Proširenje kolektivnog ugovora i povećanje minimalnih bruto plaća u ugostiteljstvu

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava donijelo je Odluku o proširenju primjene Dodatka i o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva. Ovom Odlukom se primjena Dodatka i o izmjenama i...

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava donijelo je Odluku o proširenju primjene Dodatka i o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva.

Ovom Odlukom se primjena Dodatka i o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva, zaključenoga 25. veljače 2019. i objavljenoga u »Narodnim novinama« broj 28/2019, proširuje na sve poslodavce i radnike u Republici Hrvatskoj u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, područje I, odjeljci 55 i 56 Nacionalne klasifikacije djelatnosti 2007. – NKD 2007. (»Narodne novine« broj 58/2007).

Tom odlukom se Dodatak i Kolektivnog ugovora ugostiteljstva i ugovoreno povećanje minimalnih bruto plaća od 5 % za temeljna ugostiteljska zanimanja proširuje na sve poslodavce i radnike u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. 

Tako za jednostavne poslove, kao što su poslovi sobarice, nosača prtljage, i drugi slični poslovi, poslodavac je dužan isplatiti brutto plaću u iznosu od 3.750,00 kuna, za manje zahtjevne poslove kao što su oslovi pomoćnog konobara, pomoćnog kuhara, pomoćnog recepcionara, pomoćnog slastičara i drugi slični poslovi poslodavac je dužan isplatiti brutto plaću u iznosu od 4.100,00 kuna, te za zahtjevne poslove kao što su poslovi konobara, kuhar, slastičara, recepcionara i drugi slični poslovi , poslodavac je dužan isplatiti brutto plaću u iznosu od 4.950,00 kuna.

Odluka je objavljena u »Narodnim novinama« broj 45/2019 te stupa na snagu i primjenjuje se od 01. lipnja 2019. Više u prilogu.

Prilog: NN / Dodatak I. o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva sklopljenog 27. ožujka 2018. godine

Vijesti: