15 godina Rabske fjere

Ove godine od 25. do 27 srpnja održava se jubilarna 15. Rabska fjera, prvi i najveći srednjovjekovni festival koji svake godine grad Rab vraća u prošlost što seže još...

Ove godine od 25. do 27 srpnja održava se jubilarna 15. Rabska fjera, prvi i najveći srednjovjekovni festival koji svake godine grad Rab vraća u prošlost što seže još iz predrimskih vremena.

Rabska fjera donosi dašak prošlosti i slavi slobodu, svaka ulica poprima dašak atmosfere – slavlja, sreće, dobre vibracije, dok svako mjesto na otoku ima svoju zastavu, koje zašarene centar samog grada Raba dok se priprema zaroniti u prošlost. Ova tradicija započela je 1364. godine, kada se održao prvi Ljetni festival ili fjera kao proslava oslobođenja od Venecije, u čast Ljudevita Velikog koji je Rab proglasio slobodnim municipijem. Taj se dan posvećuje i sv. Kristoforu, svecu zaštitniku grada Raba.

Bez sumnje jedan od najatraktivniji ljetni događaj u Hrvatskoj, grad Rab pretvara u veliku pozornicu koja postaje domaćin trodnevnoj manifestaciji oživljavanja srednjovjekovne povijesti i običaja. Ta se tradicija održava i danas, a proslavi se pridružuju mnogi lokalni obrtnici koji ondje pokazuju raznolikost lokalnih proizvoda. Oživljena je i tradicija viteških igara pa tako možete vidjeti nadmetanje rapskih samostreličara, kostime iz srednjeg vijeka te kušati delicije koje se pripremaju po izvornoj recepturi iz 14. stoljeća. Cijeli se grad pretvara u veliku pozornicu i pučko slavlje na kojem možete vidjeti tradicionalne, umjetničke i obrtničke radove.

rabska fijera

Cijeli festival dobiva svoju završnicu trećeg dana fjere, 27. srpnja, i to neizostavnim viteškim turnirom. Svečana parada i nadmetanje u streličarstvu rapskih vitezova sa sigurnošću će oduševiti sve prisutne. Zrakom se širi miris svježe prženih šulčića, dok na plaži niče cijelo ribarsko naselje izgrađeno u potpunosti tradicionalnim alatima, čak i igračke za djecu. Ulice odzvanjaju pjesmom i glazbom dok se prolaznicima nude tuna, fritule, sir i vino.

Za kraj možemo reći samo jedna – fenomenalna turistička priča u kojoj se cijeli grad zaista pretvori u srednjovjekovni grad te uz scenski spektakl nudi domaće i autohtone proizvode upakirane u odličnu priču.

Povezane vijesti: