Predstavljena kulturna ruta Zadarske županije

Projekt Zadarske županije naziva „Kulturna ruta putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa Zadarske županije“ na početnoj je konferenciji predstavljen u Kneževoj palači u Zadru. Glavni cilj projekta je doprinijeti...

Projekt Zadarske županije naziva „Kulturna ruta putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa Zadarske županije“ na početnoj je konferenciji predstavljen u Kneževoj palači u Zadru.

Glavni cilj projekta je doprinijeti održivom društveno-gospodarskom razvoju Zadarske županije valorizacijom kulturne baštine i njenom integracijom sa kulturno-turističkom ponudom destinacije u svrhu poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva te rasta zaposlenosti.

Navedeni projekt prijavljen je na otvoreni poziv iz Operativnog programa, dok je nositelj projekta Zadarska županija, a partneri gradovi Benkovac, Pag i Nin te Zavičajni muzej Benkovac. Ukupna vrijednost projekta iznosi 5,23 milijuna kuna od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinanciran iznos od 3,75 milijuna kuna.

Božidar Longin

Župan Zadarske županije, Božidar Longin istaknuo je bogatstvo kulturne baštine Zadarske županije, ali i sam projekt kulturne rute kao primjer nove turističke ponude putem valorizacije kulturne baštine. Također, naglasio je i važnost integracije kulturne baštine s kulturno turističkom ponudom destinacije u svrhu jačanja malog i srednjeg poduzetništva te rasta zaposlenosti.

Ovaj će projekt biti doprinos održivom društveno-gospodarskom razvoju naše županije. Svima nam je već odavno jasno da čisto more, lijepa priroda i povoljna klima nisu dovoljni da bi privukli goste. Današnji turisti traže prije svega – doživljaj. Moramo pronaći način kako njihovu znatiželju zadovoljiti, jer samo tako možemo biti konkurentni u moru ponuda drugih destinacija. Naši gradovi kroz ovaj projekt će obnoviti dijelove svoje baštine i stvoriti nove prostore u kojima će biti moguće ostvariti nove, gostima privlačne sadržaje“, izjavio je Longin.

Tomislava Gregov

Integrirani razvojni program temeljen na obnovi kulturne baštine naziva „Kulturna ruta putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa“ provoditi će se na području Zadarske županije, integrirajući kulturno – turističku ponudu priobalnih destinacija sa ponudom ruralnih područja stvarajući jedinstven kulturno turistički proizvod sa strateškim ciljem produženja boravka kulturnih turista na prostoru Zadarske županije te s ciljem kreiranja turističkog iskustva koji će osigurati porast potrošnje i kreiranje zadovoljavajućeg pozitivnog imidža destinacije.

U njegovu provedbu i promociju programa na tržištu biti će uključena TZ Zadarske županije koja će u suradnji sa TZ grada Benkovca, TZ grada Nina i TZ grada Paga promovirati kulturnu rutu i koordinirati organizaciju kulturnih programa koji će se definirati Integriranim programom.

Tomislava Gregov, voditeljica projekta, istaknula je povezanost liburnske, rimske i hrvatske kulture koje su slijedile jedna drugu prateći razvojna razdoblja civilizacije – Prapovijest, Antiku, Srednji vijek i Novi vijek. To ujedno predstavlja i okosnicu integriranog programa kulturne rute koja obuhvaća tri kulturna dobra koja do sada nisu bila predmet niti jednog integriranog programa.

Marko Mašina

Marko Mašina iz Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije prezentirao je samu kulturnu rutu koja obuhvaća obilazak i interpretaciju tri grada. U Benkovcu se projektom vrši ulaganje u Kaštel Benković sa zavičajnim muzejom, dok je u program uključen i arheološki lokalitet Asseria.

Što se Nina tiče, projektom se sređuje dokumentacija za izradu zaštitnog paviljona iznad arheoloških ostataka rimskih villa urbana. Na Pagu se pak vrši ulaganje u kulturno dobro Crkva Marijina Uznesenja sa samostanom u Starom Pagu.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN