Premijerno predstavljanje mladih paških sireva uz gastro specijalitete otoka Paga

Prvi En primeur bio je pravi gastro show na kojem su se mogli kušati prvi ovogodišnji sirevi šest članova Udruge proizvođača paškog sira

Autor:  HrTurizam.hr

29. ožujka 2024.

Paški sir dobro je poznat u Hrvatskoj, ali i izvan naših granica. U nekoliko je navrata u stranim medijima izdvajan kao gastro specijalitet kojega gosti nikako ne bi smjeli zaobići posjećuju li turističke destinacije otoka Paga.

Uz mjesečev krajolik, sol i janjetinu, Paški je sir uvelike prodonio brendiranju otoka kao turističke destinacije.

Krajolik svakako pridonosi kvaliteti paških delicija, posebice sira koji se izrađuje od mlijeka ovaca hranjenih lokalnom vegetacijom, a koju jaki vjetar prirodno prekriva morskom solju. To je ono što ovom fantastičnom siru daje prepoznatljiv oštar i slan okus.

Udruga proizvođača Paškog sira otoka Paga još je 2017. godine započela proces zaštite naziva "Paški sir" koji je Europska komisija dvije godine kasnije upisala u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOI).

En primeur mladi paski sir foto eugen rebernisak 1
Foto: Eugen Rebernišak

En primeur mladi paski sir foto eugen rebernisak

Specifičnost uzgoja paške ovce temelji se na njenom cjelodnevnom boravku na pašnjacima te konzumaciji aromatičnog i ljekovitog bilja, što se odražava ne samo na količinu proizvedenoga mlijeka nego i na njegov kemijski sastav i preradbene osobine.

Na otoku se uzgaja oko trideset tisuća muznih ovaca. Tradicija organiziranog sirarstva počinje još u 18. stoljeću, a godišnje se proizvede više od 200 tona sira.

Zemljopisno područje proizvodnje Paškog sira obuhvaća područje otoka Paga i dva otočića - Maun i Skrda. Sir dozrijeva najmanje šest mjeseci, a optimalno godinu i dulje.

Premijera mladih paških sireva

No, upis u registar nije bio kraj promocije paškog specijaliteta. Udruga proizvođača Paškog sira nastavila je i proširila svoj rad na vidljivosti poznatih i manje poznatih paških brendova.

Ovoga puta veću važnost je dala mladom paškom siru koji je, kako se hrvatski turizam razvija, sve popularniji.

Udruga je predstavila i izložila na kušanje mladi paški sir na posebnoj manifestaciji, En primeuru sireva koji se održao u restoranu Boškinac. Premijerno kušanje mladih paških sireva ispunilo je očekivanja kako izlagača tako i brojnih posjetitelja.

"Mladi paški sir mora provesti minimalno 90 dana u zrioni i tek onda ide u prodaju. Njegova proizvodnja odvija se baš sada u ovom dijelu godine, od siječnja do srpnja. Tada naši ovčari imaju najviše posla jer se mužnja odvija dva puta dnevno", rekla je za portal dobrahrana predsjednica Udruge proizvođača paškog sira Martina Pernar Škunca.

Trenutno Udruga ima dvanaest članova, a to su: Paška sirana, sirana Gligora, sirana Mih, sirana Puđa, OPG Tomislav Vidas, OPG Krunoslav Vidas, OPG Branimir Čemeljić, OPG Emil Oštarić, OPG Franjo Zubović, OPG Domagoj Škoda, obrt A & S i OPG Figurica. Predstavljanje aktualne paške sirarske proizvodnje u formi en primeura logičan je potez Udruge proizvođača paškog sira, koji na ispravan način valorizira kulturu sira i paški sir kao proizvod.

Prvi En primeur bio je ustvari pravi gastro show na kojem su se mogli kušati prvi ovogodišnji sirevi Paške sirane, sirane Gligora, sirane Mih, te tri OPG-a: Krunoslav Vidas, Branimir Čemeljić i Franjo Zubović.

En primeur mladi paski sir foto eugen rebernisak 2
Foto: Eugen Rebernišak
Boskinac mladi paski sirevi foto eugen rebernisak
Foto: Eugen Rebernišak

A nakon premijernog kušanja mladog sira na red su došla i jedinstvena jela ovog područja. U restoranu Boškinac osmislili su paški meni u 15 slijedova u kojeg su uvrstili i mladi Paški sir šest sirana koje se se predstavile na En primeuru.

"Svugdje smo ukomponirali sir, jer danas je fešta od sira, premijera mladog sira", rekao je za HRT Boris Šuljić, chef i vlasnik restorana s Michelinovom zvjezdicom

"Proizvođači su izložili prve mlade paške sireve, a Boškinac je spremao delikatese od paške ovce, sira, janjetine, skute i sirutke. Čista esencija Paga. Ali, ono što me također veseli, bio je to izvrstan uvod u novu gastronomsku priču koja nam tek slijedi u travnju. Ceh ugostitelja Novalje i TZG Novalje najavljuju dolazak MarsOvce! Biti će to hommage autohtonoj domaćoj ljubimici čiji će proizvodi biti u potpunosti prezentirani na istoimenoj manifestaciji! Bljak i Mljac stol, sve najbolje i ono malo manje najbolje biti će prezentirano kroz sve što ta vjekovna hraniteljica Paga ima: sir, meso, iznutrice, sirutku, skutu… Priču ćemo ponuditi kako stručnijoj javnosti, tako i, na našem središnjem gradskom trgu, svima koji se žele upoznati s istinskom paškom gastronomijom", izjavila je za Novi list Marina Šćiran, direktorica Turističke zajednice Grada Novalje.

Paški je sir dobro znan sladokuscima i u Hrvatskoj i svijetu, cijenjen je zbog svoje kvalitete i prepoznatljivosti, a kvalitetu potvrđuje i struka.

Na nedavno održanom sajmu turizma u Napulju, večera s okusima Zadarske županije uključivala je i specijalitete s paškim sirom koji je oduševio Talijane, poznate po bogatoj tradiciji proizvodnje i konzumacije sireva.

Autor naslovne fotografije: Eugen Rebernišak
Izvor: Turistička zajednica Grada Novalje

Autor:  HrTurizam.hr

29. ožujka 2024.