Projekt Zlatna obala kao svjetla budućnost otoka Paga ili samo investitora?

U zagrebačkom muzeju Mimara predstavljen je projekt Zlatna obala Ede Maržića, investicije koja predviđa gradnju cijelog novog grada na Pagu u kojem bi prema planu investitora obitavalo više od 10.000 ljudi,...

U zagrebačkom muzeju Mimara predstavljen je projekt Zlatna obala Ede Maržića, investicije koja predviđa gradnju cijelog novog grada na Pagu u kojem bi prema planu investitora obitavalo više od 10.000 ljudi, prenosi Jutarnji list.

Vlasnik hotela Pag i kampa Šimuni još je ranije najavio da bi realizacija projekta stajala između 500 i 700 milijuna eura, a u utorak su predstavljene i prve simulacije naselja u paškoj uvali Dinjiška.

Promotivni video Zlatna obala

Trebao bi to biti, prema Maržićevim riječima, luksuzni grad zatvorenog tipa, najelitnija morska oaza na svijetu, s kompletnom uslužnom i drugom infrastrukturom prilagođenom starijim stanovnicima koji će na otoku Pagu moći kupiti rezidencijalne nekretnine, svaku s vlastitim vezom za brod ili luksuznu jahtu, te s pristupom otvorenom moru koji će Pažani, tvrdi Maržić, dobiti upravo zahvaljujući njegovoj viziji.

Maržićev plan je prokopati kanal koji bi uvalu Dinjišku povezivao s gradom Pagom te čijim bi se cijelim tokom gradile i naseljavale rezidencijalne, luksuzne nekretnine, stanovi i vile opremljene najboljim i najskupljim namještajem, ali i s kompletnom uslugom koja bi podrazumijevala svakodnevne usluge restorana te dostavu triju obroka dnevno do kućnoga praga, garažna mjesta za automobile, hotelski smještaj za goste rezidenata te uslužno osoblje, obavezno s poznavanjem materinskog jezika stanovnika te s manirama najboljih europskih i svjetskih ugostiteljskih radnika.

Taj umjetno prokopani kanal, bio bi srce paškog rezidencijalnog projekta, moment uz pomoć kojeg bi otok prvi put dobio pristup otvorenom moru te se prirodno nadovezivao na postojeći Paški kanal, zaključuje se u prilogu Jutarnjeg lista.

Pogledajte promotivni video u kojem se opisuje cijela investicija i projekt “Pag – Zlatna obala”

Komentar: A da se cijeli otok Pag da investitorima na koncesiju?

Zanimljiva ideja, možda da se investitoru da cijeli otok Pag na koncesiju od 100 godina, pa da od njega napravi novu “Azurnu obalu”? Takve investicije nam ne trebaju. Pogotovo priča kako bi se stvorio raj na zemlji te velike koristi za lokalno stanovništvo. Raj na zemlji koji bi većinom godine bio prazan i grad duhova, zatvorenog tipa, vjerojatno uz jeftinu stranu radnu snagu, a sve koristeći glavni prirodni resurs uz malu koncesijsku naknadu. Naravno intencije investitora su zarada i to je legitimno, dapače, zarada je i smisao svakog poslovanja.

Već je sve izmišljeno – jedan je od slogana cijelog projekta. Da već su zatvoreni resorti odavno izmišljeni i odavno pokazali kao loši za cijelu lokalnu zajednicu u drugim zemljama, kao što je Španjolska, Turska, Grčka… Dapače, i Španjolska je shvatila kako je to bio krivi smjer razvoja, danas to vide na svojoj koži te sada pokušavaju razvijati turizam na malo drugačiji način ( malo kasno kada je obala kao glavni resurs uništen ). Hrvatska ima najvredniji resurs, a to je priroda tj. morska obala, koja je na našu sreću ili nesreću ( nesposobnost ) nije cijela uništena, a samim time i jako privlačna velikim investitorima.

Naravno iz perspektive investitora ova priča ne može biti bolja, nešto slično kao i tematika koncesija na plaže, da se zatvore i stavi ograda samo za goste hotela. Za investitora “zlatna koka”. Grad za 10.000 ljudi koji bi došli par puta godišnje na Pag i nikada ne bi izašli van “resorta” nema nikakvog smisla.

No moram priznati kako je promotivni video cijelog projekta jako pametno složen, naravno u interesu investitora. Kao da je redatelj videa hollywoodski redatelj Oliver Stone ili Steven Spielberg uz podršku vrhunskih marketinških i komunikacijskih stručnjaka.

Od glazbe, izjave lokalnog stanovništva, argumentima i protuargumentima, vizuala itd… sve se lijepo nadovezuje iz kadra u kadar. Ono što sam siguran, niti jedan kadar nije slučajan u ovom videu.

San generacije otoka Paga, svi će prodati zemlji i sve dati samo da se projekt realizira, tuga i jad, nema budućnost, moli se Vlada, svi su za projekt, svima je taj projekt u interesu, velika budućnost, preporod, najveći potencijali… samo su neke parole koje se povlače kroz video. Kao da nema alternative, a investitor je jedini spasitelj.

Tražeći informacije o projektu našao sam i ovaj zanimljiv prilog gdje investitor malo više govori o cijeloj viziji projekta. Kroz cijeli prilog vodi nas poznati novinar Goran Milića, čiji bi kredibilitet pretpostavljam trebao dati vjerodostojnost cijelom projektu?

Kada se pogleda cijeli prilog, jedan od zaključaka koji se svakako može izvući je kako u stvari cijeli projekt nije u interesu investitora, niti njegove zarade. Ne, investitor to sve radi isključivo za prosperitet otoka Paga i njegovog lokalnog stanovništva. Dobar marekting i priča koja je odavno pročitana. Također, fascinatno mi je u prilogu kako je više puta naglašena želja za pomoći lokalnom stanovništvu. Sve je jako lijepo upakirano kroz oba dva videa.

Zlatna obala Hrvatske – reportaža Gorana Milića / YouTube.com

Cijeli projekt ima i svoj promotivni bus kojim se promiče investitorova vizija razvoja Paga. Zanimljiva je psihologija i igra riječi koja stoji iza cijelog projekta, a ona najbolje otkriva prednju sliku autobusa ( gore ) i zadnju sliku autobusa ( dolje ). Naravno, u prilogu se ističe kako nitko nije protiv cijelog projekta.

Zlatna obala Hrvatske, kako se zove cijeli projekt bio bi zlatan samo za investitora, a najmanje za lokalno stanovništvo otoka Paga.

Naravno ovo je samo moje mišljenje, bez ikakvih loših namjera. Dapače, investitor ima svoju viziju i želi zaraditi novac, što je apsolutno legitimno. Ponudio je svoj projekt i viziju te ga stavio na stol. Možda se projekt realizira, a možda ne, kao i bilo koja druga investicija. No, moje je mišjenje kako nam takve investicije, u kontekstu zatvorenih resorta za elitu, ne trebaju.

Koje je vaše mišljenje: Projekt Zlatna obala kao svjetla budućnost otoka Paga ili samo investitora?

Vijesti: