Predstavljena nova vizija i izgled polularnog Žnjana u Splitu

Predstavljena je nova vizija Žnjana – najvećeg kupališno-rekreacijskog prostora na hrvatskoj obali Jadrana, koje je posljednjih godina devastirano ilegalnih kafića doslovno uz more. Profesori i arhitekti zagrebačkog fakulteta, dekan Krunoslav...

Predstavljena je nova vizija Žnjana – najvećeg kupališno-rekreacijskog prostora na hrvatskoj obali Jadrana, koje je posljednjih godina devastirano ilegalnih kafića doslovno uz more.

Profesori i arhitekti zagrebačkog fakulteta, dekan Krunoslav Šmit, Nenad Fabijanić i Damir Pološki predstavili su u zgradi Gradske uprave Splita detaljno programske smjernice za žnjanski plato prema kojima bi se, ako ga na predstojećoj sjednici prihvate gradski vijećnici, radio Detaljni plan uređenja.

Dekan zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta,  uvodno je otklonio bilo kakve sumnje da se, kao što se u javnosti  govorilo, tražilo mogućnosti zadržavanja nelegalnih građevina.„Jedan od dva važna polazišta je jasno odredište bez zadržavanja tih građevina. Također, treba promatrati prijedlog kao nešto s čim počinje proces izrade DPU-a, nije konačno, nego je postavljanje koncepcije nakon koje idu predviđene procedure.“, kazao je prof. Šmit

Prema predstavljenoj programskoj osnovi za izmjenu i dopunu DPU-a priobalnog područja Trstenik-Radoševac, prof. Nenad Fabijanić je predstavo sve ono što su zamisliti na tom prostoru, od pomicanja plažne linije kojom bi se konačno dobio pravi lungo mare pa poviše još jedna šetnica, sportsko-rekreacijska zona, tereni, igrališta, te parking mjesta.„Split može dobiti bolju situaciju nego Barcelona“ ustvrdio je Fabijanić koji je istaknuo prvenstveno važnost sklada javnih i privatnih sadržaja.

Investicija od 30 milijuna kuna

Gradonačelnik Ivo Baldasar smatra da je  prezentirani  program uređenja predvidiv, a za njegovu realizaciju potrebno je oko 30 milijuna kuna. Poslove bi, po njegovom mišljenju, trebao obavljati tzv. gradski konzorcij, Split parking, Splitska obala za koncesije te Javna ustanova Športski objekti koja bi brinula o sportskim sadržajima.

Kada bi išlo sve po planu, prave konture bi mogao poprimiti u sezoni 2018. godine. „Nakon 25 godina netko je predložio dobar i provediv plan.“ ,zaključio je gradonačelnik Baldasar.

Foto: Licencirane fotografije / Autor: Arhitektonski fakultet u Zagrebu/Davor Pavlović – Žnjan

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN