Parka prirode, nalazi se na atraktivnoj lokaciji, a prenamijenit će se u višenamjenski Centar za posjetitelje kao info točka u kojemu će posjetitelji moći dobiti osnovne informacije o prostoru Parka, te, pokraj ostalih brojnih sadržaja i usluga, iznajmiti bicikl i mrežom obilježenih ruta uputiti se u istraživanja prirodnih ljepota Papuka.

Inače, Park prirode Papuk’ 2015.godine uvršten je na listu geoparkova pod zaštitom UNESCO-a kao prvi i zasad jedini park u Hrvatskoj od iznimne geološke važnosti.

Povezena vijest:

PAPUK DOBIO PRVE SMJEŠTAJNE KAPACITETE, OTVOREN KAMP-ODMORIŠTE DUBOKA

Povezane vijesti: