Predstavljena nova turistička signalizacija – table za močvarna staništa

Povodom Svjetskog dana turizma udruge WWF Adria i Hyla predstavile su jedinstvenu turističku signalizaciju – table za močvarna staništa. Unatoč dobroj i ujednačenoj označenosti prirodnih bogatstava diljem Hrvatske, jedna...

Povodom Svjetskog dana turizma udruge WWF Adria i Hyla predstavile su jedinstvenu turističku signalizaciju – table za močvarna staništa.

Unatoč dobroj i ujednačenoj označenosti prirodnih bogatstava diljem Hrvatske, jedna oznaka dosad nije postojala – ona za močvarna područja. Upravo nove signalizacije predstavljene su na Svjetski dan turizma, prvom tablom u Lokvi na otoku Murteru.

Unatoč velikim dobrobitima koje nam nude naše prirodne rijeke i močvare procjenjuje se da je u posljednjih stotinu godina nestalo čak 64% vlažnih staništa svijeta. Posebice su ugrožena vlažna staništa na otocima koja predstavljaju ‘otoke unutar otoka’ i bogate oaze bioraznolikosti, a često ostaju neotkrivena. To je bio i glavni motiv da u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, turističkim zajednicama Zlarin i Jezera te udrugama Hyla, Argonauta i Tatavaka, osmislimo ikonu koja će odsad krasiti turističke i informativne table vlažnih staništa Hrvatske“, istaknula je danas prilikom postavljanja nove table na otoku Murteru Matea Jarak iz WWF Adrije.

Ikona autora Tomslava Tukovića s čapljom u svom vlažnom staništu postavljena je na otocima Zlarinu i Murteru u sklopu projekta MedIsWet2 koji WWF Adria provodi u suradnji s udrugom Hyla. U narednim je mjesecima njezino postavljanje planirano i na druga vlažna staništa u Hrvatskoj.

Foto: WWF

Otočna vlažna staništa među najugroženijim su staništima Sredozemlja te su nekada bila ključna za opstanak stanovništva na otocima jer su predstavljala jedini izvor vode za ljude, poljoprivredne djelatnosti i napajanje stoke, no nerijetko su zatrpavana smećem, regulirana, uništavana i isušivana, dodaju iz WWF-a i naglašavaju kako se tek razvojem ekološke svijesti krajem 20. stoljeća uviđa njihov značaj te im se sve više pridaje važnost kakvu oduvijek zaslužuju. 

 „Želimo osvijestiti javnost o važnosti vlažnih staništa na otocima, ojačavajući njihovu zastupljenost u legislativi i štiteći ih na državnoj razini. U posljednje smo tri godine obilježili 150 različitih vlažnih staništa na otocima, koje planiramo očuvati kao riznice biljnog i životinjskog svijeta i podsjetnike na tradicije naših otoka. Lokalno stanovništvo, kao i domaći i strani turisti, zaslužuju uživati u uređenim lokvama na otoku Zlarinu i u Jezerima na otoku Murteru.“, zaključuje Jarak.


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN