Predstavljeni antički kulinarski specijaliteti u sklopu Fešte lošinjske kuhinje

„13. Fešta lošinjske kuhinje“ u organizaciji Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, 15 lošinjskih restorana, 3 vinara i učenici Srednje škole Ambroza Haračića na malološinjskom trgu...

„13. Fešta lošinjske kuhinje“ u organizaciji Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, 15 lošinjskih restorana, 3 vinara i učenici Srednje škole Ambroza Haračića na malološinjskom trgu danas su predstavili specijalitete od namirnica koja su se koristile u doba antike. Te iste specijalitete će 15 lošinjskih ugostiteljskih objekata, od 25. travnja do 25. svibnja 2019., nuditi svojim gostima, prenosi Ministarstvo turizma.

Riječ je o dva jelovnika, riblji i mesni s tri slijeda i čašom vina. Osim poznate mitske trijade (žito, masline i vino), namirnice i začini u receptima lošinjske kuhinje upravo su oni za koje je potvrđeno da su bili u upotrebi u antičkoj Grčkoj.

Otvorenje ovogodišnje „13. Fešte lošinjske kuhinje“ održat će se u sklopu „KeyQ+ festivala“ od 25.-27. travnja 2019. godine. „KeyQ+ – kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske“ je projekt s ciljem razvoja jedinstvenog turističkog proizvoda na bazi zajedničke kulturne i kulinarske baštine koja povezuje hrvatske i talijanske pogranične regije te istraživanje i otkrivanje okusa, mirisa i običaja ruralnih područja koje okružuju sjever Jadrana.

Inače, 27. travnja Lošinjani obilježavaju „Apoksiomenov rođendan“, odnosno dan kada je antički brončani kip atleta Apoksiomen izvađen iz podmorja 1999. godine. Ovom prilikom, Muzej Apoksiomena otvorit će svoja vrata besplatno za sve posjetitelje (od 10 do 18 sati). Također, 30. travnja 2019. će se održati atletska utrka u čast poznatog lošinjskog brončanog stanovnika.

Restorani koji sudjeluju u Fešti te u kojima će se moći isprobati specijaliteti su: Restoran Artatore, Gostiona Baracuda, Restoran Bocca Vera, Konoba Bonifačić, Konoba Cigale, Deveron gastro pub, Restoran Diana, Restoran Eki, Restoran Marina, Restoran Poljana, Restoran Punta, Konoba Silvana, Restoran Televrin, Restoran Veli žal i Restoran Za Kantuni.

Više o manifestaciji možete pronaći OVDJE.

Izvor / foto: Ministarstvo turizma; Turistička zajednica Grada Malog Lošinja

Vijesti: