Proširenje mogućnosti jadranskih UNESCO odredišta

U Dubrovniku je održana završna konferencija i prekogranični sastanak partnera iz sedam zemalja jadranske regije u projektu „Extension of Potentiality of Adriatic Unesco Sites“, sufinanciran sredstvima Europske unije u...

U Dubrovniku je održana završna konferencija i prekogranični sastanak partnera iz sedam zemalja jadranske regije u projektu „Extension of Potentiality of Adriatic Unesco Sites“, sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru IPA Programa jadranske prekogranične suradnje 2007-2013. Na konferenciji su predstavljeni rezultati trogodišnjeg projekta, koji omogućuje kvalitetniju turističku i energetsku valorizaciju baštine pod zaštitom UNESCO-a, te pridonose povećanju međunarodnih turističkih dolazaka u jadranskoj regiji.

dubrovnik_expo2

Projekt EX.PO je financiran iz europskog Programa jadranske prekogranične suradnje, Adriatic IPA CBC 2007. – 2013., a uključeno je 12 partnera iz sedam država na Jadranu. Uz Dubrovnik kao vodeći partner, u projekt su iz Hrvatske bili uključeni Istarska županija i Grad Split, iz Italije Pokrajina Ferrara, Općina Ravenna – Muzej umjetnosti grada Ravenne, Općina Alberobello i Fondacija Aquileia, zatim Univerzitet Primorska – Znanstveno istraživački centar iz Slovenije, Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika iz Bosne i Hercegovine, te Administrativni i koordinacijski ured Butrint iz Albanije i Općina Krf iz Grčke.

Projekt je objedinio različite aspekte valorizacije UNESCO lokaliteta organizacijom niza prekograničnih sastanaka, predavanja i konferencija na obje strane Jadrana, te objavljivanjem različitih publikacija i materijala i provođenjem iznimno uspješnih pilot projekata. Ukupna vrijednost projekta EX.PO AUS je 3.324.700,40 EUR, a troškovi projekta su financirani s 85% iz fonda IPA (2.825.995,34 EUR), dok su preostali iznos pokrili partneri projekta.

Grad Dubrovnik kao vodeći projektni partner uspješno je proveo Pilot projekt energetske obnove Prirodoslovnog muzeja Grada Dubrovnika, gdje je ugrađen pametni sustav  grijanje/hlađenje, nova LED rasvjeta te kompletna nova stolarija u svrhu kvalitetnijeg i učinkovitijeg očuvanje postojećeg objekta, uz pomak energetskog razreda od D na C. Sudjelovalo se u pripremi publikacije o suhozidnoj tehnici na području južne Dalmacije, studiji analize turističkih tokova te izradi profesionalnog DVD-a turističkih atrakcija svih partnera u projektu i e-Planner.

Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika iz Sarajeva (BiH) osiguralo je vidljivu i vrijednu obnovu vodenica u Mostaru i okolici koje su dio bogate kulturne baštine doline Neretve (BiH), a što je značajni doprinos lokalnoj zajednici i turističkom sektoru.

Eufrazijana u Poreču (RH) i Nacionalni park Butrint (ALB) iskoristili su mogućnosti restauracije, a Stari grad Krf (GR) energetsku obnovu palače, kojima su dodatno zaštitili prirodnu i kulturnu baštinu. Gradovi Kotor (CG) i Piran (SLO) su usvajanjem ‘Plana održivog upravljanja’ financiranog u sklopu projekta EX.PO AUS onemogućili neplaniranu urbanizaciju i efikasniju konzervatorsku zaštitu kulturne baštine na širem području Jadrana.

dubrovnik_expo3

Predstavnica općine Alberobello (IT) prezentirala je koristi koje je generirao plan održivosti kulture i turizma te stavila naglasak na projekte koji su pospješili i održali povijesnu tradiciju grada kroz očuvanje trulli-ja – stambenih građevina koje su zbog svoje jedinstvenosti i osobitosti pod zaštitom UNESCO-a.

Predstavnica Aquileia-e (IT), rimskog srednjovjekovnog grada, kao ključne rezultate iznijela je organizaciju niza konferencija o arheološkim nalazištima i promociji arheološkog turizma, restauraciji starih nalazišta (Stalla Violin), stvaranju datoteke s prikupljenim člancima i fotografijama, te brošura o baštini pod zaštitom UNESCO-a.

Općina Ferrara (IT) projektom je omogućila provođenje energetske učinkovitosti i ušteda dobivenih zamjenom postojećih sustava za grijanje i hlađenje onima nove generacije u svrhu kvalitetnijeg i učinkovitijeg očuvanje postojeće UNESCO–ove baštine. Općina Ravenna (IT) kreirala je i uspostavila dvije baze podataka za očuvanje mozaika i druge vrijedne umjetničke baštine, tiskanje publikacije o mozaicima te financirala edukacije i aktivnosti nadzora zaštićene baštine u njihovom djelokrugu.

Nadalje, predstavljen je projekt ‘Turizam – pet osjetila’ Poduzetničkog centra Solin koji pruža doživljaj arheološkog krajolika kroz okuse, mirise i zvukove Sredozemlja kao i bogatstvo kulturno-povijesne baštine te projekt ‘Interpretacijski centar Klis’, gdje će hologram pričati povijest mjesta i predstavljati kulturnu baštinu, a sve u korist razvoja kulturnog turizma.

2016-02-12_122859

 

 

Povezane vijesti: