Josip Brna: Rabska torta živi svoj slatki život na tronu gastronomske ponude Raba, ali i šire

Tradicija iz 12. stoljeća se nastavlja, stigla i nagrada Simply the Best.

Autor:  Blanka Kufner

17. travnja 2024.

Rabska torta posebna je delicija čija tradicija traje stoljećima. Ona obogaćuje Hrvatsku kulinarsku baštinu, a Rab, jedinstven i čaroban, zbog ove je poslastice u samom vrhu gastronomske ponude Kvarnera i Hrvatske.

Nekada je bila prisutna samo na posebnim događanjima kao što su vjenčanja ili krštenja, a danas se kao posebnost daruje dragoj osobi u različitim prilikama.

"Rabska torta naša je tradicionalna delicija koju sam  prva počela proizvoditi za prodaju. Kasnije mi se pridružio sin Josip i njegova supruga Margarita", ispričala nam je Vilma Brna koja je prije gotovo tri desetljeća odlučila priču oko Rabske torte proširiti. 

Tvrtka Vilma slastice d.o.o. bavi se proizvodnjom čokolade, keksa, kolača, raznih drugih slastica i Rabske torte kao njihovog najpoznatijeg proizvoda.

"Uzdigli smo tu našu tradiciju na viši nivo i sada je Rabska torta poznata i tražena daleko van otoka te se može kupiti u gastro suvenirnicama u gradovima diljem zemlje", priča nam dodajući kako se nadaju u skoroj budućnosti nuditi je i van Hrvatske. 

Foto: Vilma slastice (arhiva)

Foto: Vilma slastice (arhiva)

Savršen spoj i omjer sastojaka

Rabska torta uvelike pridonosi turističkoj ponudi otoka jer je vrhunska delicija koja predstavlja tradiciju - iskonsku rapsku. Prepoznata je također kao suvenir pa je tako i turisti i sugrađani rado kupuju kao poklon svojim najmilijima. Sve češće i Gin 1177.

"Gin 1177 je rapski gin, oslanja se na okuse iz Rabske torte, stoga je dobio ime 1177. To je godina od kad se spominje Rabska torta kad su je naše sestre Benediktinke poslužile papi Aleksandru koji se sklonio na naš otok zbog nevremena na moru", opisuje. 

Rab je još od rimskog doba poznat kao sretni otok, Felix Arba. Ovdje se rodio Sveti Marin, osnivač republike San Marino. Na Rabu je kralj Edvard VIII. uživao sa svojom ljubavi u prekrasnim uvalama otoka, na otok se u 12. stoljeću od nevremena sklonio papa i baš je taj događaj i ta godina prvi pisani trag postojanja i posluživanja Rabske torte. 

Tadašnju tortu napravile su sestre Benediktinke koje su nedavno proslavile tisućljeće postojanja, sačuvale su recept i održale tradiciju. Papa je ostao zatečen njenim okusom i ugodom uživanja koju ona pruža, a tako danas i ostali koji je kušaju.

Nekad mistično nagađanje sastojaka, danas je poznato. U torti su mendule odnosno badem, naranča, limun i maraskino, fini liker od višanja. Uz brižnu i pažljivu pripremu od ovih namirnica, dobije se posebna slastica koja nakon kušanje ostaje u trajnom sjećanju. Tajna je, dakle, u savršenom spoju i omjeru sastojaka.

Foto: Vilma slastice (arhiva)

Kuća rabske torte

Obitelj Brna drži Kuću Rabske torte kojom promiču tradiciju i kulturu otoka, a koja je osmišljena kao gastro-muzej.

"To je mjesto gdje se cijeli proces može vidjeti i na kraju savršenu Rabsku tortu i kušati", opisuje Vilmin sin Josip koji nastavlja obiteljski posao. Smještena je u staroj gradskoj jezgri, blizu gradske Lože koja je kroz stoljeća bila mjesto okupljanja građana.

Kuća Rabske torte je sretno mjesto baš kao što je Rab sretni otok. U njoj je osjećaj tradicije i topline svuda prisutan, miriši po svježe ribanoj kori od limuna i po narančama, po netom pečenoj torti - po radosti! Ona je najveći promotor Rabske torte i mjesto gdje se nastavlja tradicija. 

Kuća rabske torte slavi desetljeće postojanja u sklopu tvrtke Vilma slastice, no sve je mnogo prije započela Vilma Brna kada se 1996. odvažila otići iz velikog turističkog poduzeća i osnovati obrt za proizvodnju slastica.

Njoj se ubrzo priključio sin Josip koji je uz majku, i s osjećajem za lijepo i dobro, od Rabske torte napravio brend koji je postao poznat puno šire od otoka Raba. Kuća je samo logičan slijed priče o toj posebnoj slastici.

Potom se dogodio i Gin 1177 koji se nadovezao na Rabsku tortu i u kojem se također može uživati u Kući rabske torte. Dio sastojaka koje su njen zaštitni znak, našli su se u ovom aromatičnom craft ginu.

Napitak oduševljava svježinom dobivenom iz korice naranče i limuna te toplinom koju pruža badem. Gin 1177 u kojem je zarobljen miris sunca i mora uz arome najpomnije biranih sastojaka oduševljava već prvim kušanjem.

"I tako od 12. stoljeća od jednog neočekivanog posjeta, i danas kad očekujemo turiste, Rabska torta živi svoj slatki život na tronu gastronomske ponude Raba, Kvarnera i Hrvatske. Nema značajnog obilježavanja događaja bez ove delicije, ona je siguran poklon u svakoj prilici", navodi Josip ističući kako je Rabska torta dio Sretnog otoka.

Foto: Vilma slastice (arhiva)

Foto: Vilma slastice (arhiva)

Podizanje kvalitete

Kuća Rabske torte došla je kao logičan i ništa manje hrabar nastavak poslovanja, kaže, jer je osmišljena kao gastro-muzej, dok s druge strane treba biti profitabilna kako bi opstala.

"Danas kroz nju u sezoni prođe preko 200 organiziranih grupa turista koji ovdje uz vodiča mogu čuti sve u vezi povijesti slastice, ali i Raba, i naravno vidjeti proces nastajanja naših proizvoda", kaže poduzetni Rabljanin.

Dodaje kako je djelatnica Ružica ta koja uvijek nasmijana dočekuje goste te vrijedno cijelo ljeto mijesi i peče delicije.

Nacionalna godišnja nagrada Simply the Best koju su nedavno primili, kao i zlatna medalja s ovogodišnje Sabatine za piće Aperitivo Arba 1889. koje je ime dobilo po godini kad je počeo turizam na otoku Rabu su dokazi o kvaliteti i ustrajnosti.

"Nagrada Simply the Best je još jedno u nizu priznanja za naša nastojanja da budemo jednostavno najbolji. Ona je posebno priznanje za kreativan pristup realizaciji suvenirskog programa temeljenog na osobitostima i tradicionalnoj gastronomskoj baštini našeg otoka", ističe Josip.

Foto: Simply the Best
Foto: Simply the Best 

Za kraj smo sa začetnicom poslovanja još kratko porazgovarali o počecima. "Radila sam u velikom turističkom poduzeću, no zbog osobne potrebe za kreativnim izričajem usudila sam se otvoriti vlastiti obrt i krenuti ispočetka. Imala sam viziju i znanje, što mi se činilo najvažnije. Naknadno sam shvatila kako sam također bila vrlo hrabra", priznaje Vilma.

Uključivanje u posao sina Josipa koji je tada bio vrlo mlad, ali isto tako kreativan, hrabar i vrijedan, znatno joj je olakšalo poslovanje. On je proširio asortiman proizvoda te ostvario probitak na tržište izvan otoka.

"Zajedno je bilo lakše. Najviše zbog konzultacija i međusobnog nadopunjavanja. Posao sada vode Josip i  Margarita. Ja sam i dalje aktivna na način da nastavljam pripremati Rabsku tortu i ostale slastice", kaže energična Vilma Brna.

Foto: Vilma slastice (arhiva)

Foto: Vilma slastice (arhiva)

Autor:  Blanka Kufner

17. travnja 2024.